Apple are un nou nume pentru sistemul său de operare AR și VR: xrOS

02.12.2022
Apple are un nou nume pentru sistemul său de operare AR și VR: xrOS

Până acum, toate informațiile pe care le aveam despre primul dispozitiv de AR/VR de la Apple sugerau că numele Reality One și sistemul de operare realityOS ar fi cele alese de companie. Se pare însă că noi informații din interiorul companiei sugerează că acestea nu erau finale. În locul rOS (realityOS) și Reality One, Apple ar putea merge însă în direcția „extended reality”.

xrOS ar putea fi sistemul de operare pe care Apple îl va folosi pe dispozitive AR și VR

Apple este una dintre companiile care pare că pune un mare accent pe denumirile produselor și serviciilor sale. Atunci când vine vorba despre realitate virtuală și augmentată, Apple pare că dorește să explice încă din numele sistemului de operare exact la ce să te aștepți. Astfel, numele xrOS (exteneded reality OS) ar sugera că acesta este capabil de mai mult decât realitate virtuală.

Asta pentru că ceea ce numim momentan Reality One, dispozitivul de VR de la Apple care va concura, cel mai probabil, cu Meta Quest Pro, nu va fi decât primul pas în această direcție. Este foarte posibil ca dispozitivul să integreze camerele necesare pentru a oferi și funcții AR, însă Apple se gândește la viitor atunci când dezvoltă noua platformă.

Există zvonuri de mulți ani despre Apple Glass, ochelarii AR ai companiei, care ar trebui să aducă următoarea generație de dispozitive portabile pe piață. Ochelarii de acest gen ar putea fi atât de importanți încât ar putea înlocui complet smartphone-urile, așa că dezvoltarea software-ului încă de la început cu aceste capabilități ar reprezenta un avantaj în piață pentru Apple.

Desigur, disponibilitatea acestor dispozitive drept produse de consum în masă este departe. Se zvonește că Apple va produce doar o ediție limitată de Reality One, probabil doar pentru dezvoltatorii software. Prețul va fi un alt impediment în calea succesului: sunt așteptate prețuri între 2.000 și 3.000 de dolari pentru un dispozitiv VR de la Apple, în condițiile în care Meta Quest Pro la 1.500 dolari este considerat un produs foarte scump.

Se zvonește că prima demonstrație a tehnologiei VR/AR de la Apple va avea loc în luna ianuarie.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult