Mark Zuckerberg demonstrează Builder Bot: vom putea crea medii virtuale prin comenzi vocale

24.02.2022
Mark Zuckerberg demonstrează Builder Bot: vom putea crea medii virtuale prin comenzi vocale

Decizia lui Mark Zuckerberg de a schimba numele companiei Facebook în Meta și de a concentra eforturile acesteia către realizarea unui „metavers” au avut consecințe financiare majore. Evaluarea la bursă a companiei a scăzut în valoare cu 500 de miliarde de dolari în doar câteva luni, însă Zuckerberg nu pare să fie descurajat, având o viziune pe termen lung pentru Meta. Cea mai nouă demonstrație de tehnologie în domeniul metaversului demonstrează capabilitățile Builder Bot, un software care are capacitatea de a crea lumi virtuale doar prin comenzi vocale.

Builder Bot ar putea permite oricui să creeze rapid medii virtuale în metavers

Nu este clar în acest moment cât de mult din această demonstrație video este reală, sau cât este pregătită în avans, însă posibilitatea de a descrie în doar câteva cuvinte ce tip de mediu dorești să vezi în jurul tău în VR și realizarea acestuia prin intermediul inteligenței artificiale în doar câteva secunde este o capabilitate impresionantă.

Zuckerberg demonstrează cum poți genera rapid cu ajutorul Builder Bot o plajă, o insulă, cum poți adăuga nori pe cer sau popula mediul cu copaci, o masă de picnic, un casetofon și chiar sunet ambiental și muzică. Toate acestea sunt interpretate de către un sistem de recunoaștere vocală și transmise către AI-ul Builder Bot, care le identifică și le corelează cu ceea ce sistemul are deja programat. Probabil că nu va putea genera medii de joc pe care programatorii nu le-au definit în prealabil.

Pe lângă Builder Bot, Zuckerberg a mai vorbit despre posibilitatea implementării unui translator universal în metavers, care ar putea sparge barierele lingvistice între utilizatori. Practic, fiecare utilizator va putea vorbi în limba sa maternă, iar ceilalți interlocutori ar putea auzi o traducere în timp real în limbile lor.

Aceste tehnologii vor fi implementate probabil în metavers în următorii ani. Momentan, Horizon Worlds, versiunea virtuală a rețelelor de socializare Facebook, nu permite astfel de capabilități, fiind mai degrabă un spațiu în care utilizatorii pot discuta sau pot interacționa în diverse jocuri simple. De altfel, recent, compania Meta a implementat limite stricte de apropiere în realitate virtuală în Horizon Worlds, pentru a limita situații de hărțuire în mediul virtual între utilizatori.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult