Raspberry Pi 400: un computer quad-core de 70 de dolari, integrat într-o tastatură

02.11.2020
Raspberry Pi 400: un computer quad-core de 70 de dolari, integrat într-o tastatură

Pi Foundation, organizația care se ocupă de dezvoltarea și comercializarea Raspberry Pi, a anunțat un nou model de computer ultra-compact: Raspberry Pi 400. Față de alte modele, care veneau sub formă de placă, fără o carcasă și alte accesorii, modelul Pi 400 beneficiază de o carcasă cu funcționalitate extinsă: o tastatură completă și destule port-uri de conectivitate pentru a transforma acest dispozitiv într-un computer de productivitate. Cel mai atractiv lucru este însă prețul.

Noul Raspberry Pi 400 poate înlocui un computer de birou

Raspberry Pi 400 este o întoarcere la un concept pe care nu l-am mai întâlnit de prin anii ’80. Este vorba despre computerul personal integrat în tastatură. În cazul de față, vorbim despre un computer de bază, care va putea înlocui un computer mai vechi, sau care poate deveni un computer educativ pentru copiii, sau chiar un computer secundar pentru cineva care nu are nevoie tot timpul de putere mare de procesare. Desigur, fiind vorba despre un Raspberry Pi, modelul 4000 este un dispozitiv cu care să experimentezi, fiind în continuare dedicat celor care doresc să dezvolte diverse soluții software și hardware.

La interior, Raspberry Pi 400 include un procesor Broadcom BCM2711 quad-core, 4 GB memorie RAM, WiFi dual-band și Bluetooth 5.1. Deja vorbim despre un computer mai bine echipat decât un desktop ieftin sau un PC mai vechi. Apoi, avem pe partea din spate un port Ethernet Gigabit, trei porturi USB Type-A (unul 2.0 și două 3.0), două port-uri HDMI (pentru conectarea a două monitoare 4K), un port micro USB pentru alimentare, un port microSD pentru sistemul de operare și stocare și, desigur, un port de expansiune GPIO extern. Practic nu lipsește nimic față de ceea ce găsești pe un Pi obișnuit și chiar există câteva lucruri în plus.

Și toate acestea, adică tastatura și computerul, care formează o singură unitate completă, costă doar 70 de dolari americani. Există și un pachet mai scump, de 100 de dolari, pentru cei care vor și un adaptor de priză, un card de 16 GB deja formatat, un cablu micro HDMI, un manual de utilizare Raspberry Pi și un mouse cu fir. Momentan, Raspberry Pi 400 este disponibil în SUA, Marea Britanie și Franța și se va lansa în alte regiuni în viitorul apropiat.

via Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult