AOC Q2963Pm – monitorul ultra-wide mai accesibil

19.07.2013
AOC Q2963Pm - monitorul ultra-wide mai accesibil

Se poate spune că producătorii de monitoare s-au mişcat destul de repede. O bună parte dintre ei au deja un monitor ultra-wide în ofertă. După ce am testat modelele de la LG şi Philips, a sosit momentul pentru a vedea ce oferă o implementare mai accesibilă a matricei 21:9 de 29”. Vom vedea cum se comportă monitorul AOC Q2963Pm. Din punct de vedere al preţului el ar trebui să fie o veste bună pentru cei care chiar au nevoie de o suprafaţă foarte mare de afişare pe orizontală.

AOC Q2963Pm - monitor ultra-wide (21:9)

Construcţie

Din punct de vedere al designului, monitorul AOC are cu siguranţă o doză de originalitate. În mare, carcasa este formată din trei elemente distincte, cu laturi rotunjite. Cel care face legătura între picior şi ecran integrează conectorii video, audio şi difuzoarele. De asemenea, un capac de plastic cu sigla AOC acoperă un sistem de fixare de tip VESA. Alimentatorul este extern, ceea ce înseamnă că în spatele ecranului nu ajunge un cablu gros.

Butoanele monitorului AOC Q2963Pm sunt amplasate pe latura din dreapta. În mod surprinzător, în dreptul lor nu este inscripţionat niciun simbol. Meniul apare pe ecran în acea zonă atunci când unul dintre ele este apăsat. După un timp de acomodare, această soluţie nu pare foarte  ciudată. Nu mi-ai plăcut butoanele în sine. Sunt mici şi feedback-ul la apăsare nu este plăcut. Din fericire, monitorul vine cu aplicaţia i-Menu, ce permite ajustarea parametrilor fără a folosi butoanele laterale.

AOC Q2963Pm - un profil stabil

Trebuie să vorbim puţin despre calitatea construcţiei. Trec peste culoarea aleasă pentru carcasă. Ea poate să nu fie plăcută oricui, însă nu reprezintă o problemă. Îmbinările părţilor de plastic ale carcasei nu sunt cele mai reuşite. Atunci când este manevrat, se aud mici scârţâieli. Înclinarea ecranului nu are un mecanism foarte precis, dar se face cu 5 grade în faţă şi 20 de grade spre spate.

Conectorii lui AOC Q2963Pm sunt împărţiţi pe două laturi ale piciorului. În partea de jos găsim singura intrare HDMI şi una din intrările DisplayPort. Alături de ele se găsesc intrarea şi ieşirea audio şi conectorul pentru alimentator. Pe latura din dreapta a piciorului găsim intrările DVI DL, DP şi VGA. Intrarea video HDMI este compabitilă MHL. Pentru cei care nu sunt familiar cu rezoluţia nativă de 2560×1080 pixeli, trebuie să menţionăm că aceasta nu poate fi afişată decât folosind un cablu HDMI, DP sau DVI DL.

AOC Q2963Pm - partea din spate a monitorului

Specificaţii

  • Diagonală: 29”
  • Rezoluţie: 2560×1080, 21:9
  • Suprafaţă de afişare: 673 x 284 mm
  • Matrice: AH-IPS
  • Dot pitch: 0,263 x 0,263 mm
  • Luminozitate: 300 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 50.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178/178 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 6 ms
  • Culori: 16,7 milioane
  • Conectori video: 2 x DP, HDMI, DVI DL, VGA
  • Alţi conectori: line in, line out
  • Difuzoare: 2 x 3 W
  • Consum: 65 W max, 45 W mediu, 0,5 W stand-by
  • Accesorii: cabluri HDMI şi VGA
  • Dimensiuni: 714 x 388 x 214
  • Greutate: 6,8 kg

AOC Q2963Pm - amplasarea butoanelor

Calitatea imaginii

Ca oricare alt monitor ultra-wide de pe piaţă, AOC Q2963Pm are o matrice IPS. Ea oferă atât culori bine redate, cât şi unghiuri de vizibilitate excelente. Acestea sunt în mod special de apreciat deoarece marginile ecranului nu sunt privite perpendicular. Gamut-ul sRGB este acoperit în proporţie de aproape 100%, chiar şi înainte de calibrare. Negrul este profund şi întunecat, iar albul este foarte curat. În teste, luminozitatea a fost apropiată de cea specificată, însă contrastul real a fost mai mic de 700:1.

Monitorul AOC Q2963Pm se adresează în primul rând cinefililor, datorită raportului laturilor. El va putea fi însă folosit şi pentru procesarea imaginii sau a clipurilor video. O calibrare este recomandată, dar poate fi folosit şi cu setările din fabrică. La fel ca la alte modele ultra-wide, cel de faţă permite afişarea a două intrări video simultan.

AOC Q2963Pm - suport MHL prin HDMI

Alte aspecte

Am testat cele două boxe integrate ale monitorului AOC Q2963Pm şi am fost dezamăgit. Calitatea audio nu este neapărat rea, însă volumul este destul de redus, iar amplasarea lor nu ajută sunetul să ajungă prea repede la urechile utilizatorilor. Monitoarele ultra-wide de la Philips şi LG aveau în dotare un hub USB 3.0, mai bine sau mai prost amplasat. Monitorul de aici nu dispune de aşa ceva. Este drept că şi preţul este mai redus, dar nici calitatea construcţiei nu se ridică la nivelul modelelor menţionate.

Preţ şi disponibilitate

Monitorul AOC Q2965Pm se găseşte pe piaţa românească la preţul de 2.100 lei.

Concluzie

AOC Q2963Pm - imagine de calitate, dar carcasa putea fi mai bună

AOC Q2963Pm reprezintă în momentul de faţă soluţia accesibilă pentru cei ce doresc un monitor ultra-wide. El vine cu câteva compromisuri, însă nu în punctele esenţiale. Matricea de tip IPS este excelentă, iar intrările video sunt multe şi variate. Monitorul nu stă aşa de bine la capitolul calitatea construcţiei, dar se poate trăi cu el. Preţul este încă mare, la fel ca în cazul celorlalte monitoare ultra-wide, însă ne aşteptăm să scadă în timp.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News