Soap, un router puternic şi complex care foloseşte platforma Android

17.06.2014
Soap, un router puternic şi complex care foloseşte platforma Android

Laptopurile, telefoanele, tabletele, televizoarele Smart, player-ele media sau alte echipamente casnice cu conectivitate Internet au avut un impact major asupra pieţei router-elor broadband, acestea devenind din ce în ce mai puternice şi mai complexe. O companie mică din Statele Unite intenţionează să lanseze un router care ar putea fi mult mai atractiv pentru utilizatorii obişnuiţi, acesta oferind un ecran tactil pentru control şi folosind platforma software Android.

Ideea de a pune un ecran tactil pe un router nu este deloc nouă, însă cele mai multe dintre produsele de acest fel au păcătuit prin interfeţele grafice slabe, numărul redus de aplicaţii disponibile şi preţurile prea mari. Router-ele Soap, care încearcă să-şi atragă primii susţinători şi cumpărători prin intermediul unei campanii Indiegogo, promite să ofere o flexibilitate superioară prin utilizarea sistemului de operare Android şi a mediului său grafic familiar.

Producătorul prezintă în acest moment patru modele diferite. Trei dintre acestea folosesc ecrane cu rezoluţie de 800 x 480 pixeli şi diagonală de 7”, în timp ce modelul mai mare include un ecran de 8,4”.  Cel mai mic model, Soap Solo, oferă un procesor ARM Cortex-A9 cu o frecvenţă de 1 GHz, 1 GB de memorie RAM şi 8 GB de memorie internă. Modelul superior Soap Dual oferă un procesor dual-core de aceeaşi natură, 2 GB RAM şi 32 GB de memorie internă, în timp ce versiunea Soap Quad face saltul la patru nuclee de procesare. Soap 8.4, care va fi vârful de gamă, oferă în plus faţă de modelul Quad o stocare SSD cu o capacitate de 128 GB şi un ecran mai mare.

Toate cele patru modele vor oferi două module wireless, un model 802.11ac Dual Band cu arhitectură 4×4 si unul 802.11n cu arhitectură 2×1, cinci porturi Ethernet Gigabit, slot MicroSD, două porturi USB 3.0, ieşire video HDMI şi un port intern SATA II. Ca orice router obişnuit, modelele Soap vor oferi control parental, filtrare de conţinut sau programarea accesului, dar plusează şi cu scanare antivirus a traficului Web.

Avantajul interesant al noilor router-e este însă platforma software utilizată. Bazate pe Android 4.4, router-ele Soap includ o serie de aplicaţii media şi pentru automatizarea casnică. Deoarece oferă suport pentru protocoalele Bluetooth 4.0, X10, ZigBee şi LPD433, router-ele Soap se vor integra cu echipamentele casnice deja existente, iar certificarea Google Play îi va oferi acces la toate aplicaţiile pentru control oferite de producători în cazul în care aplicaţia nativă Soap Automation nu este compatibilă.

După cum este uşor de remarcat, router-ele Solo vor fi nu doar nişte simple gateway-uri ale reţelei de acasă, dar vor putea deveni şi centre multimedia şi de stocare complete. Utilizatorii vor putea instala aplicaţii pentru redare video şi audio, Soap devenind astfel un player de reţea complex. Producătorul va oferi şi aplicaţii iOS şi Android pentru controlul de la distanţă, iar Soap Mesh va permite interconectarea a două sau mai multe router-e.

Ce nu a dezvăluit în acest moment producătorul este performanţa acestor viitoare modele. În condiţiile în care conexiunile Internet gigabit încep să devină comune şi în România, rămâne de văzut dacă arhitectura hardware şi software va permite utilizarea acestora la potenţialul maxim.

Router-ele Soap vor deveni disponibile începând cu luna februarie a anului viitor, preţurile acestora urmând să fie, în ordinea complexităţii, de 260, 310, 390 şi 500 de dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News