Mp3 Playerele anului 2007

18.12.2007
Mp3 Playerele anului 2007
Alea mari şi tari şi… scumpe

În categoria supremă, cea a playerelor multimedia portabile (PMP), sunt incluse superlativele: gadgeturile cu funcţie primordială de player video, cu dotări de vârf şi capacitate de stocare mare. Toate la un preţ destul de piperat, desigur…

Archos AV500

Numele Archos este pentru cunoscători sinonim cu termenul de PMP. Modelul de faţă, Archos AV500, deşi îmbătrânit, face încă faţă cu brio concurenţei.

Archos AV500 Principalele sale atuuri sunt ecranul mare, de 4”, cu rezoluţie de 480 x 272 px şi unghiuri de vizibilitate foarte bune şi capacitatea de stocare, de 30 sau 100 GB. Filmele şi clipurile se vor vedea foarte bine, deşi poate o rezoluţie superioară ar fi uneori de dorit la această diagonală a ecranului. Calitatea sunetului însă este de excepţie, Archos nefăcând nici un rabat de la calitate aici. Păcat că nu există nici un fel de egalizator audio… Ca funcţie suplimentară, vă veţi bucura când veţi afla ca AV500-le este capabil să înregistreze clipuri video din surse externe, cum ar fi un televizor. Interesant nu?

Playerul de la Archos nu este desigur perfect. Suferă datorită vârstei, pe plan estetic (unde nici măcar nu se poate compara cu iPod-urile) şi în privinţa interfeţei greoaie, ce nu suportă multitasking. Prin România nu l-am găsit, însă în State se învârte în jurul sumei de 250$ (versiunea cu memorie de 30 GB), mult sub preţul noului iPod Touch de 8 GB.

iPod Touch

iPod-ul Touch este găselniţa celor de la Apple pentru anul 2007 în domeniul playerelor multimedia. Numit de mulţi iPhone-ul fără telefon, iPod-ul Touch vine cu impresionantul design caracteristic produselor iPhone şi interfaţa MultiTouch atât de apreciată de fani. Ecranul are 3,5”, îndeajuns pentru a viziona un film în condiţii bune.

Touch-ul are modul Wi-Fi ce îţi permite să te conectezi la Internet cu ajutorul browser-ului WEB Safari şi să vizionezi filme de pe Youtube. Din păcate nu are cititor de e-mail-uri, dar pe viitor s-ar putea să suporte aplicaţii dezvoltate de terţi care ar rezolva multe neajunsuri.

Ca PMP, iPod-ul Touch face faţă cu brio cerinţelor, dar capacitatea de stocare maximă de doar 16 GB va face pe mulţi să strâmbe din nas. Mai ales că jucăria nu suportă carduri de extensie. Aşa cum nu are nici modul FM…

Una peste alta, iPod-ul Touch este interesant. Mai multe puteţi citi în review-ul iPod Touch pe go4it.ro. Puţin cam prea scump pentru ce oferă însă, preţul versiunii de 16 GB fiind de 1550 RON.

Ipod Classic

Continuând tradiţia începută cu primul iPod, noul Classic rezistă schimbărilor ca un veteran de război. A primit el câteva îmbunătăţiri, însă în mare a rămas la fel.

De ce îl apreciem? Pentru că are o capacitate de stocare de 160 GB (HDD), are carcasă din aluminiu rezistentă la zgârieturi, este robust, destul de micuţ şi arată bine. În plus, fiind un Apple, dispune de o gamă imensă de accesorii, de la banalele huse până la headseturi şi dock-uri speciale. Iar la autonomie, nu prea are adversar, versiunea de 160GB beneficiind (pe hârtie) de 40 de ore redare audio şi peste 7 ore de redare video.

iPod Classic

De ce nu ne place? Hmmm… Ecranul de 2,5” este mult prea mic pentru un PMP actual. Ieşirea video necesită un cablu special care desigur.. costă în plus. Şi, ca orice iPod, şi Classic-ul este dependent de iTunes. Este acesta un dezavantaj? Desigur, pentru că un organizator de playlist-uri gen drag and drop ar fi fost mai simplu de utilizat. În plus, noi românii nici nu putem cumpăra materiale multimedia de pe acest serviciu…

E bine că totuşi cei de la Apple s-au gândit să reducă preţurile iPod-ului Classic. În România versiunea de 160 GB este cam 1300 RON, mai puţin ca iPod-ul Touch. Merită însă? Puneţi în balanţă avantajele şi dezavantajele şi veţi afla…

Archos 605 Wi-Fi

Tot din curtea Archos vine şi cel mai aprig concurent al iPod-ului Classic, numit 605 Wi-Fi. E drept, în România costă spre 2000 RON, ceva mai mult decât jucăria de la Apple, dar ştie mult mai multe…

Dacă din punct de vedere al capacităţii de stocare, iPod-ul şi 605-ul sunt le egalitate, ambele având HDD-uri de 160 GB, atunci când vine vorba de atât de importantul ecran al unui PMP, Archos-ul este cu o mulţime de clase peste rivali, oferind un display touchscreen de 4,3” şi incredibila rezoluţie de 800 x 480 px. Vă daţi seama că materialele video se vor vedea excelent, nu? Mai ales că 605-ul suportă formatele  MPEG-4 şi H.264 (necesită plugin-uri plătite).

Archos 605 Wi-Fi

Capacitatea de stocare este imensă, Archos-ul permiţând să porţi după tine colecţia de MP3-uri, peste 40 de ore de filme şi o mulţime de poze. Dacă nu ai destule materiale video, le poţi înregistra de pe TV, sau le poţi downloada prin Wi-Fi direct de pe Internet. Poţi desigur şi naviga, cu ajutorul browserului Opera integrat.

Ce e de apreciat este că noul Archos 605 Wi-Fi, deşi păstrează o linie estetică dură, spartană, arată foarte bine. Şi cum ştie şi foarte multe lucruri, ne întrebăm de ce iPod-ul domină în continuare vânzările în acest segment? Hmmm…

Click pentru a le compara

Desigur în această categorie ar mai putea fi incluse multe alte produse de top, însă cum acestea nu se găsesc în România, nu prea avea rost. Voi enumera aici câteva dintre ele:

Cowon Q5

Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre voi să aleagă ce i se pare cel mai potrivit. Dacă sunteţi curioşi ce ne-am lua noi, redactorii de la go4it.ro, puteţi afla din ultima parte a acestui articol.

Ce ne-am lua de am putea

În final, după ce aţi văzut crema MP3 Player-elor de pe piaţă, sunteţi hotărâţi care sunt cele mai bune pentru voi? Ei bine, noi suntem, aşa că vă vom prezenta ce Mp3 player şi-ar alege fiecare din redactorii go4it.ro. Şi desigur, de ce l-ar alege.

Andrei – aş alege un iPod dacă ar fi la jumătate de preţ…

M-am pus pe mine primul, că tot am scris eu articolul. Dar sunt indecis. Între iRiver-ul Clix2 şi iPod-ul Touch, chiar nu ştiu ce aş vrea cu adevărat. Clix2-ul e mai ieftin, mult mai ieftin chiar, dar iPod Touch-ul ştie unele lucruri în plus, are ecran mai mare şi e un Apple. Însă mă deranjează dimensiunile şi e cam scump. Analizând la rece, probabil aş lua un Clix2, argumentul decisiv fiind funcţia radio FM ce lipseşte Touch-ului. Dar chiar şi aşa, sunt doar 51% sigur în această decizie. Mâine probabil mă voi răzgândi… Până una alta, eu tot fără un MP3 player rămân

iPod Touch

Ionuţ – fan iPod declarat

Cu toate că urăsc iTunes-ul trebuie să recunosc că Apple face cele mai bune playere MP3, motiv pentru care mă îndrept către un iPod Classic de 160 GB. De ce nu un iPod Touch? În principal pentru că 16 GB nu sunt suficienţi pentru un meloman adevărat, iar spaţiul rămas din arhisuficienţii 160 GB îţi permite să transporţi comod şi alte fişiere. În plus, din cauza ecranului mult mai mic, autonomia la redarea muzicii este superioară, valoarea specificată de Apple fiind 30 de ore, faţă de 22 la Touch.

Liviu – adeptul player-ului MP3 de la telefon

Sunt adeptul player-ului MP3 de la telefon. Prefer să car după mine un singur dispozitiv. Am fost mulţumit de funcţiile de player MP3 ale fostului meu telefon, SE K750 şi sunt şi mai mulţumit de ceea îmi oferă actualul: Sony Ericsson P1i.

Dar dacă ar fi totuşi să-mi cumpăr unul, cu siguranţă nu ar fi iPod. Nu m-au atras niciodată. Am avut mai demult un iRiver T10 (radio, 6GB) şi dacă aş vrea unul nou, tot pentru iRiver aş opta. Probabil un X20 sau Clix2.

George – Simplu, micuţ şi fiabil

Nu sunt deloc pretenţios când vine vorba de playere multimedia / MP3. Dacă, în urma unui vis ciudat, mă trezesc cu gândul să-mi cumpăr aşa ceva, voi avea în vedere ca viitorul meu gadget muzical să fie simplu, micuţ, fiabil şi cu o autonomie cât de cât satisfăcătoare. Sunt multe astfel de playere pe piaţă, însă cel mai mult îmi face cu ochiul un Creative Zen Stone Plus. Cred că 2 GB îmi ajung, deoarece, la drum, selectez cea mai bună muzică şi nu obişnuiesc să copiez foldere la grămadă. Pe deasupra, este şi foarte ieftin (aproximativ 200 RON). Cum pun preţ pe calitatea sunetului, mai mult ca sigur voi schimba căştile din dotare cu unele mai performante (preferabil “doape”).

Singurul dezavantaj al acestui minion player este bateria: a cedat, îmi iau adio de la drăgălaş. Din acest punct de vedere, un MP3 care funcţionează cu acumulatori tip AAA are o perspectivă de utilizare ceva mai sigură în timp.

Daniel – iRiver W7

Este de-ajuns de mic ca să încapă în buzunar, dar cu un ecran de-ajuns de mare ca să poţi viziona filme. E modelul W7 de la iRiver, cu ecran de 3 inch wide şi memorie flash de 4 GB sau 8 GB. Rezoluţia de 480×272 combinată cu suportul pentru MPEG-4, WMV9, JPG, TXT şi SWF, precum şi o autonomie în modul audio de 20 de ore reprezintă o combinaţie mult prea tentantă şi un upgrade binevenit de la iRiver X20. Din păcate, această jucărie nu este disponibilă momentan decât în Korea. Au fost anunţate preţurile şi pentru Europa, 175 euro pentru versiunea de 4 GB şi 215 euro pentru cea de 8 GB, dar data de lansare s-a pierdut pe drum sau nu a fost încă decisă.

iRiver W7

Cam atât. Voi ce v-aţi lua de aţi putea?

Mp3 playere pentru gadgetari

Atunci când eşti gadgetar te uiţi după cel mai bun raport preţ/performanţe la un produs. Exact aici se încadrează MP3 Playere-ele de pe această pagină: funcţii de vârf, design de excepţie, memorie flash şi preţ nu foarte piperat.

iRiver Clix2

Mulţi îl consideră un gadget pentru femei. Aceasta deoarece arată extraordinar de bine. Însă Clix2-ul e mai mult decât o jucărie aspectuoasă, mult mai mult chiar.

Ecranul TFT AMOLED de 2,2” şi rezoluţia de 320 x 240 px fac de ruşine mulţi dintre concurenţi. Toate aplicaţiile se vor vedea genial, ca să nu mai vorbim de filme. Şi asta chiar şi în condiţii de lumină puternică. Modalitatea de control este ingenioasă iar silueta zveltă îl face practic şi uşor de cărat de colo-colo în buzunar.

iRiver Clix2

Ce ne mai place la X20? Capacitatea de stocare de 2-8 GB, radio-ul FM cu o mulţime de setări şi interfaţa intuitivă caracteristică playere-lor iRiver. A da, şi preţul: versiunea de 4 GB e 500 RON. Dar ce nu ne place? Că bateria ţine doar 12 ore în practică, deşi pe hârtie scrie că ar rezista 25… Cu toate acestea, e un best buy cu siguranţă.

iRiver x20

iRiver-ul X20 este de fapt cel mai feroce concurent al Clix2-ului. El excelează acolo unde fratele mai mic şi mai subţire dă greş: are o baterie ce ţine lejer 20 de ore în modul audio şi care în plus poate fi scoasă şi înlocuită cu alta, suportă carduri microSD şi are Line-In.

Diferă mult faţă de Clix2 ca formă şi construcţie: e mai mare, mai greu, mai butucănos şi are controale clasice, gen rotiţă mutifuncţională. Dar este parcă mai practic şi mai bun în slujba sa de zi cu zi: player MP3. Ştie desigur să redea video şi foto, însă ecranul e mai slab (LCD faţă de OLED).

iRiver X20

Ca un ultim argument în balanţă, iRiver-ul X20 e şi ceva mai ieftin: versiunea de 4 GB costă 440 RON. Chiar şi aşa, alegerea între cele două e dificilă, ambele fiind dispozitive de top cu funcţii de vârf. X20-ul e mai practic, Clix-ul e mai aspectuos.

Apple iPod Nano

Noul Nano a pierdut silueta ce îl făcuse celebru atunci când Steve Jobs l-a prezentat pentru prima dată publicului larg acum câţiva ani. A devenit mai lat şi mai pitic. Comunitatea l-a desfiinţat când au apărut primele poze spion ale sale, însă a învăţat să îl accepte după aceea. Pentru că noul iPod Nano a primit un ecran mai mare, de 2”, rezoluţie superioară QVGA (320 x 240 px) şi capacitate de stocare sporită. Dar cam atât, pentru că în continuare slotul pentru card sau radio-ul FM lipsesc cu desăvârşire.

Aşadar, când vom afla că noul Nano de 4 GB costă 750 RON, adică mult mai mult decât concurenţii de la iRiver, stăm şi ne gândim pentru ce? Pentru serviciul iTunes, care nici măcar nu suportă carduri emise în România? Pentru că este Apple? Să fim serioşi…

Apple iPod

SanDisk Sansa View

Sansa View-ul încă nu se găseşte pe la noi dar cu siguranţă ar avea un cuvânt de spus în lupta dintre iRiver şi iPod. Pentru că e o jucărie ce oferă mai mutle decât Clix2-ul la un preţ puţin mai mic chiar.

Sansa View

Ecranul are 2,4” şi e perfect pentru a vizualiza filmuleţe sau fotografii. Beneficiază de o autonomie impresionantă de 35 de ore pe hârtie (rămâne de văzut cum se comportă în realitate), slot pentru card de extensie microSD, radio FM şi capacitate de stocare de 8 sau 16 GB. Destul pentru câteva mii de piese, pe care le puteţi încărca de pe calcualtor sau cumpăra prin intermediul serviciului Best Buy Digital Music Store.

Şi ca totul să fie ideal, Sansa View-ul arată şi foarte bine, cu a sa carcasă super slim, neagră-lucioasă şi rotiţa frontală. Aşteptăm să vedem cât va costa în România, preţul pentru versiunea de 8 GB fiind de 150$ în afară.

Click pentru a compara
Alea mici – MP3 playere pentru pretenţii puţine

Mp3 playerele sunt o parte importantă din viaţa noastră. Fie că suntem in metrou, pe drum, acasă sau poate chiar la birou, atunci când dorim să ascultăm piesele muzicale preferate, Mp3 Player-ul este cel care ne poate ajuta cel mai uşor.

Ce ceva vreme în urmă vă povesteam despre telefoanele cu funcţii dedicate multimedia, acum este timpul pentru un top al celor mai tari MP3 playere care au văzut interiorul urechilor audiofililor în anul 2007. Totul organizat pe categorii: alea mici, alea medii şi alea mari şi tari.

Alea mici – MP3 playere pentru pretenţii puţine

De fapt, nu chiar aşa puţine. În această categorie vom include piticii, playerele super portabile şi micuţe, ce nu dispun de funcţii foarte complexe şi au prin urmare şi un preţ decent.

Creative Zen Stone Plus

Zen Stone Plus-ul este ca o pietricică. Doar ca aspect (care pe mine nu prea mă dă pe spate), pentru că în realitate nu e un bolovan de player MP3 ci chiar o jucărie destul de potentă. Adevăratul său atu stă însă în preţul imbatabil. Pe la noi, versiunea cu memorie de 1 GB e 100 de RON iar cea cu 2 GB vreo 200. Chiar ieftin pentru un produs ce nu poartă numele unui fabricant de conserve din China…

Ce ştie? Păi să redea muzică. Are chiar şi un ecran OLED, dar e ca şi cum nu îl avea, pentru că este minuscul (64 x 64 px) şi bun doar pentru a observa cât a mai rămas din durata de viaţă a bateriei. Baterie care nu se bucură de cea mai grozavă autonomie. Ei spun că ar merge spre 9 ore, dar în realitate… dacă vrei să mergi la mare cu trenul mai bine îţi iei altceva.

Zen Stone

Calitatea audio a sunetului redat de Stone e bunicică, atât timp cât nu foloseşti căştile din pachet. În plus, jucăria vine în vreo 6 variante de culori ale carcasei. Eu prefer negrul totuşi.

Una peste alta, Creative Zen Stone Plus este un MP3 player pentru cei cu buget redus, care pe lângă funcţia de bază, cea de a reda piese MP3, mai vine şi cu ceva în plus. Aşa că merită…

Apple iPod Shuffle generaţia 3

Toată lumea ştie ce e iPod-ul Shuffle. E mic, arată genial, e de tip Clip-On şi vine cu vestita rotiţă iPod (rotiţă care se pare că a fost inventată de cei de la B&O dar brevetată de Apple). Are capacitatea de stocare de 1 GB şi nu dispune de ecran. Pentru că aceasta este şi ideea din spatele jucăriei: rularea de piese în ordine aleatoare.

Calitatea audiţiei este foarte bună chiar şi cu perechea de căşti inclusă în pachet. L-am folosit însă cu o pereche de Logitech FreePulse wireless şi a fost minunat. Iar autonomia este şi ea decentă: spre 12 ore.

Apple Shuffle

Ce contestă multă lume la Shuffle este preţul. Da, e un iPod şi da, preţul este cam piperat (versiunea de 1 GB – 300 RON). Cu toate acestea este cel mai de succes de pe piaţă în categoria sa. De ce? Păi e simplu, pentru că e iPod.

Creative Zen V Plus

Creative revine în categoria player-elor pentru cei cu bugete reduse cu modelul Zen V Plus. La un preţ comparativ cu cel al iPod-ul Shuffle, jucăria de la Creative oferă mult mai multe lucruri în plus: ecran OLED color de 1,5 inch, radio FM, redare foto şi video (chiar dacă a urmări un video pe un ecran de 1,5” nu e cea mai bună idee), funcţie de reportofon şi multe altele.

Singurul aspect unde Zen V Plus pierde este cel estetic: butoanele şi forma sa nu sunt chiar cele mai bine alese. Ca să nu mai vorbim de rotiţa de control hidoasă de pe suprafaţa frontală.

Creative Zen V Plus

Aşadar, cei practici vor alege Creative-ul Zen V Plus în dauna altor produse mai aspectuoase dar mai puţin dotate. Înclin să cred însă că nu toţi ar face-o…

iRiver T60 FM

Ultimul, dar nu cel din urmă MP3 player, din această categorie este iRiver-ul T60 FM. Acesta îmbină designul destul de reuşit cu funcţiile bogate şi cu aspectul practic. De ce?

Pentru că este un player MP3 cu radio FM şi funcţie de reportofon ce beneficiază de autonomie de spre 20 ore. În plus oferă alarmă, ceas, egalizator audio, suport pentru taguri ID3 şi multe altele. Este negru (sau alb), are capacitatea de stocare de 1 GB şi costă nu prea mult: cam 150 RON. iRiver-ul T60 dispune de ecran CSTN de 1,1”, color, cu un rol mai mult figurativ desigur.

iRiver T60 FM

Un lucru de apreciat după părerea mea este că micul player funcţionează cu baterii AAA. Aşadar, când ţi s-a terminat energia, nu trebuie să alegi înebunit după o priză, ci bagi altă baterie (sau un acumulator) şi gata, îţi poţi relua audiţia. Uşor şi rapid.

Compară-le

Desigur, o mulţime de alte playere ar putea intra în această categorie, şi aici vrobim doar de cele notabile, nu cele de duzină. Oricum, favoritul meu are fi iRiver-ul T60, datorită autonomiei şi proiectării sale practice. Voi pe care l-aţi alege?