MediaTek va lansa produse cu Wi-Fi 7 anul viitor. Viteza de transfer crește de 2,4 ori

20.01.2022
MediaTek va lansa produse cu Wi-Fi 7 anul viitor. Viteza de transfer crește de 2,4 ori

Dispozitivele echipate cu Wi-Fi 6 sunt deja pe piață de câțiva ani, în timp ce router-ele echipate cu noua tehnologie devin din ce în ce mai accesibile. Wi-Fi 6 permite în prezent viteze de transfer de câțiva gigabiți deja, iar de anul viitor aceste viteze s-ar putea dubla, întrucât sunt programate să apară și primele dispozitive cu Wi-Fi 7, conform MediaTek. Compania a anunțat că lucrează la această tehnologie de ceva vreme și că urmează să lanseze primele produse în viitorul apropiat.

Standardul Wi-Fi 7 va fi finalizat în 2024

Noul Wi-Fi 7, numit și 802.11be, ar trebui să fie de 2,4 ori mai rapid decât standardul Wi-Fi 6 din prezent. Acesta va folosi canale la 320 MHz și va folosi 4K Quadrature Amplitude Modulation (QAM), multi-user resource unit (MRU) și va păstra compatibilitatea cu frecvențele de rețea din prezent. Vom avea în continuare rețele pe 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz. Aceasta din urmă este o frecvență relativ nouă, disponibilă în prezent doar pe Wi-Fi 6E, cea mai recentă revizie a standardului și va fi păstrată și pe noua versiune.

MediaTek spune că primele dispozitive cu Wi-Fi 7 vor ajunge pe piață în 2023, însă standardul va fi finalizat și certificat de IEEE abia în 2024. Această practică este comună în domeniul dispozitivelor wireless însă. Întotdeauna apar mai întâi dispozitive bazate pe un „draft” al tehnologiei, cu majoritatea specificațiilor necesare pentru a se încadra în standardul final. Totuși, pot exista diferențe între ceea ce este livrat inițial și ceea ce este eventual aprobat.

Astfel, în timp ce dispozitivele Wi-Fi 7 „draft” vor fi pe piață încă din 2023, acestea nu vor asigura compatibilitatea 100% cu noul standard. Cel mai probabil, rețelele vor fi recunoscute de dispozitivele cu standardul final, dar anumite capabilități ar putea fi limitate. Chiar și viteza maximă de transfer ar putea fi mai scăzută din acest motiv.

Probabil că anul 2023 nu este tocmai cel mai potrivit pentru a trece la Wi-Fi 7, însă odată ce apar primele modele de router-e și dispozitive compatibile cu versiunea finală, ar trebui să vedem o îmbunătățire majoră a vitezelor wireless de transfer, în ton cu noile abonamente de internet care vor putea atinge până la 10 Gbps.

sursa: xda-developers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult