Wintel Pro CX-W8 – Media Player universal cu Windows 10 la un preţ imbatabil (REVIEW)

16.09.2016
Wintel Pro CX-W8 - Media Player universal cu Windows 10 la un preţ imbatabil (REVIEW)
Prezentare

Wintel Pro CX-W8 este un mini PC complet funcţional bazat pe sistemul de operare Windows 10, de folosit pentru accesarea de conţinut online şi vizionarea filmelor preferate, redate pe ecranul televizorului, videoproiector sau alt dispozitiv la alegere.

Prezentare

Nu mai mare decât o scrumieră, Wintel Pro CX-W8 este suficient de compact pentru a fi strecurat în spatele televizorului sau într-un colţ pe masa de birou, îndeplinindu-şi rolul în mod complet silenţios şi fără cerinţe deosebite pentru instalare.

Oferit într-o carcasă destul de elegantă confecţionată din plastic negru, CX-W8 se conectează la reţeaua WiFi sau LAN pentru acces la internet, respectiv monitor/televizor LCD folosind conexiune HDMI. Interfaţa sistemului Windows 10 poate fi controlată folosind o largă varietate de accesorii: monitor cu interfaţă touch, touchpad extern, mouse şi tastaturi bluetooth sau USB, telecomandă MCE şi chiar gamepad-uri pentru sesiunile de jocuri. În plus, avem la dispoziţie 3 conectori USB 2.0 pentru ataşarea de hard disk-uri externe, imprimante şi cam orice accesoriu pentru PC. Alternativ, putem păstra aspectul curat al dispozitivului suplimentând memoria internă de 32GB ataşând un card de memorie, slot-ul microSD acceptând card-uri SDXC de până la 128GB.

Alimentarea este asigurată cu ajutorul unui adaptor AC (5V – 3A), ataşat folosind un cablu cu mufă proprietară, care împiedică detaşarea accidentală în timpul funcţionării.

Wintel Pro CX-W8 – detalii tehnice:

 • Platformă – Intel Cherry Trail (Atom x5-Z8300)
 • CPU – quad-core la 1.44GHz (1.84 GHz Burst), 64bit, 2MB Cache L2, TDP 2W
 • GPU – Intel HD Graphics (500 MHz, 12 unităţi SP)
 • Memorie RAM – 2 GB DDR3L 1600 (single-channel)
 • Spaţiu de stocare – 32GB (eMMC)
 • Conectori – 2x USB 3.0, 1x micro USB 3.0, 1x alimentare, ieşire căşti (jack 3.5mm)
 • Opţiuni conectivitate – WiFi N (2.4GHz), Bluetooth 4.0, LAN
 • Sistem de operare – Windows 10 (64 bit)
 • Dimensiuni – 9.80 x 9.80 x 2.00 cm
 • Greutate – 250 grame
 • Alte dotări: card reader microSD

Mini PC-ul Wintel Pro CX-W8 are la bază platforma Cherry Trail de la Intel, fiind echipat cu procesor din seria Atom x5-Z8300. Acesta dispune de CPU quad-core la 1.44GHz (până la 1.84 GHz în modul burst), GPU Intel HD Gen8 cu 12 unităţi de execuţie şi accelerare hardware pentru redarea de conţinut video până la rezoluţie 4K. Dispozitivul este ajutat cu 2 GB memorie RAM şi 32 GB spaţiu de stocare intern.

Experienţa în utilizare

Experienţa în utilizare

Ajutat sistemul Windows 10, bine optimizat pentru dispozitive cu resurse de procesare limitate, Wintel Pro CX-W8 porneşte în aproximativ 20 secunde de la apăsarea butonului Power, utilizatorul fiind întâmpinat cu interfaţa desktop şi setul obişnuit de aplicaţii Windows pentru PC-uri x86.

Trecând prin etapa configurării iniţiale şi aplicarea actualizărilor pentru versiunea de Windows şi aplicaţii, putem sesiza cu uşurinţă limitele procesorului Intel Atom, proiectat pentru funcţionare cât mai eficientă sub constrângerile unui regim de consum foarte redus. Cu toate acestea, experienţa Windows este suficient de cursivă, timpii de aşteptare la pornirea aplicaţiilor sau încărcarea paginilor web fiind în limite acceptabile, comparabile unui PC de generaţie mai veche. Din păcate memoria RAM de 2GB nu lasă prea multă flexibilitate, folosirea mai multor aplicaţii simultan diminuând destul de mult performanţele resimţite.

Din considerente de reducere a costurilor, în locul unui SSD performant ne alegem cu un chip eMMC similar celor folosite cu dispozitive smartphone. Din fericire, chiar dacă vitezele de transfer la citire nu depăşesc 32 MB/s, performanţele la operaţii I/O sunt mulţumitoare, avantajând aplicaţiile şi sistemul de operare.

Folosit pentru divertisment, Wintel Pro CX-W8 pare să dea cele mai bune rezultate cu web browser-ul Edge, capabil să redea fără probleme inclusiv clip-uri YouTube la rezoluţie 4K. Ca o paranteză, capabilităţile pentru redare 4K fac nu fac referire doar la formatul video, mini PC-ul suportând rezoluţiile 1920×1080 şi 2560×1440 pixeli folosind rată de refresh la 60 Hz, cât şi rezoluţia 3840×2160 (4K) folosind 30 Hz. Altfel spus, la conectarea unui televizor 4K, mini PC-ul va putea reda filme 4K folosind rezoluţia nativă a ecranului, fără pierderi de calitate.

La vizionarea de filme, rezultate excelente au fost obţinute atât cu player-ul VLC, cât şi Media Player Classic, ambele redând cursiv clip-uri 1080p cu format MP4 sau MKV. Practic, atât timp cât suportul pentru accelerare hardware este activat din setările aplicaţiei, mini PC-ul poate reda aproape orice tip de format video.

Transmis prin cablul HDMI, sunetul este redat direct prin difuzoarele televizorului, volumul sonor putând fi controlat folosind telecomanda acestuia. Alternativ, putem folosi ieşirea jack 3.5mm a mini PC-ului, sau un set de căşti bluetooth.

Pentru sesiuni de apeluri video Skype va trebui să apelăm la un webcam extern prevăzut cu microfon, ataşat la unul din porturile USB 3.0. Experienţa în utilizare este satisfăcătoare, atât la folosirea conexiunii LAN cât şi a suportului WiFi pentru acces la internet

Trecând la jocuri, Wintel Pro CX-W8 este adecvat pentru jocuri simple de web browser, dar poate rula şi unele jocuri mai vechi, cum ar fi venerabilul Quake 3 şi Couter Strike.

Concluzie

Complet silenţios şi cu un consum de energie neglijabil, Wintel Pro CX-W8 este genul de PC care poate fi lăsat să funcţioneze continuu, conectat la un hard disk extern pentru partajarea de fişiere în reţea, sau ca staţie pentru download. Conectat la internet prin WiFi şi folosit cu o tastatură wireless, CX-W8 poate fi ideal pentru redarea de conţinut YouTube sau Netflix pe televizorul din sufragerie, dispozitivul de mici dimensiuni putând fi amplasat fără probleme chiar şi în spaţii înguste.

Wintel Pro CX-W8 a fost primit pentru testare din partea magazinului www.gearbest.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 66.89 dolari.

Părţi pozitive

Consum de energie redus şi funcţionare silenţioasă
Dimensiuni reduse şi aspect elegant
Poate reda clipuri YouTube la rezoluţie 4K şi aproape orice format de fişier video
Suportă în mod nativ ecrane cu rezoluţie Full HD, WQHD şi UHD 4K
Port Ethernet si conexiune WiFi
Slot microSD
Sistem Windows 10

Părţi negative

Versiunea de Windows nu este activată

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult