Meta Quest 3, anunțat oficial. Este mai mic, mai performant și mai scump decât Quest 2

02.06.2023
Meta Quest 3, anunțat oficial. Este mai mic, mai performant și mai scump decât Quest 2

Simțind probabil presiune din partea Apple, care urmează să lanseze un dispozitiv premium de realitate virtuală săptămâna viitoare, Meta a dezvăluit oficial noul său headset Meta Quest 3. Acesta va aduce îmbunătățiri hardware semnificative, un design nou și un preț puțin mai mare. Totuși, acest model va părea extrem de ieftin în comparație cu cel de la Apple.

Meta Quest 3 reduce dimensiunile și crește performanța

Meta Quest 3 este modelul „mainstream” al companiei, deci nu va integra la fel de multe tehnologii noi precum modelul Quest Pro, lansat în toamna anului trecut. Totuși, Meta a investit în miniaturizarea tehnologiei față de modelul Quest 2 din prezent, casca fiind acum cu 40% mai subțire. Pe partea din față, aceasta a primit o serie de noi senzori, cu camere color, care permit pass-through al imaginii pentru experiențe AR și Mixed Reality. Chiar și controller-ele sunt acum mai mici și mai ușoare, și sunt echipate cu tehnologia TruTouch pentru feedback haptic.

Cea mai mare schimbare la nivelul controller-elor este lipsa inelului pentru tracking. Acestea seamănă astfel cu cele livrate alături de Quest Pro. Totuși, aceste „Touch Plus” nu sunt la fel de performante, însă utilizatorii vor putea să își cumpere separat modelele Touch Pro, care vor fi compatibile cu Meta Quest 3.

La capitolul performanță, Meta promite îmbunătățiri semnificative. Teoretic, procesorul Snapdragon XR2+ ar trebui să asigure de două ori mai multă performanță pe cipul grafic. Practic, probabil că aportul de performanță va fi diferit de la aplicație la aplicație.

Quest 2 rămâne în ofertă la un preț mai mic

Avantajul lui Quest 3 este însă compatibilitatea cu toate aplicațiile și jocurile deja lansate pentru Quest 1 și 2. Dezavantajul este că va trebui să așteptăm până la toamnă pentru a-l cumpăra, la prețul de 500 de dolari americani, cu 100 de dolari în plus față de Quest 2 din prezent.

meta quest 3 touch plus

Și că tot a venit vorba de Quest 2, vechiul dispozitiv rămâne în ofertă drept un model de intrare în gamă. Acesta se ieftinește înapoi la prețul de dinainte de scumpire: 299 dolari pentru varianta de bază și 349 dolari pentru cea de 256 GB. Iar cei care au deja Quest 2 sau vor lua unul la prețul nou, care scade de pe 4 iunie, vor primi și un update de software care îmbunătățește performanța cu 26% pentru CPU și 19% pentru GPU. Inclusiv Quest Pro va primi un aport de performanță de 11% pe GPU după noul update.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult