Netflix în 2023: renunță la DVD-uri, blochează account sharing și îmbunătățește abonamentul cu reclame

19.04.2023
Netflix în 2023: renunță la DVD-uri, blochează account sharing și îmbunătățește abonamentul cu reclame

Netflix este într-o perioadă de tranziție în ultima perioadă. În urma scăderii numărului de abonați de anul trecut, prima din istorie, compania a început să facă mișcări în spatele cortinelor, care abia acum încep să se vadă în operațiunile companiei. Unele inițiative erau în mișcare de mai mult timp, dar acum acestea încep să afecteze direct clienții. Anumite mișcări vor duce la o experiență pozitivă, altele vor pune piedici în utilizare.

Netflix a găsit succesul inițial prin închirieri de DVD-uri, business pe care abia în 2023 îl închide

Netflix a fost fondat la sfârșitul anilor `90 drept un serviciu de închiriere de DVD-uri cu filme și seriale, trimise prin poștă. Acest serviciu de închiriere nu a încetat niciodată, în ciuda faptului că Netflix a devenit rapid un gigant în domeniul streaming-ului de conținut video. Se pare însă că în 2023, Netflix va înceta să mai opereze divizia de închirieri de discuri. Ultimele discuri pe care le va oferi spre închiriere vor pleca spre clienți pe data de 29 septembrie. După acea dată și vor accepta retururi doar până pe 27 octombrie.

Clienții care sunt abonați la versiunea „offline” a Netflix vor avea posibilitatea de a-și descărca datele personale de pe conturile personale, având astfel acces la istoricul discurilor închiriate de-a lungul timpului.

Motivul pentru care Netflix renunță la acest business sunt profiturile în scădere din acest segment. Anul trecut, compania a avut profit de 145 de milioane de dolari din închirieri de DVD-uri, o scădere cu 20% față de anul 2021. Cele mai recente informații despre numărul de abonați datează din 2019, când compania servea 2,15 milioane de clienți, un număr care cu siguranță a scăzut în ultima perioadă.

Abonamentul cu reclame primește un upgrade, dar clienții nu vor mai putea să facă account sharing

Cei care vor trece de la închirieri de DVD-uri la Netflix prin streaming vor avea însă opțiunea de a se abona la varianta cea mai ieftină, cu reclame. Acesta a fost lansată în toamna anului trecut în anumite regiuni și oferea doar streaming 720p pe un singur dispozitiv. Se pare însă că Netflix încearcă să crească numărul de abonați de pe acest plan, și îmbunătățește atât calitatea video la 1080p, dar și numărul de dispozitive care pot folosi abonamentul simultan, la două. Tot nu poți descărca filme sau seriale pentru vizionare offline pe acest plan, însă este o îmbunătățire, la același preț.

Totuși, fie că folosești planul cu reclame sau unul dintre planurile mai scumpe, fără reclame, tot nu vei mai putea să împarți contul cu prietenii. Deși în România, aceste planuri nu au fost încă puse în aplicare, Netflix a anunțat că începând cu trimestrul al doilea, noi regiuni vor trece la verificările extra care nu vor mai permite partajarea unui cont în mai multe gospodării, inclusiv în SUA, ce mai mare piață a sa.

Momentan aceste măsuri „anti-sharing” sunt active în țări precum Noua Zeelandă, Spania și Portugalia, iar alte țări din America Latină și Canada au opțiunea de a adăuga utilizatori extra pe cont, contra-cost. În timp, Netflix va extinde aceste limitări la nivel global. Vei putea adăuga încă doi utilizatori contra-cost pe cont, la prețuri de 6-7 dolari de persoană. Acesta este același cost al unui abonament cu reclame de bază.

surse: Gizmodo, MacRumors, BGR

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult