Mp3 Playerele anului 2007

18.12.2007
Mp3 Playerele anului 2007
Alea mari şi tari şi… scumpe

În categoria supremă, cea a playerelor multimedia portabile (PMP), sunt incluse superlativele: gadgeturile cu funcţie primordială de player video, cu dotări de vârf şi capacitate de stocare mare. Toate la un preţ destul de piperat, desigur…

Archos AV500

Numele Archos este pentru cunoscători sinonim cu termenul de PMP. Modelul de faţă, Archos AV500, deşi îmbătrânit, face încă faţă cu brio concurenţei.

Archos AV500 Principalele sale atuuri sunt ecranul mare, de 4”, cu rezoluţie de 480 x 272 px şi unghiuri de vizibilitate foarte bune şi capacitatea de stocare, de 30 sau 100 GB. Filmele şi clipurile se vor vedea foarte bine, deşi poate o rezoluţie superioară ar fi uneori de dorit la această diagonală a ecranului. Calitatea sunetului însă este de excepţie, Archos nefăcând nici un rabat de la calitate aici. Păcat că nu există nici un fel de egalizator audio… Ca funcţie suplimentară, vă veţi bucura când veţi afla ca AV500-le este capabil să înregistreze clipuri video din surse externe, cum ar fi un televizor. Interesant nu?

Playerul de la Archos nu este desigur perfect. Suferă datorită vârstei, pe plan estetic (unde nici măcar nu se poate compara cu iPod-urile) şi în privinţa interfeţei greoaie, ce nu suportă multitasking. Prin România nu l-am găsit, însă în State se învârte în jurul sumei de 250$ (versiunea cu memorie de 30 GB), mult sub preţul noului iPod Touch de 8 GB.

iPod Touch

iPod-ul Touch este găselniţa celor de la Apple pentru anul 2007 în domeniul playerelor multimedia. Numit de mulţi iPhone-ul fără telefon, iPod-ul Touch vine cu impresionantul design caracteristic produselor iPhone şi interfaţa MultiTouch atât de apreciată de fani. Ecranul are 3,5”, îndeajuns pentru a viziona un film în condiţii bune.

Touch-ul are modul Wi-Fi ce îţi permite să te conectezi la Internet cu ajutorul browser-ului WEB Safari şi să vizionezi filme de pe Youtube. Din păcate nu are cititor de e-mail-uri, dar pe viitor s-ar putea să suporte aplicaţii dezvoltate de terţi care ar rezolva multe neajunsuri.

Ca PMP, iPod-ul Touch face faţă cu brio cerinţelor, dar capacitatea de stocare maximă de doar 16 GB va face pe mulţi să strâmbe din nas. Mai ales că jucăria nu suportă carduri de extensie. Aşa cum nu are nici modul FM…

Una peste alta, iPod-ul Touch este interesant. Mai multe puteţi citi în review-ul iPod Touch pe go4it.ro. Puţin cam prea scump pentru ce oferă însă, preţul versiunii de 16 GB fiind de 1550 RON.

Ipod Classic

Continuând tradiţia începută cu primul iPod, noul Classic rezistă schimbărilor ca un veteran de război. A primit el câteva îmbunătăţiri, însă în mare a rămas la fel.

De ce îl apreciem? Pentru că are o capacitate de stocare de 160 GB (HDD), are carcasă din aluminiu rezistentă la zgârieturi, este robust, destul de micuţ şi arată bine. În plus, fiind un Apple, dispune de o gamă imensă de accesorii, de la banalele huse până la headseturi şi dock-uri speciale. Iar la autonomie, nu prea are adversar, versiunea de 160GB beneficiind (pe hârtie) de 40 de ore redare audio şi peste 7 ore de redare video.

iPod Classic

De ce nu ne place? Hmmm… Ecranul de 2,5” este mult prea mic pentru un PMP actual. Ieşirea video necesită un cablu special care desigur.. costă în plus. Şi, ca orice iPod, şi Classic-ul este dependent de iTunes. Este acesta un dezavantaj? Desigur, pentru că un organizator de playlist-uri gen drag and drop ar fi fost mai simplu de utilizat. În plus, noi românii nici nu putem cumpăra materiale multimedia de pe acest serviciu…

E bine că totuşi cei de la Apple s-au gândit să reducă preţurile iPod-ului Classic. În România versiunea de 160 GB este cam 1300 RON, mai puţin ca iPod-ul Touch. Merită însă? Puneţi în balanţă avantajele şi dezavantajele şi veţi afla…

Archos 605 Wi-Fi

Tot din curtea Archos vine şi cel mai aprig concurent al iPod-ului Classic, numit 605 Wi-Fi. E drept, în România costă spre 2000 RON, ceva mai mult decât jucăria de la Apple, dar ştie mult mai multe…

Dacă din punct de vedere al capacităţii de stocare, iPod-ul şi 605-ul sunt le egalitate, ambele având HDD-uri de 160 GB, atunci când vine vorba de atât de importantul ecran al unui PMP, Archos-ul este cu o mulţime de clase peste rivali, oferind un display touchscreen de 4,3” şi incredibila rezoluţie de 800 x 480 px. Vă daţi seama că materialele video se vor vedea excelent, nu? Mai ales că 605-ul suportă formatele  MPEG-4 şi H.264 (necesită plugin-uri plătite).

Archos 605 Wi-Fi

Capacitatea de stocare este imensă, Archos-ul permiţând să porţi după tine colecţia de MP3-uri, peste 40 de ore de filme şi o mulţime de poze. Dacă nu ai destule materiale video, le poţi înregistra de pe TV, sau le poţi downloada prin Wi-Fi direct de pe Internet. Poţi desigur şi naviga, cu ajutorul browserului Opera integrat.

Ce e de apreciat este că noul Archos 605 Wi-Fi, deşi păstrează o linie estetică dură, spartană, arată foarte bine. Şi cum ştie şi foarte multe lucruri, ne întrebăm de ce iPod-ul domină în continuare vânzările în acest segment? Hmmm…

Click pentru a le compara

Desigur în această categorie ar mai putea fi incluse multe alte produse de top, însă cum acestea nu se găsesc în România, nu prea avea rost. Voi enumera aici câteva dintre ele:

Cowon Q5

Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre voi să aleagă ce i se pare cel mai potrivit. Dacă sunteţi curioşi ce ne-am lua noi, redactorii de la go4it.ro, puteţi afla din ultima parte a acestui articol.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News