Și Huawei lansează PC-uri cu procesoare ARM proprietare: MateStation cu procesor Kunpeng 920

20.11.2020
Și Huawei lansează PC-uri cu procesoare ARM proprietare: MateStation cu procesor Kunpeng 920

Nu foarte multă lume știe, dar Huawei a început să vândă PC-uri echipate cu procesoarele proprietare ale companiei încă din această vară, cu luni bune înainte ca Apple să anunțe oficial noile computere Mac cu procesoare M1. Compania chineză pregătește acum și o stație de lucru pentru companii numită MateStation B515, care folosesc un procesor proprietar Kunpeng 920.

MateStation este un computer „office” de la Huawei

Nu este clar câte dintre aceste computere vor ajunge în birourile companiilor din China, întrucât procesorul Kunpeng 920, bazat pe arhitectura ARM, este realizat în fabricile TSMC folosind procesul de fabricație pe 7nm al companiei. Având în vedere că TSMC nu mai livrează cipuri către Huawei încă din septembrie, computerele care vor fi vândute vor fi asamblate din stocurile deja existente.

Procesorul Kunpeng 920 în varianta D920S10 este foarte diferit de modelul Apple M1, chiar dacă ambele sunt realizate pe arhitectură ARM. Acesta este dezvoltat special pentru desktop-uri și oferă 8 nuclee la 2,6 GHz. Teoretic, modelul de top de la Huawei, ar putea fi echipat cu 64 de nuclee, cu un consum de energie de 180W.

Din nou, spre diferență de Apple, Huawei alege o cale mai tradițională pentru PC-urile sale. În timp ce Apple a transformat practic un procesor de iPad într-unul de PC și l-a integrat în carcase deja existente, Huawei dorește să ofere acest procesor cu compatibilitate cu componente de PC obișnuite. Astfel, sistemele MateStation sunt configurate cu cipuri grafice AMD Radeon 430, includ slot-uri PCI Express și oferă memorie RAM și stocare standard, cu suport de până la 64 GB DDR4-2400, mufe SATA și slot-uri M.2.

Varianta de bază integrează un procesor Kunpeng 920 octa-core, 8 GB RAM, un SSD de 256 GB, o unitate optică DVD, cipul grafic Radeon R7 430 și o sursă externă de alimentare de 180W.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult