După lansarea funcţiei ECG, Apple Watch salvează o viaţă şi în Europa

03.04.2019
După lansarea funcţiei ECG, Apple Watch salvează o viaţă şi în Europa

Apple este momentan liderul pieţei de dispozitive de purtat, Apple Watch fiind în topurile de vânzări încă de la apariţia sa din urmă cu mai bine de trei ani. În ciuda faptului că multe companii încep să câştige teren în ultima perioadă, foarte puţine se pot lăuda în acest moment că pot salva vieţi. Noua funcţie ECG de pe Apple Watch Series 4, lansată săptămâna trecută în Europa, a salvat deja viaţa unui utilizator.

Conform The Sun, un utilizator de Apple Watch din Germania a fost atenţionat de către funcţia ECG, care realizează o electrocardiogramă în doar 30 de secunde, că au fost detectate simptome de fibrilaţie atrială, o condiţie care poate duce la atacuri de inimă sau chiar deces în anumite situaţii. Povestea a ajuns în presă după ce Doctorul Michael Spehr, care scrie şi pentru ziarul FAZ din Germania, a publicat un screenshot al unui e-mail pe care l-a primit.

În acesta, autorul povesteşte că iniţial era sceptic în legătură cu funcţionalitatea ECG, însă după câteva zile de la update, ceasul a început să raporteze fibrilaţie atrială. Acesta s-a consultat cu un doctor pe care îl cunoştea telefonic, însă răspunsul acestuia a fost că un ceas nu ar putea detecta o asemenea condiţie. Îngrijorat însă, acesta a mers totuşi la o examinare la un spital pentru o electrocardiogramă completă, iar rezultatul a fost exact cel pe care ceasul îl raporta: un diagnostic de fibrilaţie atrială.

Acum că această condiţie a fost descoperită, utilizatorul (păstrat anonim) va primi tratamentul necesar, doctorii spunând că viaţa lui va fi semnificativ prelungită acum că există un diagnostic.

Pe lângă funcţia ECG care monitorizează pulsul în special pentru fibrilaţie atrială, Apple Watch mai are o funcţie care ar putea salva vieţi: posibilitatea de a detecta atunci când utilizatorul cade şi rămâne imobil, acesta putând suna automat la un număr de urgenţă fie al unui membru al familiei, fie la serviciile de ambulanţă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult