Wireless Broadband Alliance anunță OpenRoaming, un nou standard pentru rețele Wi-Fi

28.05.2020
Wireless Broadband Alliance anunță OpenRoaming, un nou standard pentru rețele Wi-Fi

Menit să elimine granițele parolelor care separă rețelele Wi-Fi în spații virtuale distincte, standardul OpenRoaming îți va permite să setezi un singur nume de utilizatori și parolă, dispozitivul tău comutând apoi automat între hotspot-uri Wi-Fi ca și cum acestea ar fi o rețea 4G/5G de telefonie mobilă.

Planul este ca OpenRoaming să elimine întreruperea conexiunii cauzată trimiterea și revalidarea constanță a credențialelor de autentificare, pe măsură ce te deplasezi între hotspot-uri Wi-Fi gratuite, cum sunt cele oferite de unii furnizori de servicii pentru acces la internet.

Sub noul standard de conectate Wi-Fi, telefonul tău nu va mai trebui să caute automat rețele Wi-Fi și trimită numele și parola de utilizator memorată anterior, acestea fiind deja deschise pentru conectare instantanee.

 

Avantajele OpenRoaming sunt numeroase, începând cu promisiunea de a oferi utilizatorilor acces la internet cu viteze „decente” folosind infrastructura Wi-Fi existentă, rezolvând totodată problema acoperirii deficitare a rețelelor de comunicații mobile în interiorul clădirilor. Un alt aspect important este consumul de energie, conectarea la rețele Wi-Fi presupunând puteri de transmisie net inferioare accesării rețelelor de date mobile.

Tehnologia a fost deja testată la scară redusă, urmând să fie implementată la scară largă prin cooperarea cu principalii furnizori de echipamente de rețea. Probabil că mai întâi vom vedea rețele cu OpenRoaming activat tot de la furnizori tradiționali de servicii Wi-Fi gratuite, tehnologia îmbunătățind calitatea serviciilor oferite de aceștia. Însă pe termen ceva mai lung, am putea vedea mai multe routere Wi-Fi pentru consumatori lăsate cu canal OpenRoaming activat, oferind internet gratuit celor care tranzitează zona de acoperire.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult