Apple a demonstrat dispozitivul său VR intern. Unii angajați nu sunt convinși că va avea succes

27.03.2023
Apple a demonstrat dispozitivul său VR intern. Unii angajați nu sunt convinși că va avea succes

Anul 2023 par să fie anul în care Apple va intra pe piața de dispozitive de realitate virtuală și augmentată cu un nou dispozitiv „mixed reality” premium. Acesta este programat să fie dezvăluit în mod oficial la WWDC la începutul verii, iar o demonstrație a headset-ului VR pentru cei mai importanți 100 de oameni din Apple a avut loc de curând la sediul companiei. Se pare însă că o parte dintre angajați nu sunt tocmai convinși de succesul pe care acest dispozitiv îl poate avea în piață.

Dispozitivul VR de la Apple a primit ultima demonstrație internă înainte de lansare

Bloomberg raportează că „the Top 100”, cei mai importanți oameni din cadrul companiei Apple, majoritatea din zona executivă, au văzut o demonstrație a noului dispozitiv de realitate virtuală de la Apple în cadrul Steve Jobs Theatre, locul unde au loc, de obicie, conferințele Apple de lansare de produse, în campusul de la sediul central. Dispozitivul ar fi existat încă din 2018, iar astfel de demonstrații au mai avut loc în fiecare an de atunci, însă aceasta ar trebui să fie cea finală, înainte de a dezvălui produsul către publicul larg.

Există însă câteva voci din interiorul Apple care nu par să fie mulțumite de acest dispozitiv. Opt angajați Apple au declarat sub anonimat pentru New York Times că dispozitivul va fi foarte scump și pare să fie o „soluție în căutarea unei probleme”. Spre diferență de telefon, ceas, laptop și alte produse pe care Apple le vinde, care sunt versiuni „mai bune” față de cele din piață, un dispozitiv VR de 3.000 de dolari nu pare o idee foarte bună.

În primul rând pentru că piața de VR este deja destul de mică, iar concurența oferă deja dispozitive de la 10% din acest preț, la jumătate din el. Rareori dispozitivele VR depășesc 1.500 de dolari. Mai mult, acesta va fi dependent de o baterie externă, care va oferi doar două ore de autonomie. Abia anul viitor, Apple ar plănui o lansare a unui model mai mic și mai puțin performant, care să vină la un preț la jumătate.

Inițial, vânzările vor fi slabe în comparație cu alte produse ale companiei

Se pare însă că Apple nu plănuiește să producă sau să vândă prea multe dispozitive Reality One. Compania spune intern că se așteaptă să „joace” pe termen lung în acest segment de piață, încercând o strategie similară cu Apple Watch. Inițial, Apple se așteaptă la 1 milion de unități vândute în primul an, sperând să crească interesul publicului și dezvoltatorilor. Fiind un produs care va crește în timp, Apple nu va face profiturile sale obișnuite pe acest dispozitiv inițial. De fapt acesta va fi vândut în pierdere, cu încasări de 3 miliarde de dolari așteptate în primul an, după 8 miliarde investite pentru dezvoltarea lui în ultimii câțiva ani.

Acesta ar putea fi însă cel mai performant dispozitiv VR din piață, urmând a fi echipat cu un chipset Apple M2, același pe care îl regăsim în computerele recente ale companiei.

surse: BloombergApple Insider, New York Times

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult