Apple a ajutat autoritățile americane să transforme un iPod într-un dispozitiv de spionaj

19.08.2020
Apple a ajutat autoritățile americane să transforme un iPod într-un dispozitiv de spionaj

Chiar dacă multe dintre gadget-urile pe care James Bond le folosea în vechile filme cu spioni au devenit în ultimii ani realitate, în continuare suntem fascinați de faptul că dispozitivele de spionaj chiar au existat și încă există. De exemplu, un fost inginer Apple, David Shayer, tocmai a dezvăluit că autoritățile americane au apelat la faimoasa companie pentru a ajuta la construirea unui dispozitiv de spionaj dintr-un iPod. Dispozitivul trebuia să își păstreze funcțiile obișnuite, dar să primească și funcționalitate nouă.

iPod-ul modificat putea detecta radiațiile electromagnetice din jur

Shayer spune că în 2005 a fost pus în situația de a ajuta doi ingineri externi, angajați ai Departamentului de Energie al SUA, pentru a modifica un iPod. Problema principală era faptul că software-ul de pe iPod era proprietar și aproape imposibil de modificat din afara Apple. Apoi, dispozitivul trebuia modificat în așa fel încât să poată fi recunoscut de iTunes și să funcționeze asemeni unui dispozitiv obișnuit, dar să integreze și noua funcționalitate.

Chiar dacă David Shayer spune că nu a aflat niciodată la ce putea fi folosit acel iPod modificat, el spune că presupune că era vorba despre un detector de radiații Geiger, care putea fi folosit fără a atrage atenția. Aparent, software-ul care controla noile funcționalități a fost la momentul respectiv instalat pe o partiție separată a hard disk-ului de pe iPod.

Se presupune de mai multă vreme că Apple, Microsoft, Google și alte companii americane au legături de acest gen cu autoritățile americane, iar această relatare este încă o dovadă în acest sens. Totuși, se pare că rezultatele acestor parteneriate nu sunt obligatoriu atât de periculoase, așa cum susțin teoriile conspirației. Acel iPod nu era folosit pentru a spiona clienții Apple, ci pentru a putea detecta radiații electromagnetice pe un dispozitiv care să nu atragă atenția.

sursa: TidBITS

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult