Epson EH-TW7200 – videoproiector Full HD 3D pentru cinema-ul din sufragerie

10.02.2014
Epson EH-TW7200 - videoproiector Full HD 3D pentru cinema-ul din sufragerie

Epson EH-TW7200 este un produs adresat celor care doresc o experienţă la nivel de cinema în confortul propriului living, fără bilet de intrare şi fără spectatori gălăgioşi care să strice atmosfera.

Epson EH-TW7200 - videoproiector Full HD 3D pentru cinema-ul din sufragerie

Descriere

Parte din gama mid-range superioară a producătorului Epson, EH-TW7200 este un videoproiector cu tehnologie 3LCD optimizat pentru conţinut multimedia şi vizionarea de filme. Modelul foloseşte o configuraţie cu procesor de imagine pe 10 biţi şi 3 filtre LCD diferite, fiecare responsabil cu redarea unei culori de bază a spectrului RGB. La final, imaginea 1080p compusă pe suprafaţa de proiecţie poate diferenţia între 1.073 miliarde culori, acurateţea fiind comparabilă unui monitor profesional pentru editare foto. Mulţumită tehnologiilor conţinute, Epson EH-TW7200 se poate lăuda cu rată de contrast 120000:1 şi nivel de negru impresionant, care ajută la păstrarea unei atmosfere autentice în scenele întunecoase din filme. Suplimentar, cursivitatea mişcărilor în scene dinamice este asigurată folosind 240Hz rată de refresh în modul 2D, respectiv 480Hz în cel 3D.

Epson EH-TW7200 - uşor de instalat şi configurat

Ajutat cu o lampă halogen de 2000 lumeni şi putere 230W, Epson EH-TW7200 poate proiecta imagini de până la 7.5 metri în diagonală. Modelul oferă reglaje manuale pentru ajustarea diagonalei de proiecţie, focalizare, încadrarea imaginii suprafaţa de proiecţie şi compensarea geometriei (Keystone Correction) în plajă de ± 30°. Lampa de proiecţie este certificată pentru 4000 ore durată de viaţă  în condiţii normale de utilizare, respectiv 5000 ore la folosirea modului ECO. Penalizând doar cu puţin luminozitatea maximă obţinută, modul ECO reduce consumul de energie cu peste 50W şi diminuează zgomotul produs de ventilator până la un nivel aproape imperceptibil. Indiferent de modul ales pentru utilizare, merită menţionat faptul că producătorul asigură garanţie doar pentru primele 3000 ore de funcţionare a lămpii de proiecţie, sau 36 luni.

Prezentat în carcasă albă cu design elegant dar construcţie cam voluminoasă, videoproiectorul Epson EH-TW7200 necesită un suport pentru instalare spaţios şi solid, capabil să-i susţină greutatea de aproape 8.5Kg. Dacă partea din faţă este dominată de ansamblul optic prevăzut cu lamelă retractabilă, spatele carcasei ascunde un repertoriu generos de conectori S-Video, Component, Composite şi HDMI 1.4 (2 buc). Găsim şi un port RS-232 pentru folosirea sistemelor de control la distanţă, respectiv port USB 2.0 util pentru eventuale actualizări de firmware.

Epson EH-TW7200 - ochelarii 3D cu tehnologie Active Shutter

Pachetul cu accesorii conţine o telecomandă mare şi generoasă în privinţa numărului de butoane, respectiv o pereche de ochelari Epson cu tehnologie 3D active.

Instalare şi configurare

După ataşarea cablului video şi cel de alimentare, videoproiectorul mai necesită doar apăsarea butonului Power pe telecomandă. Acordăm aproximativ 30 secunde pentru activarea sursei de lumină după care trecem la alegerea sursei de semnal video conectată. Cu Epson EH-TW7200 diagonala, focalizarea şi încadrarea imaginii pe suprafaţa de proiecţie sunt operaţiuni simple, duse la bun sfârşit în câteva minute ajustând reglajele manuale prevăzute în partea superioară a carcasei. De mare ajutor pentru obţinerea unui rezultat favorabil este şi obiectivul cu zoom optic 2.1X, care ne permite să compensăm cu uşurinţă pentru limitările spaţiului de instalare. Ceva mai complicată este găsirea meniului Keystone Correcţion cu ajutorul telecomenzii, unde mai facem alte mici ajustări dacă se impune compensarea diferenţelor de perspectivă apărute în urma plasării videoproiectorului prea sus sau prea jos faţă de suprafaţa de proiecţie.

Epson EH-TW7200 - opţiunile pentru conectivitate

Fără culori suprasaturate sau contrast ridicat la valori absurde, Epson EH-TW7200 este un videoproiector care poate fi utilizat imediat. Este de ajuns selectarea modului Cinema pentru vizionarea de filme, Standard sau Dynamic pentru prezentări, respectiv Dynamic pentru fotbal şi competiţii sportive. Eventual, dacă lumina ambiantă din încăpere este redusă putem activa şi modul ECO pentru lampa de proiecţie, eliminând astfel cea mai mare parte a zgomotului produs de ventilator.

Dacă totuşi dorim să aplicăm corecţii suplimentare, Epson EH-TW7200 pune la dispoziţie nu mai puţin de 6 profiluri pentru imagine: Dynamic, Living Room, Natural, Cinema, 3D Dynamic şi 3D Cinema, ultimul fiind util pentru vizionarea filmelor 3D în condiţii de cinema, fără culori exagerate şi contrast dinamic. La capitolul opţiuni avansate avem temperatura de culoare, gamma, skin tone, reglaje individuale RGBCMY, mod ECO/Normal pentru lampa de proiecţie, respectiv  ajutare manuală pentru Iris (Off/Normal/High Speed).

Pentru procesarea suplimentară a imaginii putem apela funcţia Super-resolution cu intensitate ajustabilă, respectiv selecta un mod deinterlacing adecvat pentru tipul de conţinut urmărit. Pasionaţii de jocuri interesaţi să conecteze consola de jocuri sau PC-ul vor fi încântaţi de prezenţa unei opţiuni pentru reducerea latenţei de afişare.

Epson EH-TW7200

Calitatea imagini

Recomandat în specificaţii cu luminozitate maximă de 2000 Lumeni, Epson EH-TW7200 pare subdimensionat pentru cerinţele unui living spaţios, dar nu este aşa. În realitate Epson a optat pentru o formulă diferită de evaluare, numită Constant Light Output, ce ia în calcul luminozitatea obţinută după calibrarea imaginii şi efectuarea balansului de alb. Potrivit companiei, formula CLO reflectă mai bine performanţele reale ale dispozitivului decât formula tradiţională, în care este măsurată cantitatea absolută de lumină albă generată, fără a ţine cont de pierderile apărute după calibrare.

Epson EH-TW7200 - sistemul de meniuri

Contrar aşteptărilor iniţiale, Epson EH-TW7200 reuşeşte să ofere imagini cu strălucire similară sau peste nivelul unei săli de cinema până la o diagonală de peste 4 metri. Dar şi mai impresionantă este abilitatea acestui videoproiector de a reda scene întunecoase fără a pierde detaliile subtile şi fidelitatea culorilor, ajutând la păstrarea unei atmosfere de vizionare comparabilă unei săli moderne de cinema. Pe lângă absenţa totală a zgomotului specific videoproiectoarelor cu tehnologie DLP, întâlnit mai ales la scenele slab iluminate, sistemul 3LCD cu procesare pe 10 biţi dezvoltat de Epson demonstrează şi calităţi superioare pentru redarea fără efect de curcubeu a gradienţilor de culoare. Cunoscut sub denumirea de banding, defectul întâlnit deseori la monitoare pentru PC mai puţin sofisticate face ca nuanţele de culoare apropiate să fie observate ca şi benzi distincte, stricând aspectul imaginii în ansamblu.

Dacă funcţia Super-Resoluţion ne ajută să îmbunătăţim claritatea imaginii, scoţând în evidenţă mai multe detalii decât am observa în mod normal, funcţia Noise Reducţion ne ajută să eliminăm efectul de zgomot digital prezent la unele producţii de cinema.

Experienţa la vizionare 3D

Mulţumită profilurilor 3D Dynamic şi 3D Cinema, avem posibilitatea să optăm pentru o experienţă de vizionare apropiată celei oferită în sălile de cinema, fără culori denaturate sau strălucire crescută artificial. Nu trebuie decât să activăm profilul 3D Cinema, după care alegem modul de afişare 3D în care a fost encodată sursa video: side by side, top and bottom, frame packing. Luminozitatea imaginii este excelentă, iar rata de refresh 480Hz ar trebui să fie suficientă pentru evitarea durerilor de cap ce pot apărea la vizionare îndelungată.

Epson EH-TW7200 - meniul pentru ajustarea funcţiilor de redare 3D

Zgomot şi alte aspecte

Având deja luminozitate suficientă, lampa de proiecţie poate fi comutată în modul ECO fără să resimţim o reducere supărătoare a calităţi imaginii. Carcasa voluminoasă permite dispersia eficientă a căldurii, asigurând funcţionarea aproape complet silenţioasă. Din nefericire zgomotul produs de ventilator după comutarea în modul Standard poate fi destul de supărător, mai ales daca nu avem posibilitatea să mutăm videoproiectorul mai departe de canapea sau fotoliu.

Epson EH-TW7200 - telecomanda cu butoane iluminate

Mare şi cu număr impresionant de butoane, telecomanda are toate şansele să-i intimideze pe cei mai atehnici, însă organizarea bine aleasă şi funcţia de iluminare ajută la scurtarea timpului de acomodare.

Concluzie

Poate că plasticul alb şi construcţia voluminoasă nu se potrivesc foarte bine cu peisajul unui living modern, dar experienţa oferită la vizionarea de filme face toţi banii. Din păcate la preţul de 7000 Lei, Epson EH-TW7200 intră pe domeniul televizoarelor LCD cu diagonală mare, de până la 150cm, motiv pentru care alegerea sa pentru utilarea unei sufragerii obişnuite de apartament (~20mp) trebuie cântărită cu atenţie, televizorul fiind probabil alegerea mai potrivită. Însă dacă avem spaţiu suficient, sau dorim să schimbăm televizorul pe un ecran mare cât un perete, Epson EH-TW7000 rămâne o alegere excelentă pentru un videoproiector Home Cinema. Calitatea imaginii este exemplară, iar opţiunile de ajustare suficiente chiar şi pentru cei mai pretenţioşi cinefili.

Părţi pozitive

Uşor de instalat şi configurat
Calitate excelentă a imaginii (2D şi 3D)
Mod Eco silenţios

Părţi negative

Construcţie voluminoasă
Preţ cam piperat

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult