Acer Orion 9000: pentru gameri cu bani mulţi şi timp puţin pentru construirea unui PC [REVIEW]

10.01.2018
Acer Orion 9000: pentru gameri cu bani mulţi şi timp puţin pentru construirea unui PC [REVIEW]
Construcţie, design şi specificaţii

Acer a împins foarte mult gama sa de laptop-uri de gaming Predator în ultimii câţiva ani, însă compania taiwaneză consideră că are un cuvânt de spus şi pe piaţa de computere pentru gaming în format desktop. Noul Orion 9000 se laudă cu specificaţii tehnice de top, cu cel mai puternic hardware disponibil şi cu posibilitatea de configurare după bunul plac. Cu un preţ de listă enorm, Acer pare să aibă foarte mare încredere în această nouă gamă Predator, însă reuşesc toate briz-briz-urile incluse să justifice investiţia într-un asemenea produs?

Construcţie, design

Orion 9000 este probabil unul dintre cele mai mari desktop-uri de gaming pre-configurate de pe piaţă. Carcasa sa este semnificativ mai mare decât o carcasă mid-tower standard, iar design-ul angular „ţipă” mesajul „computer de gaming”. Exteriorul este realizat dintr-o combinaţie de plastic, metal şi carbon, îmbinate destul de bine încât să asigure robusteţea unui produs scump. Partea din faţă este acoperită de o sită neagră care acoperă aerisirea frontală, iar în partea de sus ascunde unitatea optică, o componentă destul de inutilă în anul 2018, când majoritatea din conţinutul pe care îl consumăm este distribuit digital.

Tot în partea din faţă găsim şi un suport pentru căşti care poate fi ascuns atunci când nu este folosit, în timp ce în partea de sus, deasupra logo-ului Predator şi butonului Power, avem un panou frontal bine echipat, care oferă trei mufe USB 3.0, o mufă USB Type-C, jack-uri audio pentru căşti şi microfon şi un buton „Turbo” care activează frecvenţele de boost ale procesorului. Partea de sus este completată de o altă sită pentru aerisire, unde este amplasat radiatorul pentru răcirea pe apă (mai multe despre aceasta mai târziu) şi cele două mânere din carbon, foarte utile pentru momentele în care computerul trebuie mutat dintr-un loc în altul (şi pentru scoaterea lui din cutie). Având în vedere greutatea unităţii, mânerele sunt binevenite.

Partea din spate este puţin plictisitoare, fiind standard pentru un computer desktop, oferind acces la toate port-urile de conectivitate ale plăcii de bază şi plăcilor video. Un aspect interesant al carcasei este sistemul de transport cu rotile. Practic, poţi muta prin casă computerul folosind mânerul din faţă fără să ridici computerul de la sol, acesta putând fi mişcat asemeni unui aspirator pe roţi.

La interior însă avem parte de câteva surprize. În primul rând, în ciuda dimensiunilor mari ale carcasei, spaţiul interior nu este foarte generos, fiind obişnuit pentru o unitate mid-tower. Avem loc pentru o placă de bază ATX şi spaţiile aferente componentelor, însă nimic cu adevărat impresionant. În partea de jos, sursa este protejată de o carcasă din plastic, în timp ce o fantă amplasată în partea din faţă duce aerul rece către partea din dreapta, unde se regăsesc toate cablurile şi unităţile de stocare.

La capitolul răcire avem de a face cu un două ventilatoare de 140mm în partea din faţă, un ventilator de 120mm în partea din spate şi un radiator cu două ventilatoare de 120mm în partea de sus. În teorie, acestea vor asigura un flux de aer foarte bun, însă componentele alese de Acer nu sunt tocmai cele mai potrivite. Sistemul de răcire pe apă este un Cooler Master brand-uit cu logo-ul Predator, sugerând o soluţie proprietară, iar ţevile care duc la pompă sunt subţiri şi par a fi foarte fragile. Rămâne de văzut cât de rezistente sunt în timp, mai ales dacă utilizatorul va alege să schimbe procesorul după o perioadă.

Un punct pozitiv despre construcţia lui Orion 9000 este modul de asamblare, care este foarte bine pus la punct, cu cabluri ascunse şi bine organizate, atunci când desfaci cutia putând avea acces rapid la oricare componentă. Hard disk-urile şi SSD-urile pe format 2,5” stau în suporturi detaşabile, instalarea lor fiind posibilă fără şuruburi, iar construcţia din pastic cauciucat asigură evitarea vibraţiilor în utilizare.

Din păcate, dimensiunile mari ale carcasei şi greutatea acesteia nu sunt justificate, fiind deja disponibile de mai mulţi ani carcase de PC care oferă la fel de mult spaţiu pentru configurare, în formate mai mici. Desigur, de menţionat ar fi şi faptul că cele două coolerele din faţă şi cel din spate sunt de culoare albastră, în timp  ce placa de bază este iluminată în culori RGB. Din păcate, software-ul care configurează aceste luminiţe nu era lansat în momentul testării, deci nu este clar dacă acestea pot fi oprite, personalizate sau dacă sunt realizate să funcţioneze pe tot parcursul utilizării.

Specificaţii

Modelul testat de Orion 9000 este unul mai special, fiind configurat cu două plăci video AMD Radeon RX Vega 56 şi cu o sursă de 1000 W. Majoritatea modelelor pre-configurate din această gamă vin cu plăci video NVIDIA şi cu o sursă mai mică, capabilă să ofere curent pentru o configuraţie single-GPU.

  • Nume: Acer Predator Orion 9000
  • CPU: Intel Core i7 7820X (Skylake-X) @ 3,6 GHz (8 core/16 threads)
  • GPU: 2 x AMD Radeon Vega 56 (2 x 8 GB HBM 2.0)
  • RAM: 32 GB DDR4 (4 x 8 GB)
  • Chipset: Intel X299
  • SSD: Intel 256 GB M.2
  • HDD: Toshiba 1TB 7200RPM
  • Unitate optică: DVD-Writer
  • Reţea: Intel Gigabit
  • Front panel: 2 x jack 3,5 mm (căşti şi microfon), 3 x USB 3.0 1 x USB Type-C, buton Turbo
  • Conectori: 1 x PS/2, 5 x USB 3.0 Type-A, 1 x USB 3.1 Type-C, 2 x USB 2.0, 1 x RJ45 LAN, 7.1 Channel Audio + S/PDIF,
  • Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.1 integrat
  • Sistem de operare: Windows 10 Home 64-bit
  • Sursă: 1.000 W

Părţi pozitive

Performanţă foarte bună
Posibilitatea de upgrade şi configurare
Carcasa beneficiază de mânere pentru transport
Are toate ventilatoarele necesare deja instalate

Părţi negative

Răcirea pe apă pare de slabă calitate şi este zgomotoasă
Luminiţele RGB nu pot fi configurate
Un setup dual-GPU nu este indicat pentru gaming (suport limitat în jocuri)
Nu are HDMI pe front panel pentru căşti VR
Suport software limitat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult