Industria muzicală câştigă lupta împotriva site-ului de ripping YouTube-mp3.org

Industria muzicală câştigă lupta împotriva site-ului de ripping YouTube-mp3.org

Procesul între RIAA, Asociaţia Industriei de Înregistrări din America, şi site-ul YouTube-mp3.org, care permitea descărcarea în format MP3 a melodiilor publicate pe site-ul YouTube, a ajuns aproape de final. Reprezentanţii industriei caselor de discuri au ieşit învingători după ce fondatorii site-ului au decis să accepte plata daunelor.

Site-ul folosit pentru piraterie va fi închis, iar cei implicaţi în dezvoltarea tehnologiei de conversie vor primi interdicţie de la a dezvolta site-uri asemănătoare în viitor, pe lângă plată.

Anul trecut, RIAA a chemat în instanţă fondatorii YouTube-mp3.org, cerând 150.000 de dolari pentru fiecare descărcare ilegală prin intermediul site-ului. RIAA susţinea că site-ul are în jur de 60 de milioane de vizitatori şi facilitează descărcarea ilegală a sute de milioane de melodii pe lună. Probabil că în cazul în care site-ul era mai puţin vizibil, RIAA nu ar fi luat acţiuni atât de drastice împotriva celor care l-au înfiinţat, însă preşedintele RIAA, Cary Sherman, a declarat că „site-ul nu ar trebui să apară în căutări atât de repede”.

Decizia finală nu a fost luată încă de un judecător, iar site-ul încă funcţionează, însă în curând, fondatorii site-ului vor fi obligaţi să plătească pentru daunele create (o sumă nedezvăluită) şi să predea site-ul către una dintre casele de discuri controlate de RIAA. Deja mai multe aplicaţii cu funcţionaitate similară din magazinele de aplicaţii Google şi Apple au început să dispară, însă nu este clar dacă şi alte site-uri de acest gen vor avea aceeaşi soartă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult