95% dintre NFT-urile vândute până acum nu mai valorează nimic

22.09.2023
95% dintre NFT-urile vândute până acum nu mai valorează nimic

După mania NFT-urilor apărută în 2021, piața centrată pe tranzacții cu „opere de artă digitale” s-a prăbușit doar un an mai târziu, volumul tranzacțiilor scăzând cu 99%. De aici, investitorii au rămas doar să asiste neputincioși la deprecierea mai mult sau mai puțin accelerată a activelor digitale, căutând în zadar cumpărători interesați.

Potrivit unui studiu vizând 73257 colecții de NFT-uri încă în circulație, aproximativ 95% dintre acestea (69795) au în prezent o valoare de 0 ETH. Altfel spus, valoarea recunoscută este zero, atât pentru deținătorii care poate că au plătit sume consistente, dar mai ales pentru potențialii cumpărători.

Potrivit estimărilor dappGambl, aproape 23 milioane de oameni dețin în prezent colecții NFT lipsite de valoare:

„Această realitate descurajantă ar trebui să servească drept o descurajare a euforiei care a înconjurat adesea spațiul NFT”, au spus cercetătorii. „În mijlocul poveștilor despre opere de artă digitală vândute pentru milioane de dolari și a poveștilor despre investitori îmbogățiți peste noapte, este ușor să trecem cu vederea faptul că piața este plină de capcane și pierderi potențiale.”

Potrivit teoriei, NFT-urile sunt reprezentări digitale ale artei sau obiectelor de colecție a căror autenticitate este validată prin tehnologia blockchain (de obicei, folosind rețeaua Ethereum), folosind o semnătură digitală unică. Între anii 2021 și 2022, piața de NFT-uri a cunoscut o uriașă explozie , volumul lunar de tranzacționare atingând pentru scurt timp cifra de 2,8 miliarde de dolari. Boom-ul în piața de NFT-uri a coincis cu apogeul pieței crypto, când moneda Bitcoin se tranzacționa pentru aproape de 70.000 de dolari.

Același studiu semnat dappGambl arată că 79% din toate colecțiile NFT rămân în prezent nevândute, iar surplusul de ofertă față de cerere a creat o piață complet neatractivă pentru investitorii dornici de îmbogățire rapidă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult