Cum poti mari acoperirea WiFi fara sa te coste nimic

26.03.2019
Cum poti mari acoperirea WiFi fara sa te coste nimic

Exceptând apartamentele foarte mici, este dificil să obţii acoperire WiFi satisfăcătoare în întreg spaţiul de locuit. Iată cum poţi mări acoperirea WiFi folosind la maximum potenţialul echipamentului de reţea pe care îl ai deja, dar şi câteva soluţii pentru upgrade-ul eficient al reţelei WiFi.

De cele mai multe ori problema ţine de amplasarea Routerului de reţea şi nu puterea acestuia. Iată cum poţi optimiza acoperirea WiFi fără să recurgi la investiţii costisitoare.

Cum poti mari acoperirea WiFi fără să cheltui bani:

Folosind o coală de hârtie, desenează o schiţă a locuintei tale, aproximând configuraţia pereţilor. Foarte important, încearcă să marchezi pe schiţa desenată locaţiile unde se află stâlpi de susţinere şi alţi pereţi foarte groşi din beton, acestea fiind zone cu probleme pe care ar trebui să le excluzi din start pentru amplasarea routerului WiFi.

Marchează cu câte un X pe schiţa desenată spaţiile unde îţi petreci de obicei timpul, în care ai vrea să ai acoperire WiFi cât mai bună, apoi încercuieşte perimetrul pe schiţa desenată.

Observă numărul de pereţi care separă fiecare X din perimetrul desenat pe schiţa locuinţei şi încearcă să alegi o locaţie ideală pentru routerul de reţea de reţea, ţinând cont de următoarele criterii:

  1. În cazul pereţilor din beton armat, semnalul WiFi nu ar trebui să străbată mai mult de un singur perete în banda de 5GHz sau 1-2 pereţi în cea de 2.4GHz, pentru a păstra puterea semnalului în limite rezonabile. în schimb, cu pereţi uşori realizaţi din BCA sau rigips, semnalul WiFi poate traversa chiar şi trei încăperi, cu condiţia ca distanţa dintre acestea să nu fie foarte mare.
  2. Dacă în spaţii deschise acoperirea WiFi poate atinge chiar şi 100 de metri, la interiorul încăperilor restricţiile sunt mult mai severe. în general, un singur router de reţea poate asigura acoperire WiFi pe o distanţă maxim 10 metri în cazul locuinţelor cu pereţi de beton, avand cel mult doi pereţi pe direcţia semnalului WiFi. În cazul locuinţelor cu pereţi realizaţi din materiale uşoare, raza de acoperire WiFi poate urca la 15 – 20 m, cu condiţia de a nu exista interferenţe cauzate de reţele WiFi adiacente.
  3. Semnalul WiFi tinde să fie absorbit sau reflectat de pereţi foarte denşi, realizaţi din beton armat. Pentru a maximiza acoperirea WiFi evită să amplasezi echipamentul de reţea direct pe pereţii din beton. În mod ideal, alege un corp de mobilier poziţionat la aproximativ un metru distanţă de orice perete şi la o distanţă mediană de zonele în care vrei să ai acoperire WiFi cât mai bună, marcate cu X pe schiţa desenată anterior. Echipamentul WiFi nu trebuie aşezat pe podea şi nici lipit de tavan. ideal, amplasarea pe un dulap nu foarte înalt permite semnalui WiFi să treacă peste majoritatea obstacolelor din încăperi (alte obiecte de mobilier).

Cum poti mari acoperirea WiFi dacă echipamentul actual nu face faţă

Foloseşte un WiFi Booster (repetor de semnal). Dispozitivele de tip range extender sunt în general mai compacte şi uşor de amplasat decât un router WiFi. Aceste dispozitive se alimentează la priză şi pentru rezultate optime se amplasează la cel mai depărtat punct posibil faţă de reouterul Wi-Fi, evitând astfel apariţia de interferenţe care să afecteze stabilitatea reţelei. Principalul inconvenient este că pentru a beneficia de viteze optime de transfer ai nevoie să amplasezi un cablu de reţea care se asigure conexiunea directă între cele două echipamente. Ideal, dispozitivul WiFi Booster trebuie să fie din aceeaşi categorie cu router WiFi pe care îl ai deja (să suporte acelaşi tip de reţea WiFi şi viteze de transfer). preţurile pornesc de la aproximativ 100 RON şi pot urca până la peste 500 RON în cazul modelelor cele mai performante.

Cum pot mări acoperirea WiFi fără să instalezi cablu fizic între pozitive

Achiziţionează un adaptor Powerline cu modul WiFi. Acestea permit extinderea reţelei WiFi folosind instalaţia electrică deja existentă a locuinţei, eliminând nevoia pentru cabluri LAN separate. Un mare avantaj este că poţi extinde reţeaua WiFi chiar şi pe mai multe etaje adăugând câte un adaptor Powerline cu WiFi oriunde există o priză electrică disponibilă.

Principalul dezavantaj este ca aceste dispozitive sunt ceva mai scumpe (preţurile pornesc de la 250 RON) şi au un consum propriu de energie mărit, comparat unui adaptor WiFi convenţional. Un număr mare de adaptoare Powerline instalate poate creşte simţitor costul facturii la electricitate.

Cum poti mari acoperirea WiFi pe bani puţini

Înlocuieşte antena routerului cu o soluţie aftermarket. Verifică mai întâi dacă Router WiFi dispune de antene externe şi dacă acestea sunt detaşabile. Înlocuirea antenei standard cu o antenă omnidirecţională având un câştig de semnal mai mare poate îmbunătăţi acoperirea în zonele cu semnal intermitent.

Antenele WiFi de tipul high-gain au preţuri începând de la cateva zeci de lei şi pot urca sume ameţitoare în cazul modelelor specializate (ex. antene Yagi folosite pentru a transmite semnal WiFi de la o clădire la alta). Principalul dezavantaj cu antelele high-gain este dimensiunea fizică, o astfel de antenă putând avea chiar şi un metru lungime.

Cum poti mari acoperirea WiFi fără să te coste nimic

Elimină interferenţele cu alte reţele WiFi alegând manual un canal de comunicaţie mai puţin congestionat de alte reţele. Poţi face asta din setările echipamentului de reţea. alegerea unei benzi WiFi mai puţin aglomerate o poţi face cu ajutorul unei aplicaţii de tip WiFi analyzer, rulată de pe telefonul mobil. Totodată ar trebui să eviti amplasarea echipamentului WiFi  lângă alte dispozitive care emit unde radio (ex. cuptorul cu microunde, camera WiFi pentru monitorizare copil, boxe audio, maşina de spălat), acestea putând influenţa acoperirea WiFi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult