Roccat Savu – mouse de gaming solid şi precis

26.01.2013
Roccat Savu - mouse de gaming solid şi precis

Roccat Savu este un accesoriu de gaming cu design practic şi confortabil, gândit pentru precizie şi funcţionalitate maximă cu un set minim de taste.

Roccat Savu

Descriere

La o primă impresie, Roccat Savu pare un mouse banal, ce oferă trei butoane standard şi numai două butoane suplimentare, poziţionate convenabil în dreptul degetului arătător. Apăsate în combinaţie cu alte butoane sau rotiţa de scroll, butoanele speciale pot activa diverse funcţii definite în aplicaţia de control. Astfel, cu numai două butoane + tastele adiacente putem accesa până la 22 funcţii diferite, fără să avem nevoie de câte un buton dedicat pentru fiecare dintre ele.

Din punct de vedere al construcţiei, Roccat Savu este un mouse ambidextru de dimensiune medie, a cărui formă uşor alungită (120 x 72 mm) permite aşezarea palmei într-o poziţie confortabilă, cu degetele întinse pe toată lungimea carcasei. Partea superioară este confecţionată din plastic cauciucat rezistent la urme de murdărie şi zgârieturi. Acelaşi plastic cauciucat este folosit şi în lateral, dar cu o textură mult mai aspră pentru maximizarea aderenţei.

Roccat Savu

Mouse-ul este sprijinit pe două petice din teflon cu suprafaţă foarte generoasă, ce sigură o alunecare lină pe aproape orice suprafeţe, fără a risca tocirea prematură. Din păcate sistemul pentru ajustarea greutăţii lipseşte în cazul acestui model, aşa că va trebui să ne mulţumim cu cele 90 grame ajustate de producător.

Rotiţa de scroll este acoperită cu acelaşi finisaj cauciucat anti-alunecare şi prevăzută cu un mecanism de acţionare foarte silenţios. Din păcate funcţia scroll este limitată pe direcţia sus-jos şi nu permite navigarea pe orizontală, prin apăsarea stânga-dreapta.

Roccat Savu

Sub carcasa se ascunde un senzor optic de înaltă performanţă, cu rezoluţie ajustabilă în incremente de 400, 800, 1600 şi 4000 dpi, conectat la PC folosind conexiune USB.

Mult mai complex decât pare la prima impresie, sistemul de iluminare cu LED-uri multicolore este controlat dinamic de către aplicaţia de control, putând reda orice nuanţă dintr-o paletă de 16.8 milioane culori şi chiar efecte complexe armonizate cu acţiunea din joc.

Mouse-ul Roccat Savu este conectat la PC folosind interfaţă USB 2.0, cu ajutorul unui cablu de 1.8 metri protejat cu manşon din nailon.

Accesorii

Roccat Savu este livrat împreună cu un ghid de utilizare rapid şi un card Roccat ID + pin de identificare, ce poate fi folosit pentru a obţine acces la diverse servicii oferite pe website-ul Roccat.

În lipsa unui CD pentru instalare, software-ul de control trebuie descărcat de pe website-ul Roccat.

Roccat Savu + mouse pad-ul Taito Kingsize

Pentru precizie şi manevrabilitate maximă, Roccat propune folosirea unui mousepad adecvat sesiunilor de gaming, cum sunt cei din seria Roccat Taito. Pentru scopul acestui articol am folosit modelul Taito King-Size, cu substrat moale de 3 mm grosime şi finisaj textil pentru partea superioară, proiectat pentru o alunecare optimă în orice direcţie şi aderenţă maximă pentru palme.

Aplicaţia de control

Odată instalată, aplicaţia de control preia sistemul de comenzi Easy-Shift şi funcţia Easy-Aim, folosită pentru ajustarea rezoluţiei DPI în timpul jocurilor.

Interfaţa aplicaţiei de control

Pentru a simplifica ajustarea comenzilor macro, aplicaţia vine echipată cu seturi de comenzi predefinite, adaptate pentru jocuri populare ca , Battlefield 3 şi Wold of Warcraft. În listă pot fi găsite şi seturi de comenzi macro gântie să uşureze lucrul cu diverse aplicaţii, cum ar fi Adobe Photoshop şi web browser-ul Firefox.

Performanţe şi experienţa în utilizare.

Roccat Savu este genul de accesoriu care nu necesită prea mult timp de acomodare. Forma carcasei este gândită pentru a susţine palma într-o poziţie cât se poate de naturală, iar laturile cu finisaj uşor abraziv dau un control impecabil indiferent de mişcările făcute.

Cele două butoane pentru click stânga-dreapta sunt silenţioase şi uşor de acţionat, iar rotiţa de scroll nu pune probleme din punct de vedere al aderenţei sau precizia comenzilor interpretate.

Roccat Savu

Senzorul optic cu rezoluţie 4000 dpi foloseşte lumină din spectrul infraroşu, astfel că suntem scutiţi de licărirea intermitentă emisă de LED-ul poziţionat în dreptul acestuia. Sensibilitatea este foarte bună, inclusiv pe suprafeţe semi-lucioase, iar mişcările sunt redate fără cusur.

Cablul folosit pentru conexiunea USB este foarte rezistent şi suficient de flexibil pentru a nu incomoda mişcările de fineţe.

Concluzie

Chiar dacă nu are o carcasă atât de strălucitoare şi înţesată cu butoane, Roccat Savu este un mouse de gaming excelent. Forma carcasei se aşează foarte bine în palmă şi permite o prindere fermă, indiferent că o sprijinim în palmă sau o prindem cu vârfurile degetelor.

Finisajul negru-cauciucat maschează foarte bine urmele de transpiraţie şi murdărie, astfel că întreţinerea sa pe termen lung nu ar trebui să pună probleme

La o greutate de numai 90 grame, Roccat Savu poate fi considerat un mouse prea uşor pentru cerinţele unui gamer profesionist, dar stabilitatea bună a carcasei sprijinită pe suporţi din teflon ne face să nu ducem lipsa sistemului cu greutăţi detaşabile.

Deşi necesită o scurtă perioadă de acomodare, aplicaţia de control este uşor de folosit, iar setul de comenzi macro predefinite sunt un bonus important.

Sistemul de iluminare cu LED-uri adaugă efecte vizuale interesante, însă alternarea automată a nuanţelor de culoare devine în cele din urmă deranjantă şi distrage atenţia de la imaginile afişate pe monitor.

Accesoriul de gaming Roccat Savu poate fi achiziţionat din magazinele de profil din ţara noastră pentru suma de aproximativ 300 Lei. Mouse pad-ul Roccat Taito Kingsize, cu dimensiuni 455 x 370 x 3 mm, poate fi achiziţionat la preţul de 100 Lei.

Părţi pozitive

Formă ergonomică, adecvată pentru ambele mâini
Finisaje durabile şi de bună calitate
Sensor optic cu rezoluţie 4000 DPI
Sistem de iluminare multicolor
Cablu USB protejat cu manşon din nailon
Software de control cu interfaţă prietenoasă

Părţi negative

Lumina intermitentă degajată de sistemul cu LED-uri multicolore poate fi deranjantă uneori
Lipsesc opţiunile pentru ajustarea greutăţii
Sistemul de comenzi prin combinaţii de taste necesită o perioadă iniţială de acomodare

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult