Huawei Watch D review: smartwatch și tensiometru într-un singur dispozitiv

19.01.2023
Huawei Watch D review: smartwatch și tensiometru într-un singur dispozitiv

Ceasurile inteligente de la Huawei sunt deja printre cele mai apreciate din piață, datorită capabilităților lor de a monitoriza sănătatea și activitatea sportivă, construcției de calitate și, în special, autonomiei de lungă durată. Acestea sunt deja echipate cu mai tot ce ai putea avea nevoie de la un smartwatch, însă noul Huawei Watch D pare că duce această categorie de produse la un nou nivel, transformând un simplu ceas într-un adevărat dispozitiv medical, fiind primul model pe care îl testăm care integrează un tensiometru.

Huawei Watch D include mai multe accesorii decât ne-am obișnuit de la smartwatch-uri

Întrucât Watch D este mai întâi un produs medical, realizat pentru a permite monitorizarea tensiunii utilizatorilor în orice moment, acesta diferă semnificativ de modelele Watch GT pe care ne-am obișnuit să le vedem de la companie. Acesta adoptă mai degrabă un design utilitar, care seamănă cu ceea ce ar fi o brățară de fitness supradimensionată. Avem un ecran OLED mare, de formă dreptunghiulară, o carcasă din metal, și o curea din silicon de dimensiuni mari, cu încuietoare mecanică în formă de Z.

Huawei Watch D accessories

La prima vedere nu pare nimic ciudat, însă imediat ce întorci brățara invers, observi ceva ce nu am mai găsit pe niciun alt smartwatch: o zonă textilă, care se prelungește pe jumătate de curea, care se conectează la ceas. Aici stă secretul lui Watch D, sub materialul textil fiind ascunsă o pungă cu aer, care se umflă și desumflă atunci când este folosită funcția de tensiometru. Materialul textil este moale și plăcut atingerii, pentru a nu incomoda în utilizare pe termen lung.

Și pentru a oferi confort în utilizare pentru cât mai mulți utilizatori, Huawei a inclus în pachet două dimensiuni de curele. Cea standard este cea mare (size L), în timp ce o curea de dimensiune mai mică (size M), cu încă o pungă cu aer se regăsește în cutie, alături de încărcătorul magnetic. Huawei oferă și învelișuri textile de rezervă pentru cele două pungi cu aer (se recomandă spălarea lor din când în când), un capac pentru pompa de aer din ceas și o bucată de hârtie gradată, care te ajută să îți ajustezi corect la mână brățările.

Huawei Watch D airbag M

Astfel, în funcție de gradația indicată pe hârtie, poți strânge sau slăbi încuietoarea curelei. Capacul amintit anterior este inclus pentru a acoperi pompa atunci când scoți punga de aer, ceasul putând fi folosit și fără aceasta.

Față de alte ceasuri care vin doar alături de o curea și un încărcător, modelul Watch D de la Huawei pare să livreze un pachet complet.

Huawei Watch D buttons

Aplicația Health conectează ceasul la telefoane HarmonyOS, Android și iOS

Ceasul Watch D de la Huawei este compatibil atât cu telefoanele companiei, echipate deja cu Huawei App Gallery și Huawei Mobile Services, cât și cu dispozitive cu Android sau iOS. Pe Android, aplicația Huawei Health poate fi descărcată după instalarea HMS și AppGallery, în timp ce pe iOS există pe App Store direct aplicația Health de la Huawei. Aceasta chiar comunică și cu Apple Health, pentru sincronizarea datelor monitorizate.

Procesul de împerechere cu telefonul este simplu, însă ar trebui să știți că update-urile pe acest model sunt foarte lente. Pentru un pachet de doar 40 MB, disponibil la prima configurare a ceasului, a trebuit să aștept aproape o oră pentru transferul către ceas. Cel mai probabil, Huawei transferă aceste date prin Bluetooth. Partea negativă a acestui proces este însă necesitatea de a păstra aplicația pornită pe pagina de update, întrucât alte activități ar putea anula procesul.

Aplicația Health servește si drept rol de aplicație de configurare, putând descărca noi fețe de ceas de aici, sau activa sau dezactiva funcții precum monitorizarea somnului, actualizarea vremii sau consultarea statisticilor înregistrate de ceas.

Chiar dacă există o ofertă destul de vastă de fețe de ceas, majoritatea celor integrate sunt destul de neinspirate, doar cea implicită fiind cu adevărat utilă. Restul de fețe de ceas din magazinul de aplicații sunt în principal realizate de comunitate, au design-uri copilărești sau de-a dreptul respingătoare și mai sunt și contra-cost, fără posibilitatea măcar de a testa design-ul înainte să plătești pentru el. Măcar prețurile sunt relativ accesibile, între 2 și 15 lei, în mare parte. Personal, recomand utilizarea feței implicite.

Funcția de tensiometru este cea principală pentru Huawei Watch D, celelalte fiind cumva secundare

Fiind un ceas din zona „premium” de la Huawei, nu mă îndoiam că avem de a face cu un dispozitiv bine construit. În ciuda faptului că acesta pare să fie realizat pe aceeași platformă hardware precum modelele din gama Watch Fit, Huawei Watch D este semnificativ mai mare și mai gros, dar și mai greu. Acest lucru se datorează, cu siguranță, hardware-ului extra integrat, în special pompa de aer. Astfel, dacă nu sunteți confortabili să purtați un ceas destul de mare și destul de greu în comparație cu alte modele din piață, Watch D nu este pentru voi.

Huawei Watch D tension

De altfel, Watch D nu este pentru publicul larg, ci este realizat special pentru a fi purtat de cineva care are neapărată nevoie de un tensiometru portabil. Persoanele cu probleme cardiace se vor bucura să care la mână un ceas ceva mai mare și mai gros, decât un tensiometru independent în bagaj, în special în călătorii. Și acest ceas nu este doar un tensiometru, ci un smartwatch bine echipat. Acesta integrează cam majoritatea funcțiilor de monitorizare sportivă și a sănătății precum alte modele de la Huawei, și oferă cam toți senzorii necesari: EKG, pulsoximetru, puls, temperatură la nivelul pielii, cât și funcții software dedicate pentru monitorizare a somnului și nivelului de stres.

Există însă și câteva lucruri care lipsesc, pe care le-am văzut pe alte ceasuri de la Huawei în trecut. De exemplu, lipsește un altimetru. Apoi, ceasul este echipat cu un difuzor și cu un microfon, dar acestea nu pot fi folosite pentru a răspunde la apeluri. Acestea sunt dedicate asistentului virtual Huawei, dar nu poți interacționa prin ceas cu asistenții Google sau Siri. La fel ca alte modele de la Huawei, notificările au doar rol informativ, fiind non-interactive, deci nu vei putea răspunde la mesaje text sau deschide aplicații pe ceas. De altfel, nu poți instala alte aplicații pe Watch D, în ciuda faptului că este echipat cu sistemul de operare HarmonyOS. De asemenea, pentru un ceas cu un preț destul de ridicat, faptul că nu integrează un sistem de plăți contactless este un dezavantaj.

Huawei Watch D pump

Interfața este simplă în design și utilizare, oferind o navigare exclusiv verticală între funcțiile ceasului, însă anumite lucruri mi s-au părut puțin neintuitive. De pe ecranul principal, de exemplu, poți accesa notificările din partea de jos și setările rapide din partea de sus. Eu aș fi văzut aceste capabilități complet invers. La stânga și la dreapta ai carduri cu informații rapide precum cele despre vreme, puls, și alte statistici înregistrate de senzori.

Huawei Watch D este echipat și cu două butoane fizice, da nu și cu o coroană digitală. Butonul de sus este cel care accesează meniul principal, în timp ce butonul de jos, numit Health, este implicit setat să pornească tensiometrul. Poți schimba această funcție, dacă dorești asta, fiind un buton complet personalizabil.

Huawei Watch D textile

În cazul în care sunteți interesați să aflați cum funcționează tensiometrul, descrierea funcției este destul de banală. Odată ce ai intrat în meniul dedicat, ai instrucțiuni pe ecran despre cum trebuie să procedezi. Ții ceasul la nivelul inimii, încerci să te miști cât mai puțin și să nu vorbești pentru câteva secunde, cât acționează pompa de aer și senzorii ceasului. Apoi, la fel ca un tensiometru medical, pompa de aer umflă perna de pe brățară, și simți cum crește presiunea la nivelul încheieturii. Apoi, timp de câteva secunde ceasul înregistrează datele necesare și imediat începe desumflarea pernei. Pe ecran sunt apoi afișate datele. Aceste date sunt înregistrate pe contul personal Huawei ID, însă poți face și o măsurătoare în „guest mode” dacă vrea și altcineva să își verifice tensiunea cu ceasul tău Watch D. Aceste date nu vor fi înregistrate nicăieri.

Huawei a anunțat la începutul anului că a primit aprobare din partea autorităților pentru a vinde acest produs drept unul medical, ceea ce sugerează că informațiile pe care le înregistrează sunt foarte apropiate de realitate. Desigur, întotdeauna poate apărea eroarea umană în felul în care produsul este utilizat.

Huawei Watch D front on

Huawei promite o autonomie de 7 zile pe Watch D, care este ușor de atins la utilizare obișnuită. Cu siguranță însă, cu cât iei mai multe măsurători de tensiune, cu atât autonomia ar trebui să scadă. Vestea bună este că ceasul are o autonomie foarte bună în stand-by și nu consumă atât de multă energie când nu faci ceva activ cu el. Activitățile sportive vor consuma cel mai mult însă, activând majoritatea senzorilor simultan.

Concluzii

Watch D pare să fie realizat special pentru a umple un gol în oferta de ceasuri Huawei și un prim pas în zona de produse cu funcții medicale a companiei. Acesta are un preț similar cu alte modele din seria Watch GT 3, dar are atât avantaje, cât și dezavantaje față de acelea. Dacă nu aveți nevoie neapărat de un tensiometru ultraportabil, celelalte ceasuri din oferta companiei ar fi mai ușor de recomandat și mai „la modă” din punct de vedere al design-ului.

Huawei Watch D front main

Pot vedea Watch D drept tipul de produs pe care să îl oferi cadou cuiva mai în vârstă, care oricum folosește deja un tensiometru pentru monitorizarea sănătății, sau pentru cei care sunt într-adevăr preocupați de sănătatea lor atât de mult, încât își monitorizează starea îndeaproape, pentru a preveni eventuale probleme care pot apărea în timp.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult