Hama uRage Paradox 7.1 – surround accesibil pentru pasionaţii de jocuri

Hama uRage Paradox 7.1 - surround accesibil pentru pasionaţii de jocuri

Pentru pasionaţii de jocuri, sunetul perfect ar trebui să vină din mai multe de două difuzoare. Un sistem 5.1 ar fi optim, iar unul de tip 7.1 ar fi şi mai bun. Din păcate, de cele mai multe ori, nu există spaţiul necesar pentru un astfel de sistem audio sau nu există o placă de sunet compatibilă. O soluţie pentru această problemă este headset-ul audio cu suport pentru sunet surround. Aici trebuie făcute nişte compromisuri. Poţi să foloseşti mai multe difuzoare per cască, dar headset-ul devine mare şi greu, sau poţi să foloseşti un sistem de emulare a sunetului surround cu doar două difuzoare. Acesta este cazul căştilor Hama uRage Paradox 7.1.

Construcţie

Producătorul a folosit o carcasă din plastic, dar care nu arată rău deloc. Textura este fină, iar finisajele sunt bine realizate. Plasticul negru lucios alternează cu plasticul negru mat. Dungile albastre aduc un aspect specific perifericelor de gaming. Banda superioară are pe laturi bucăţi de cauciuc. Nu ştiu sigur dacă ele au rol decorativ sau ar trebui să împiedice alunecarea căştilor pe cap. Buretele din interior este din spumă cu memorie şi se aşează bine pe cap. Cei de pe căşti nu sunt din acelaşi material, dar textura este tot fină. Pentru rezistenţă, căştile se ajustează pe o şină metalică.

Căştile Hama uRage Paradox 7.1

Per ansamblu, căştile uRage Paradox 7.1 au o construcţie clasică. Din păcate, am observat o mică problemă de ergonomie cu ele. Casca în sine ar trebui să aibă cel puţin două grade de libertate pentru a se potrivi bine pe capul oricărui utilizator. În cazul de faţă, avem doar unul. Asta înseamnă că nu se va potrivi perfect oricând. În cazul meu, partea de jos căştii nu atinge zona de sub ureche. Este posibil ca pe forma altui cap să se potrivească mai bine.

Microfonul din dotare este integrat pe casca din stânga. El este rabatabil şi poate dispărea aproape în întregime în capacul de plastic al căştii. Un LED albastru aflat pe aceeaşi cască indică faptul că uRage Paradox este pornită. Atunci când el luminează intermitent, sunetul este trimis către căşti. Producătorul a ales să nu folosească un modul de control al volumului pe fir şi am apreciat asta. Potenţiometrul este amplasat pe casca stângă, spre spate şi permite un control fin al volumului. Singurul buton al căştilor se află deasupra potenţiometrului şi are un V în dreptul său. Vom vedea mai târziu ce controlează el.

Hama uRage Paradox 7.1 - mufa USB

Specificaţii

  • Răspuns în frecvenţă: 20 Hz – 20 kHz
  • Impedanţă: 32 ohm
  • Sensibilitate: 95 dB
  • Diametru difuzoare: 40 mm
  • Putere maximă: 40 mW
  • Cablu: 2,5 m
  • Control volum: da, pe cască
  • Microfon: integrat, rabatabil, tip condenser
  • Greutate: 405 g

Calitatea audio

Prima impresie pe care o lasă căştile de la Hama este bună. După mai multe audiţii, lucrurile s-au schimbat puţin. Înaltele sunt prea pronunţate, rezultând un sunet puţin metalic. Mediile par să fie cele mai dezavantajate, însă din fericire nu avem distorsiuni sau un efect de butoi. O setare de egalizator care să accentueze puţin mediile ar trebui să rezolve problema. Joasele sunt redate cu dificultate de căştile uRage Paradox. De fapt, ele abia dacă sunt sesizate atunci când vibraţiile au fost dezactivate.

Hama uRage Paradox 7.1 - sunt confortabile, însă nu stau perfec pe urechi

Dacă butonul cu un V în dreptul lui este apăsat, joasele sunt înlocuite cu vibraţii de diferite intensităţi. Ele nu sună rău deloc la un nivel de volum redus sau mediu, însă devin deranjante la nivel înalt. Căştile tremură pe urechi şi devin deranjante. Unii nu vor suporta asta. Pot să spun că am fost mulţumit de efect, dar aş fi preferat o pereche de căşti ce nu au nevoie de un astfel de artificiu.

Performanţe în jocuri

Pentru a profita de sunetul surround 7.1 pe care-l promit căştile Hama uRage Paradox trebuie să instalaţi aplicaţia inclusă pe CD-ul din cutie. Aceasta nu este neapărat o problemă dacă folosiţi căştile doar acasă, însă s-ar putea să nu fie o soluţie optimă pentru cei ce participă la competiţii. Trecând peste asta, aceste căşti ar trebui să ofere o emulare de sunet surround cu doar două difuzoare.

Rezultatul nu va fi mulţumitor pentru jucătorii cu pretenţii. Efectul de surround este cu siguranţă superior faţă de ce oferă căştile fără aplicaţia instalată. Pentru testare am folosit câteva jocuri de tip FPS, printre ele numărându-se Counter Strike şi Modern Warfare 3. Localizarea inamicilor a fost relativ facilă, dar nu cu mult mai bună decât atunci când sunt folosite căşti stereo.

Preţ şi disponibilitate

Căştile Hama uRage Paradox 7.1 sunt disponibile pe piaţa românească la preţul de aproximativ 260 lei.

uRage Paradox - potenţiometrul de volum şi butonul pentru vibraţii

Concluzie

Căştile de faţă pot reprezenta o soluţie pentru o serie de pasionaţi de jocuri. Ele au o construcţie bună, în ciuda faptului că plasticul domină materialele folosite pentru carcasă. Calitatea audio putea fi mai bună, iar faptul că producătorul foloseşte vibraţiile pentru a reda sunetele joase nu este un motiv de laudă pentru acest periferic. Ele sunt confortabile la o purtare îndelungată, însă nu se vor potrivi perfect oricui. Sunetul surround 7.1, emulat prin două difuzoare, s-ar putea să ajute în unele jocuri, însă nu este foarte convingător.

Părţi pozitive

construcţie solidă, cu finisaje bine realizate
confortabile pe urechi
volum precis, pe cască

Părţi negative

calitatea sunetului nu impresionează
necesită drivere pentru sunet 7.1
vibraţii pentru redarea sunetelor joase

Urmărește Go4IT.ro pe Google News