Te încălzești cu sobă, centrală sau șemineu pe lemne? Specialiștii ne învață cum să avem grijă de coșul de fum al casei

09.03.2023
Te încălzești cu sobă, centrală sau șemineu pe lemne? Specialiștii ne învață cum să avem grijă de coșul de fum al casei

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când ne încălzim cu o soba, centrală sau șemineu pe lemne, se referă la coșul de fum care ar trebui să asigure un tiraj optim și, implicit, o bună funcționare a sistemului de încălzire. Când nu se întâmplă asta, înseamnă că execuția coșului de evacuare nu a fost realizată tocmai “ca la carte”.

Principala cauză a coșurilor de fum care nu funcționează corect este proiectarea greșită a sistemului de evacuare a gazelor generate de arderea combustibilului folosit pentru încălzire. Indiferent dacă proiectul prevede montarea coșului de fum la interior sau la exterior, este foarte important să găsești locul potrivit pentru amplasare. În acest sens, trebuie să ții cont de arhitectura spațiului în care urmează să fie construit proiectul tău termic, respectând cu strictețe toate criteriile tehnice de montaj.

Clima și factorii de mediu precum, temperatura, altitudinea, direcția vântului sau presiunea atmosferică reprezintă factori ce pot influența în mod direct fenomenul de evacuare a gazelor arse. De exemplu, atunci când plouă și presiunea atmosferică este scăzută, fumul va fi evacuat mai greu. Pe de altă parte, în anotimpul rece, atunci când valorile sunt scăzute, diferența de temperatură dintre aerul cald ce iese pe coș și aerul foarte rece din mediul exterior, favorizează tirajul.

Materialele folosite pentru construcția coșurilor de fum sunt de asemenea importante pentru o eficiență ridicată. Materialele disponibile pentru construcția coșurilor sunt diverse și au proprietăți diferite. Astfel, se pot folosi componente din ceramică refractară, oțel, materialele prefabricate, sau fontă, în funcție de fiecare proiect în parte. De exemplu, meșterii sibieni în șeminee pe lemne recomandă coșurile de fum ceramice cu design modern, ușor de montat și deosebit de rezistente pe termen lung.

Iată și câteva recomandări utile venite de la specialiști, care stau la baza unui tiraj optim pentru evacuarea eficientă a fumului din șeminee, centrale sau sobe pe lemne.

Înălțimea potrivită a hornului

Este obligatoriu ca înălțimea să fie calculată în funcție de diametrul hornului. Atunci când secțiunea transversală are dimensiuni reduse, coșul de fum va fi mai lung. Astfel, lungimea compensează diametrul redus și asigură un tiraj bun.

Izolare termică eficientă

Izolarea termică a hornului menține constantă temperatura aerului aflat în circulație ascendentă în interiorul coșului de fum, ceea ce facilitează procesul de evacuare a gazelor și îmbunătățește tirajul.

Întreținerea corespunzătoare a arderii

Pătrunderea aerului de la exterior în interiorul focarului reprezintă o condiție esențială pentru întreținerea procesului de ardere. Focarul trebuie proiectat astfel încât oxigenul să poată intra în focar, aceasta fiind o condiție necesară pentru combustie.

 Cum spuneam și la începutul articolului, pe lângă alegerea șemineului și folosirea în procesul de construire doar a materialelor de calitate superioară, coșul de fum necesită de asemenea, o atenție sporită la detalii.

Așadar, dacă îți dorești un șemineu de care să te bucuri împreună cu cei dragi, meșterii sibieni îți stau la dispoziție cu materiale, montaj și întreținere profesională pentru întreg sistemul de încălzire, asigurându-ți confortul termic fără grija incendiilor sau intoxicațiilor accidentale cu fum!

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult