Un fost angajat OpenSea, cea mai mare piață de NFT-uri, este acuzat de insider trading în SUA

02.06.2022
Un fost angajat OpenSea, cea mai mare piață de NFT-uri, este acuzat de insider trading în SUA

Domeniul NFT-urilor este încă destul de nou, iar tehnologiile blockchain și cripto monedele nu sunt reglementate, lucru care atrage spre acest domeniu tot felul de acte considerate ilegale în alte domenii. Se pare însă că SUA încearcă să limiteze abuzurile în acest domeniu, punându-l sub acuzații de fraudă și spălare de bani pe Nathaniel Chastain, un fost angajat OpenSea, care a fost obligat să demisioneze după ce s-a aflat că își folosea poziția din cadrul companiei pentru a vinde NFT-uri.

Departamentul Justiției din SUA aplică aceleași legi folosite în domeniul acțiunilor de la bursă și asupra NFT-urilor sau cripto monedelor

Aceste acuzații sunt similare cu cele pe care le întâlnim de obicei pentru „insider trading” în domeniul acțiunilor. Persoanele cu poziții privilegiate în cadrul companiilor nu au voie să își folosească informațiile obținute din interiorul unei companii, pentru a profita în scop personal prin vânzarea de acțiuni înaintea anunțului unor vești proaste, precum un raport financiar trimestrial sau anual, sau înainte ca un scandal să iasă la suprafață.

Nathaniel Chastain știa ce colecții de NFT-uri vor ajunge pe prima pagină a OpenSea, așa că se folosea de aceste informații pentru a cumpăra NFT-urile în avans și pentru a le vinde la un preț mai mare odată ce ajungeau să fie văzute de mai mulți utilizatori ai platformei.

Departamentul Justiției din SUA, reprezentat de procurorul Damian Williams a oferit câteva declarații despre acest caz:

„NFT-urile sunt noi, dar acest tip de schemă infracțională nu este. Așa cum este acuzat, Nathaniel Chastain a trădat OpenSea prin utilizarea informațiilor confidențiale de afaceri pentru câștigul personal. Punerea sub acuzație de astăzi demonstrează dedicarea acestui birou pentru eliminarea fenomenului de insider trading, fie că acesta apare la bursă sau pe blockchain.”

Reprezentanții Open Sea s-au depărtat vehement de Chastain spunând că „acest comportament nu reprezintă valorile echipei noastre”. De altfel, angajații OpenSea nu au voie să cumpere sau să vândă NFT-uri din colecțiile care ajung pe prima pagină sau să folosească informațiile din interior pentru a le cumpăra sau vinde pe alte platforme.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult