Cum se instalează un router wireless

27.06.2020
Cum se instalează un router wireless

Există situaţii în care ai nevoie de conexiune la Internet pe mai multe calculatoare, iar furnizorul tău de internet nu ți-a oferit decât un cablu LAN pentru PC-ul principal. Iată cum se instalează un router wireless, rapid și simplu.

Dacă tot ce ai nevoie este o rețea wireless pe bani puțini, la care să te conectezi cu telefonul mobil, laptopul și alte gadgeturi din locuință, vestea bună este că un router wireless ieftin poate fi comandat cu puțin peste 100 de lei. Totuși, dacă performanța contează pentru tine, poți găsi aici o selecție de 10 routere pe care să le cumperi de pe eMag ca să ai cea mai mare viteză în casă.

Indiferent de bugetul alocat, orice router wireless de generație recentă oferă un proces de instalare simplificat care pornește cu accesarea interfeței de configurare, de regulă tastând în web browser o adresă IP inscripționată pe cutia produsului.

instalează router wireless

Cum se instalează un router wireless

Pentru a verifica starea internetului, pur și simplu conectează-te la modem sau la gateway-ul ISP utilizând un cablu Ethernet, pe care îl introduci direct la laptopul sau computerul desktop.

Dacă totul funcționează corect, asigură-te că ai la dispoziție datele de login oferite de furnizorul ISP, pe care va trebui să le introduci în interfața de configurare a noului echipament de rețea. De regulă, acestea sunt trecute în contractul semnat la contractarea serviciului de acces la internet.

Dacă antenele sunt separate de unitatea principală a routerului, va trebui să le înșurubezi pe fiecare în parte. În alte cazuri, antenele routerului sunt deja conectate și trebuie doar extinse și poziționate, iar la unele routere wireless compacte acestea par să lipsească, fiind ascunse în carcasa dispozitivului.

instalează router wireless

Instalează router-ul wireless într-o locație potrivită

Poziția ideală a routerului va fi într-o locație cât mai aproape de centrul locuinței și nu într-o încăpere afișată la extremități. Deoarece routerele transmit semnalul wireless în toate direcțiile, trebuie să alegi locul de instalare astfel încât zona acoperită să formeze aproximativ un cerc în jurul acestuia.

O poziție mai înaltă – cum este cea de pe un raft – este de preferat, deoarece undele radio se deplasează în jos și în jos în timp ce se propagă prin casa ta. De asemenea, ar trebui să eviți elementele structurale sau de mobilier care pot cauza interferențe – dulapuri din metal, pereți din cărămidă din beton armat, grinzile și stâlpii de rezistență.

Foarte important. Evită cuptorul cu microunde, deoarece acesta emană unde radio în aceeași bandă de frecvențe ca și router-ul wireless (2.4GHz). Iar dacă după instalare, ocazional pică rețeaua, să știi că accesoriul din bucătărie este un posibil vinovat.

Stabilește traseul cablului de rețea și cel de alimentare

O rețea wireless nu poate fi complet lipsită de fire, dar măcar le poți ascunde foarte bine. De acest pas depinde și folosirea viitoare fără surprize neplăcute, atunci când o persoană neavizată se împiedică de cablurile abandonate la marginea mesei de birou.

Cablu Ethernet se conectează la portul WAN-ul al routerului. Acesta se distinge de obicei de celelalte porturi LAN, fiind marcat cu o culoare diferită sau separat fizic de restul conectorilor prezenți pe echipamentul de rețea. Urmărește indicatorii LED ai routerului în timp ce conectezi cablul. O conectare reușită ar trebui să fie semnalată corespunzător de echipamentul de rețea. Dacă nu există un indicator de confirmare, asigură-te că ai conectat portul corect și cablul Ethernet este în stare de funcționare.

instalează router wireless

Accesează interfața web a routerului

De regulă, în pachetul cu accesorii al routerului wireless se află și un cablu Ethernet de lungime ceva mai scurtă. Îl poți folosi pe acesta pentru a te conecta cu laptopul și accesa interfața de configurare pentru web browser.

După ce ai introdus adresa specificată pe cutia echipamentului, ar trebui să apară în web browser un ecran de login. Dacă nu este altfel specificat pe cutia echipamentului, combinația standard user/parolă este admin/admin. Odată trecut de această etapă, nu uita să setezi un nou nume de utilizator și o parolă, încât dispozitivul tău de rețea să nu poată fi compromis de orice hacker amator.

De regulă, procesul de configurare a rețelei Wi-Fi este unul simplificat, constând în alegerea unui nume pentru viitoarea rețea și parolă. Singura alegere importantă ar putea fi criptarea standard (WEP) sau cea WPA2, mult mai sigură. Bifează întodeauna opțiunea Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2).

instalează router wireless

În funcție de cerințele furnizorului de internet ar putea fi nevoie și să setezi datele de autentificare pentru conexiunea la internet.

Alternativ: instalează aplicația pentru smartphone

Unii producători de routere wireless oferă acum posibilitatea configurării prin intermediul unei aplicații de smartphone. De fapt, unele companii nu se mai deranjează deloc cu interfețele de utilizator bazate pe browser. Ideal este să ai ambele opțiuni, astfel încât să poți decide care abordare este mai potrivită pentru tine. De regulă, interfața pentru web browser oferă mai multe opțiuni avansate, în timp ce aplicația pentru mobil este mai simplu de folosit.

Ca un bonus, un router wireless cu aplicație de mobil este mai ușor de administrat și post-instalare, deoarece poți intra oricând să vezi starea echipamentului, folosind aplicația deja instalată pe telefonul mobil.

Conectează și restul echipamentelor

Odată ce rețeaua Wi-Fi este funcțională, nu rămâne decât să o selectezi de pe fiecare dispozitiv după numele de identificare ales și să tastezi parola de acces.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult