Cum arăta primul iPod înainte de lansare. Nu avea loc nici într-un ghiozdan

26.10.2021
Cum arăta primul iPod înainte de lansare. Nu avea loc nici într-un ghiozdan

Gama de dispozitive iPod va rămâne în istorie drept cea care a dus Apple pe noi culmi și care a permis astfel dezvoltarea iPhone, telefonul care a schimbat fundamental modul în care folosim smartphone-urile și internetul pe mobil. Dar iPod nu a fost întotdeauna un dispozitiv dreptunghiular cu un display mare și o rotiță tactilă în centru. Dimpotrivă, unul dintre prototipurile finale ale dispozitivului arătau ca o cutie mare și galbenă, design care avea ca scop ascunderea design-ului final.

Primul iPod arăta foarte diferit în stadiul de prototip

Apple nu este o companie secretoasă doar de când produce iPhone-uri. În 2001, înainte de lansarea oficială a primului player portabil iPod, compania realiza deja prototipuri care ascundeau design-ul final al produsului. De exemplu, în imaginea de mai jos, avem un iPod original, din prima generație, așezat pe prototipul său, care era încă folosit cu două luni înainte de lansare.

ipod prototype 2

Acea cutie mare și galbenă este echipată cu un ecran monocrom foarte mic, o rotiță, un buton central și patru alte butoane pe laterală. Comparând cu modelul final, toate aceste elemente se regăsesc pe carcasă, dar în altă ordine și în alt format, mult mai compact. De altfel, în laterală poate fi observată o placă externă pe care este amplasat un jack de căști de 3,5mm și un header folosit probabil pentru conectarea hard disk-ului. Sus putem vedea un cablu atașat, probabil un Firewire, singurul cablu care funcționa pe prima generație de iPod.

Conform Tony Fadell, inventatorul iPod, în cutia mare și galbenă nu erau integrate prea multe componente. Cutia era în mare parte goală, fiind echipată cu tot ceea ce avea loc în carcasa mică a iPod-ului final. Decizia de a crea astfel de unități prototip a fost pentru a evita leak-urile, protejând astfel design-ul iconic, care a dominat piața de player-e MP3 în prima parte a anilor 2000.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult