Huawei Watch GT 3 Pro review: autonomie de top, construcție premium și rezistență la apă la 30m adâncime

18.05.2022
Huawei Watch GT 3 Pro review: autonomie de top, construcție premium și rezistență la apă la 30m adâncime

Divizia de dispozitive „wearable” de la Huawei pare să primească o atenție sporită, aceasta fiind una dintre categoriile cu cea mai mare creștere în ultimii ani. Adevărul este că producătorul chinez reușește cu fiecare lansare să îmbunătățească oferta de ceasuri inteligente, iar, cel mai nou model premium al său, Watch GT 3 Pro, vine cu o serie de capabilități pe care nu le-am mai văzut anterior pe smartwatch-uri. Desigur, acestea, alături de materialele premium, atrag și prețuri semnificativ mai mari.

Watch GT 3 Pro vine cu un design familiar pentru fanii seriei de smartwatch-uri de la Huawei

Dacă nu aș fi știut deja, aș putea să jur că am primit la test, din nou, Huawei Watch 3 Pro, modelul pe care l-am testat anul trecut. Huawei a preferat să nu schimbe foarte mult design-ul exterior al ceasului în tranziția de la Watch 3 Pro la Watch GT 3 Pro, însă acest lucru poate fi un avantaj major, întrucât păstrează aspectul de ceas „bărbătesc”, „serios”, ușor de asortat cu orice stil vestimentar.

Huawei Watch GT 3 Pro side

Având pe laterală o coroană digitală, acesta are un aspect de ceas mai „tradițional” și nu arată a „computer de purtat”, așa cum o fac alte modele de ceasuri din piață. Pe lângă coroană, Watch GT 3 Pro are și un buton programabil sub aceasta.

Construcția acestui model este din nou din titan pentru corpul ceasului, sticlă de safir deasupra ecranului OLED, o brățară din titan și un capac din ceramică. Practic, acestea sunt unele dintre cele mai bune materiale pentru realizarea ceasurilor, desigur, înainte de a ajunge la metale prețioase. Huawei Watch GT 3 Pro este mare, cu un ecran de 1,4” și destul de greu în comparație cu alte ceasuri similare din piață. Există și versiuni cu curea din piele sau silicon, iar curelele pot fi cumpărate și separat.

Huawei Watch GT 3 Pro accessories

Sistemul de prindere al culorilor este de tipul „quick release”, dar pare că pot fi folosite orice tip de curea de ceas „tradițional”, cu dimensiunea de 46mm. Astfel, nu sunteți limitați la ceea ce oferă Huawei și partenerii săi pentru a schimba aspectul ceasului, sau pentru a-l face mai confortabil.

Brățara din metal are un sistem de închidere „invizibil, care este acționat de butoane de pe laterala încuietorii, iar zalele sunt detașabile tot printr-un sistem „quick release”. Am văzut acest sistem și la Watch GT 3 și la Watch 3 Pro anterior, și, chiar dacă nu am testat, presupun că curelele se potrivesc între modelele de ceasuri, iar între variantele Pro cred că nici nu există diferențe.

Huawei Watch GT 3 Pro bracelet

Astfel, Huawei pare că creează un ecosistem de wearables, putând trece dela unul la altul sau de la o generație la alta fără prea mult efort. În cutia luii Watch GT 3 Pro este inclus un încărcător magnetic (care pare identic cu cel de pe modelele anterioare) și câteva zale de rezervă, necesare pentru a mări brățara, în cazul în care aceasta este prea mică pentru încheietura utilizatorului.

Noutățile față de GT 3 „standard” sunt la nivelul construcției și monitorizării anumitor activități

Nu am fost tocmai uimit despre faptul că Huawei Watch GT 3 Pro este foarte similar din (aproape) toate punctele de vedere cu Watch GT 3 „standard”, pe care l-am testat în urmă cu doar câteva luni. Cele două ceasuri au design apropiat, dar din materiale diferite și rulează aceeași versiune de HarmonyOS, adică varianta „Lite”, fără un magazin de aplicații integrat, așa cum are seria Watch 3. În consecință, funcțiile software sunt ceva mai de bază, concentrate pe anumite capabilități deja incluse din fabrică, cu mai puține posibilități de extindere.

Huawei Watch GT 3 Pro front side

Dar tocmai acesta este și avantajul seriei GT de la Huawei și motivul pentru care a devenit atât de populară atât de repede.  Huawei Watch GT 3 Pro promite o autonomie de aproximativ două săptămâni la utilizare normală, lucru care implică și antrenamente sportive, apeluri audio și alte activități care consumă destul de multă baterie. Pentru astfel de funcții, procesorul eficient din Huawei Watch GT 3 Pro nu este foarte pretențios. Sesiunile de alergat cu GPS sunt unele dintre puținele funcții care vor pune ceva mai multă presiune asupra bateriei.

Și astfel, dacă Watch GT 3 și GT 3 Pro sunt foarte similare, cum alegi unul peste celălalt? În primul rând, dacă vrei un ceas din titan și safir, modelul Pro este singurul care oferă aceste materiale, GT 3 fiind realizat din aluminiu și sticlă. Apoi, avem de a face cu o serie nouă de capabilități de monitorizare a sănătății și a sporturilor. Există posibilitatea de testare EKG direct pe ceas, așa cum am mai văzut și pe alte modele, ținând degetul pe coroana digitală. Huawei oferă această capabilitate, însă spune că rezultatele sale, deși sunt în limitele legale, încă așteaptă certificarea oficială pentru încadrarea ceasului drept dispozitiv medical.

Huawei Watch GT 3 Pro apps

Noile sporturi care pot fi urmărite prin Watch GT 3 Pro sunt Golf, ceasul având integrată harta și detalii despre multe terenuri oficiale, cât și scufundările. Față de toate celelalte ceasuri de la Huawei, noul Watch GT 3 Pro oferă rezistență la apă pentru adâncime de până la 30 de metri, fiind potrivit pentru „free diving”. Există și o monitorizare a respirației în acest mod, pe care nu am putut să o testez. Personal nici măcar nu știu să înot, deci scufundări la zeci de metri sub apă ies din discuție.

În rest, ceasul detectează automat până la 100 de sporturi și monitorizează activitatea utilizatorului în acestea, are monitorizare a somnului automată și senzori pentru puls, saturația de oxigen din sânge, senzor de temperatură, ceva ce nici Samsung și nici Apple nu au în prezent, cât și un mod de monitorizare a nivelului de stres. Toate informațiile sunt colectate în aplicația Huawei Health, care poate fi apoi sincronizată cu aplicația principală de sănătate a telefonului, fie Google Health, fie Apple Health. Da, Huawei GT 3 Pro permite conectarea chiar și la un iPhone și nu este limitat doar la dispozitive mobile de la Huawei, sau la telefoane cu Android.

Huawei Watch GT 3 Pro back sensors

Watch GT 3 Pro funcționează acum și fără App Gallery

La nivelul interfeței, nu apar schimbări majore față de GT 3 „standard”. Ceasul rulează același software, deci cam toate opțiunile se regăsesc în aceleași locuri. Cei cărora nu le-a plăcut anterior navigația prin gesturi nu o vor prefera nici acum, iar coroana este în continuare folosită pentru scroll prin pagini. Huawei integrează acum câteva fețe mai avansate, care pot fi personalizate mai în detaliu, așa cum am văzut și pe alte ceasuri, mai avansate din punct de vedere software.

Astfel, poți avea diverse „widget”-uri pe anumite fețe de ceas, care să afișeze ce informații alegi din cele disponibile. Poți afișa pașii, vremea, caloriile arse sau pulsul, direct pe ecranul principal. Sigur, anterior pe GT 2 sau GT 3 puteai face ceva similar, însă fețele respective nu permiteau personalizarea în detaliu. De altfel, poți avea, pe lângă butonul din dreapta, care permite acces rapid la o aplicație la alegere, chiar mai multe scurtături către aplicații preferate, direct pe ecran.

Huawei Watch GT 3 Pro main

Configurarea ceasului la prima pornire pe Android este însă un proces care i-ar putea pune în dificultate pe unii dintre utilizatori. Întrucât aplicația Huawei Health din Google Play nu mai este actualizată, utilizatorii au două opțiuni pentru a o instala pe cea compatibilă cu Watch GT 3 Pro. Fie instalează App Gallery pe telefon și descarcă versiunea de acolo, fie descarcă și instalează un APK de pe site-ul companiei.

Avantajul versiunii din App Gallery este că va configura ceasul cu profilul personal Huawei ID, cu informațiile pe care deja le are compania stocate pe contul tău, pe când versiunea APK permite utilizarea ceasului fără un cont, dar necesită mai multă configurare (genul, vârsta, înălțimea, greutatea) pentru o monitorizare mai bună.

Huawei Watch GT 3 Pro heart

Apoi, versiunea din App Gallery îți permite acces la App Gallery-ul pentru ceas, care permite instalarea altor aplicații în afara celor din fabrică, în timp ce varianta APK nu are astfel de capabilități, și nici nu permite cumpărarea sau descărcarea de noi fețe. Practic, aplicația permite ceasului să funcționeze și așa, dar experiența completă se găsește în aplicația din App Gallery. Aceste probleme nu apar pe telefoanele Huawei, acestea având tot ceea ce este necesar pentru conectare rapidă integrat în HarmonyOS.

Dar cel mai mare dezavantaj al Huawei Watch GT 3 Pro, din punctul meu de vedere, este lipsa unui sistem de plăți. Ceasul este echipat cu NFC, iar aplicația Huawei Health, cât și ceasul au în meniu un „Wallet”, însă acesta nu este disponibil în România. Prioritatea companiei ar trebui să fie ori să aducă Huawei Pay la noi în țară, fie să permită altor sisteme de plată ale băncilor, precum BT Pay sau ING Pay să se integreze cu ceasul.

Huawei Watch GT 3 Pro black tie watchface

Concluzii

Watch GT 3 Pro este continuarea logică a seriei de ceasuri inteligente de la Huawei, oferind utilizatorilor pretențioși unul dintre cele mai bine construite dispozitive de acest gen din piață. Software-ul este simplu, deci ușor de învățat și bine pus la punct, iar autonomia este foarte bună. Nu am putut testa ceasul timp de două săptămâni pentru a testa pe îndelete dacă atinge cele 14 zile declarate de Huawei, însă chiar și cu butonare extensivă pe parcursul câtorva zile, nu a fost necesară încărcarea lui decât o dată, la început.

Singurul impediment în calea succesului acestui model ar fi prețul. Huawei nu a oferit informații în acest sens înainte de lansare, însă a specificat că este vorba despre unul „premium”, în ton cu cea a concurenței din piață. Astfel, chiar dacă la momentul redactării articolului nu știu exact cât costă Huawei Watch GT 3 Pro, mă aștept la cel puțin 2.000 de lei la raft pentru această variantă cu brățară de titan, sau poate chiar mai mult.

Huawei Watch GT 3 Pro crown

Alături de Watch GT 3 Pro în varianta de 46mm, Huawei a lansat și o versiune feminină, de 43mm, cu corp din ceramică. Acesta model oferă autonomie mai mică, de 7 zile, însă beneficiază în rest de toate avantajele modelului mai mare. Acest model ar putea fi chiar mai scump, Huawei menționând în special procesul foarte complex de fabricație, ceramica necesitând câteva zile de la începutul și până la sfârșitul prelucrării pentru a fi modelată în forma potrivită pentru ceas.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult