Meta ieftinește dispozitivele VR Quest 2 și Quest Pro. Anulează câteva modele viitoare

04.03.2023
Meta ieftinește dispozitivele VR Quest 2 și Quest Pro. Anulează câteva modele viitoare

Se pare că Meta începe să reacționeze la realitatea din piața de dispozitive de realitate virtuală, care nu a răspuns pozitiv la ultimele sale mișcări din acest domeniu. Modelele de căști de realitate virtuală pe care compania le vinde în prezent vor fi ieftinite, în timp ce modelele care erau în plan au fost fie modificate și mutate pe un program diferit de lansare, fie anulate complet. Meta Quest 2 și Meta Quest Pro sunt acum disponibile la prețuri semnificativ mai mici.

Meta Quest Pro și Quest 2, disponibile acum la prețuri mai mici

Anunțat în toamna anului trecut la un preț de 1.500 de dolari americani, Meta Quest Pro dorea să ofere o experiență de realitate virtuală „premium”, în special în zona de productivitate în VR. Astfel, acest dispozitiv a fost mai degrabă prezentat către companii și către pasionații de VR, decât către publicul larg. Faptul că acum Meta scade prețul acestui dispozitiv la 999 dolari după mai puțin de jumătate de an, dovedește faptul că proiecțiile inițiale ale companiei au fost eronate.

Dispozitivul nu s-a vândut atât de bine pe cât se aștepta compania, iar tehnologiile noi implementate în acest dispozitiv nu s-au dovedit a fi atât de necesare pentru experiențe VR de calitate. Majoritatea clienților noi au preferat modelul Quest 2, cu preț de peste 3 ori mai mic. De altfel, acest eșec a dus și la anularea proiectului intern Quest Pro 2. Un astfel de model va fi în continuare dezvoltat, însă cu alt hardware și cu o lansare mutată din 2024 către 2025 sau chiar mai târziu.

meta quest 2

Cât despre Quest 2, compania scade prețul versiunii cu 256 GB stocare de la 500 la 430 de dolari, în timp ce modelul Quest 2 „de bază” cu 128 GB rămâne 399 dolari. În timp ce o scădere de preț pentru varianta cu stocare mare este binevenită, trebuie să ținem minte că modelul Quest 2 s-a lansat în 2020 la prețul de 299 dolari în varianta de 64 GB. Modelele din prezent pornesc deja de la un preț cu 100 dolari mai mult decât varianta originală, iar în această toamnă este deja pregătit un nou model care să îl înlocuiască în piață.

Domeniul VR este într-o situație ciudată la început de 2023

Începutul lui 2023 nu pare să fie un moment bun pentru a cumpăra un dispozitiv VR, probabil Quest 3 sau un PlayStation VR2 la o reducere de preț în perioada de sărbători fiind o idee mai bună. Companiile care produc astfel de dispozitive par să ia decizii foarte ciudate și vin cu prețuri foarte mari pentru produse care ar fi trebuit până acum să scadă semnificativ în preț. De altfel, PSVR2 nici măcar nu este compatibil cu jocurile de PSVR1, deși ambele dispozitive pot fi conectate la același PlayStation 5.

Meta a anulat cu această ocazie un model Quest 3 Plus, care ar fi urmat să fie lansat anul viitor, după Quest 3, cât și un alt model cu numele de cod „Hermosa”. Un model mai ieftin, Quest 3 Lite, rămâne însă în „program” pentru 2024.

sursa: Android Central

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult