Apple lansează un nou iPod Touch, cu design familiar şi procesor de iPhone 7

29.05.2019
Apple lansează un nou iPod Touch, cu design familiar şi procesor de iPhone 7

iPod Touch pare să fie o relicvă a unei perioade de mult apuse, însă compania Apple nu este pregătită să renunţe la acest dispozitiv. Ultimul iPod din oferta companiei refuză să moară, compania actualizând oferta cu un nou model: iPod Touch generaţia a 7-a, care păstrează design-ul variantei precedente, însă actualizează hardware-ul intern. Preţul, dimensiunile şi capabilităţile sale generale rămân însă neschimbate.

Primul iPod Touch a fost lansat în 2017 drept o portiţă pentru a intra în ecosistemul iOS pentru cei care încă nu vedeau potenţialul unui iPhone. Aceste dispozitive erau de 3 sau 4 ori mai ieftine decât iPhone, însă ofereau în mare parte aceleaşi capabilităţi, fiind bazate pe hardware similar, doar funcţiile de telefon şi conectivitatea antene telecom fiind absente. În timp însă, această gamă de dispozitive a rămas în umbră, preţul iPhone-ului nefiind o piedică pentru cei care îşi doreau să îl cumpere.

Astfel, odată cu apariţia AppStore şi implicit a jocurilor video mobile, iPod Touch a început să fie prezentat drept un dispozitiv de gaming mobil pentru tineri, un gadget mai ieftin care poate să asigure compatibilitate cu toate titlurile pentru iOS. Recent însă, acesta a rămas doar un gadget învechit, cu un preţ prea mare pentru ceea ce oferea: procesor de iPhone 6 şi ecran de iPhone 5.

Noul model, iPod Touch 7th gen., aduce hardware-ul la zi, dar nu foarte mult. Avem de a face cu un procesor Apple A10 Bionic, acelaşi pe care l-am întâlnit prima dată pe generaţia iPhone 7, încă destul de capabil să ruleze tot ce există în AppStore şi semnificativ mai puternic decât A8-ul din modelujl precedent. Acesta păstrează însă ecranul de 4” pe format 16:9, care a debutat pe iPhone 5 şi totodată refuză să includă capabilităţi moderne, precum un senzor de amprentă Touch ID.

Galerie foto

Conform site-ului oficial, iPod Touch gen 7 asigură o performanţă îmbunătăţită de 2 ori la nivelul puterii de procesare şi de 3 ori mai mare în aplicaţii 3D, datorită cipului grafic îmbunătăţit, faţă de iPod Touch gen 6. De asemenea, acesta este primul iPod compatibil cu funcţiile ARKit. Acesta permite utilizarea iMessage şi FaceTime, funcţii importante pentru utilizatorii de iOS.

Apple oferă noul iPod Touch în trei variante: 32, 128 sau 256 GB, cu preţuri care pornest de la 199 dolari pentru modelul de bază şi cresc cu 100 de dolari pentru fiecare „upgrade” în parte. La 400 de dolari, probabil că ar fi o afacere mai bună să cumperi direct un iPhone 7 recondiţionat, însă, având în vedere integrarea unui display mai mare, baterie mai mare, o cameră superioară şi posibilitatea de a accesa internetul oricând şi oriunde. Probabil că şi Apple se bazează pe faptul că modelele de 32 sau 128 GB vor fi mult mai vândute decât varianta de top.

Noul iPod Touch este livrat în şase variante de culoare: roz, argintiu, gri, auriu, albastru şi roşu, această culoare din urmă fiind parte a programului (PRODUCT)RED, o parte din preţul dispozitivului fiind donată către fondul global pentru lupta împotriva SIDA.

Se pare că Apple îşi doreşte să păstreze un produs cu iOS pe piaţă care să permită utilizatorilor să acceseze serviciile sale fără o investiţie foarte mare. Având în vedere că Apple se pregăteşte de lansarea mai multor abonamente precum Apple Arcade pentru jocuri, Apple News pentru presă, Apple TV+ pentru filme şi seriale şi doreşte să consolideze Apple Music, iPod Touch pare să fie cel mai mic numitor comun în ecuaţie, acesta putând oferi acces la toate serviciile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video