Japan Display (JDI) intră în rândul fabricanţilor de ecrane cu tehnologie Micro LED

03.12.2019
Japan Display (JDI) intră în rândul fabricanţilor de ecrane cu tehnologie Micro LED

Primul modul Micro LED livrat de Japan Display are o dimensiune de 1.6 inch, rezoluţie 300×300 pixeli şi poate fi utilizat pentru asamblarea de ecrane cu diagonală mult mai mare, cum sunt cele pentru televizoare şi monitoare pentru PC.

Cu 265 PPI densitate de afişare, unghiuri de vizibilitate la 178° şi luminozitate maximă de 3000 cd/m², prototipul demonstrat de Japan Display este din start conceput pentru consumatori (Samsung a demonstrat în trecut implementări ale tehnologiei Micro LED cu densităţi de afişare reduse, pretabile la afişaje de mari dimensiuni cum sunt panourile publicitare). Noul dispozitiv foloseşte cipuri cu LED-uri bazate pe tehnologia gallium nitride dezvoltate de Glo (unul dintre pionieri Micro LED) şi backplane de tip LTPS  produs de JDI.

Spre deosebire de ecranele LCD/OLED convenţionale, ecranele Micro LED sunt asamblate din module separate mult mai ieftin de fabricat individual. Folosind module Micro LED, este posibilă obţinerea unor diagonale de afişare aproape oricât de mari, fără creşterea exponenţială a costurilor de fabricaţie.

O abordare modulară nu numai că oferă mai mult control asupra randamentelor (în cazul unui element Micro LED cu defecte este aruncat doar acel modul, nu întreg ecranul), dar permite şi obţinerea mai uşoară a ecranelor cu rate de aspect şi rezoluţii neconvenţionale, doar modificând numărul de module.

Din păcate, de la stadiul de prototip până la asamblarea comercială de ecrane Micro LED ar mai putea trece ani buni, Japan Display trebuind acum să adapteze procesul de fabricaţie pentru producţia de volum.

Tehnologia Micro LED este o soluţie promiţătoare pentru afişaje de înaltă calitate şi televiziune, estimată să fie disponibilă pentru uz comercial în următorii trei-patru ani. Aceasta are mai toate avantajele tehnologiei OLED – contrast ridicat, timpi de răspuns rapid şi unghiuri de vizualizare largi, dar fără multe dezavantajele majore pentru care sunt cunoscute OLED-urile – alterarea culorilor la privirea ecranului din lateral, efectul burn-in, consumul mare de energie la afişarea de imagini strălucitoare.

Există multe companii mici care lucrează la tehnologia Micro LED, dar până acum doar câteva au demonstrat prototipuri Micro LED şi doar două dintre ele au început să comercializeze această tehnologie la scară redusă – Sony şi Samsung.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult