Mio Moov 500 – navigator personalizat pentru piaţa românească

27.04.2009
Mio Moov 500 – navigator personalizat pentru piaţa românească

Cu o cotă de piaţă care-l poziţionează pe primul loc în România la vânzările de echipamente de navigaţie, Mio vine cu o ofertă specială pentru români. Modelul Moov 500, ce se remarcă de la prima vedere prin ecranul generos de 4,7”, este dotat doar cu harta României şi intră pe piaţă cu un preţ foarte atractiv.

Mio Moov 500 cu ecran generos de 4.7

Chiar de la lansarea oficială în ţara nostră a seriei Moov de la Mio Technology am avut posibilitatea să testez noile echipamente ale companiei taiwaneze. Impresia bună pe care a lăsat-o atunci Moov 360 a fost confirmată încă o dată de Moov 500. Dispozitivul dispune doar de facilităţile de bază ale seriei şi nu are în memorie decât harta României, fiind orientat spre o categorie anume de utilizatori: cei care circulă doar în ţară. În mod practic, el ar fi îndeajuns de bun pentru un taximetrist din Bucureşti sau alt oraş mare al ţării, precum şi pentru şoferii unei firme de curierat.

Mio Moov 500 este livrat doar cu harta României

Diferenţa între ecranul de 4.3” al seriei Moov 300 şi cel de 4.7” al modelul de faţă este vizibilă şi se traduce prin câteva avantaje. Deşi rezoluţia este aceeaşi, 480×272, pixelii sunt mai mari şi numele străzilor sunt puţin mai vizibile, mai ales dacă sistemul de navigaţie este amplasat mai departe de utilizator. Un alt avantaj practic este tastatura ceva mai mare. Scrierea numelor oraşelor şi al străzilor se face foarte uşor şi rapid, ecranul sensibil la atingere fiind precis. Merită menţionat faptul că atunci când a fost testat în condiţii de iluminare naturală foarte puternică, afişajul lui Moov 500 a rămas vizibil.

Mio Moov 500 - difuzorul

Poate singura problemă întâlnită la capitolul ecran a fost în modul de noapte al dispozitivului, când constrastul dintre verdele străzilor şi albastrul rutei nu era foarte bun în unele cazuri. Ecranul mare îşi lasă amprenta şi asupra autonomiei sistemului de navigaţie, aceasta fiind de 2 ore, cu o jumătate de oră mai puţin decât cea specificată pentru Moov 330. Aspectul acesta este însă unul minor deoarece în marea majoritate a timpului el va fi alimentat de la priza de 12 V a maşinii.

Mio Moov 500 pe suportul de prindere de parbriz

Aplicaţia MioMap 2008 rulează pe cunoscutul sistem de operare Windows CE .Net 5.0 şi este motorizată de procesorul Samsung 2443 la 400 MHz, prezent pe majoritatea dispozitivelor din seria Moov. Calcularea sau recalcularea rutelor sunt o formalitate pentru Moov 500, ele realizându-se foarte rapid. Nu am întâlnit momente în care aparatul să se blocheze sau să fie lent. Precizia chipset-ului SiRFstar III cu 20 de canale s-a dovedit a fi bună, deşi aproximările de distanţă de ordinul zecilor de metri până la punctul în care trebuia schimbată direcţia erau puţin cam nerealiste. Puteai rata intersecţia doar dacă mergeai prea repede. Nu putem uita funcţia SiRFInstantFixII care scurtează timpul în care sistemul de navigaţie localizează poziţia vehicului pe hartă imediat după pornire atunci când ea s-a realizat în aproximativ acelaşi loc unde a fost oprit.

Mio Moov 500 în modul hartă

În ciuda faptului că este încadrat în segmentul entry level în seria sa, Mio Moov 500 dispune de funcţia NavPix. De pe Flickr se pot descărca poze cu geotag care pot fi vizualizate pe dispozitiv. Cu câteva click-uri se poate selecta ca destinaţie locaţia unde a fost făcută poza. Lipsesc facilităţi precum modulul Bluetooth şi suportul pentru fişiere multimedia.

Mio Moov 500 - puncte de

Spuneam la început de preţul atractiv al lui Mio Moov 500 a trebuit să recunosc faptul că oferta este destul de atractivă. Pentru un sistem de navigaţie prin GPS cu ecranul de 4.7” şi harta României, cumpărătorul trebuie să uşureze portofelul de mai puţin de 600 lei. Ţinând cont că modelul Moov 580 cu harta Europei şi câteva facilităţi în plus costă aproximativ de două ori mai mult, Moov 500 s-ar putea să fie foarte atractiv pentru acei cumpărători care nu preconizeză să treacă graniţele ţării sau chiar ale oraşului cu maşina.

Plusuri şi minusuri:

Mio Moov 500 - design spartan, însă atractiv

[+] ecran mare, luminos şi precis
[+] preţ atractiv
[+] localizare iniţială rapidă cu SiRFInstantFixII

Urmărește Go4IT.ro pe Google News