Huawei Watch Ultimate review: primul smartwatch „de lux”?

03.04.2023
Huawei Watch Ultimate review: primul smartwatch „de lux”?

Huawei a demonstrat cu seria de dispozitive „Watch”, fie că sunt ele din gama GT sau cea „principală”, că se pricepe la construit ceasuri cu funcții smart. Compania oferă o gamă largă de produse din această categorie, la diverse praguri de preț, având câte ceva pentru fiecare tip de utilizator. Dacă până acum Huawei vorbea aproape exclusiv cu pasionații de tehnologie, se pare că noul Watch Ultimate dorește să intre în atenția celor care sunt pasionați și de ceasuri în general, nu doar de cele inteligente. Acesta este un dispozitiv care se remarcă, în primul rând, prin materialele din care este construit, fiind comparabil din aceste puncte de vedere cu ceasurile de lux. De altfel, și prețul începe să tindă spre acea categorie de produse.

Huawei Watch Ultimate este primul smartwatch realizat din materiale comparabile cu ceasurile de lux

Cea mai lungă discuție din jurul acestui ceas ar trebui să fie despre construcție, întrucât aceasta este elementul principal care deosebește Watch Ultra de celelalte modele din gama de snartwatch-uri de la Huawei. Ultimate este primul smartwatch care nu adoptă materiale „tradiționale” pentru construcție. În locul unei carcase de aluminiu, Huawei a ales „metalul lichid”, un aliaj amorf de zirconiu, mai rezistent și decât titanul, cel mai dur material folosit anterior pe dispozitivele Huawei și ale concurenței. Acest material se folosește pe ceasuri tradiționale din gama de lux, precum Paneral Luminor sau Oskar Pascal OP48.

Huawei Watch Ultimate in box

Metalul lichid este de 4,5 ori mai rezistent decât titanul, de 2,5 ori mai dur și este rezistent la coroziune, ceea ce îl face ideal pentru mai multe tipuri de activități. Watch Ultimate nu este doar un ceas cu design bărbătesc, potrivit pentru a fi purtat și la un costum, de exemplu, dar poate fi folosit și în oceane pentru scufundări, având funcții dedicate pentru asta, cât și pe trasee montane, promițând capabilități software avansate, autonomie și rezistență în orice tip de condiții: umezeală, căldură sau frig extrem.

Un alt material „de lux” este HNBR (Hydrogenated Nitrile Rubber), folosit în construcția curelei pentru varianta de bază a ceasului Watch Ultimate. Acesta este și cel pe care l-am testat, cu o carcasă de culoare gri închis și un cadran cu o ramă de culoare neagră. Există și o variantă superioară, cu ramă albastră, livrată cu o brățară din titan de culoare argintie. Ambele vin însă în pachet cu o brățară de cauciuc de dimensiuni mari, realizată special pentru cei care vor să folosească ceasul pentru activități de iarnă, sau la scufundări, putând atașa astfel ceasul peste echipamentul de protecție.

Huawei Watch Ultimate accessories

În cutie se găsește și încărcătorul magnetic cu mufă USB-A, dar nu și un încărcător de priză. Având în vedere că ceasul este dependent de un telefon, Huawei consideră că ai deja un încărcător de priză pentru acela. De asemenea, Watch Ultimate se încarcă și pe încărcătoare wireless Qi, sau poți alimenta ceasul prin încărcare wireless în sens invers de pe un telefon compatibil. Modelul cu brățară de titan vine și cu zale de rezervă, pentru a mări brățara.

Design-ul este cel mai apropiat de până acum de cel al unui ceas tradițional

Toate aceste elemente alcătuiesc un ceas mare, de 46mm, unul dintre cele mai mari smartwatch-uri din piață, care se potrivește mai degrabă la mâna unui bărbat cu mâini mai groase. Personal, am simțit că acest model nu mi s-ar potrivi, întrucât am mâinile cam subțiri la încheietură, iar de fiecare dată când îmi odihneam mâna pe o masă sau pe birou, se auzea impactul ceasului cu acea suprafață. Astfel, nu de puține ori pe perioada testării a trebuit să fiu ceva mai atent la împrejurimi atunci când mișcam mâinile, pentru a nu lovi ceasul de elementele din jur.

Huawei Watch Ultimate worlds edge watchface

Cu toate acestea, Huawei Watch Ultimate este ceasul smart care arată cel mai mult ca un ceas tradițional, și care ar putea să „trezească” ceva interes din partea celor care până acum au ignorat spațiul smartwatch-urilor din cauza design-ului „de jucărie”. Huawei deja avea ceasuri cu design tradițional în seriile Watch și Watch GT, dar acesta este în sfârșit și construit pentru a fi comparabil. Atenția la detalii este surprinzătoare, iar ceasul se simte „premium”, fiecare element de design fiind atent realizat.

Eu sunt în general o persoană foarte atentă la detalii atunci când vine vorba despre produse, în special din gama premium. Watch Ultimate a reușit să îmi atragă astfel atenția cu logo-ul Huawei pe tot felul de mici elemente, de la încuietoarea curelei, la coroana digitală și chiar pe sistemul de prindere al curelelor.

Huawei Watch Ultimate detail

Mi-a plăcut, de altfel și și faptul că Huawei a ales să îmbunătățească sistemul de atașare și detașare al curelelor. Varianta cu brățară de cauciuc folosește un sistem cu „slider”, al cărui „zăvor” este acum mai mare, putând fi ușor de acționat. Poți schimba astfel cureaua în doar câteva secunde. Spatele din ceramică este plăcut la atingere, iar acesta este un element foarte important, având în vedere că aceea este zona care atinge pielea permanent atunci când ai ceasul la mână.

Apoi, Watch Ultimate vine echipat cu trei butoane fizice pe corpul său. Avem o coroană digitală, care poate fi folosită pentru navigarea prin meniuri, iar apăsarea pe ea este acțiunea universală care te întoarce la cadranul principal. Celelalte două butoane sunt dedicate funcțiilor sportive, cel din dreapta jos fiind conectat și la senzorul de ECG.

Huawei Watch Ultimate strap logo

Software-ul de pe Watch Ultimate nu a evoluat foarte mult de pe modelele GT

Atunci când vine vorba despre software, faptul că Watch Ultimate nu folosește un sistem de operare foarte diferit față de modelele GT ar putea fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj, în funcție de perspectiva din care privești lucrurile.

Pe de-o parte, utilizatorii de ceasuri Huawei vor fi familiari cu experiența software și vor găsi toate funcțiile exact acolo unde se așteaptă să le găsească. Watch Ultimate este echipat cu toți senzorii pe care i-am întâlnit pe Watch GT 3 Pro, de exemplu, cu senzor de puls, pulsoximetru, altimetru, termometru, giroscop, ECG, GPS și accelerometru, putând astfel să monitorizeze orice tip de activități sportive și chiar și starea sănătății utilizatorului.

Huawei Watch Ultimate apps

La fel ca modelele anterioare, vorbim despre posibilitatea de monitorizare a somnului, a nivelului de stres și a stării de sănătate a inimii, ceasurile Huawei primind certificare medicală inclusiv în România pentru aceste funcții.

De altfel, inclusiv autonomia de până la 14 zile este similară cu ceea ce am văzut pe Watch GT 3 Pro. Din experiența proprie, ceasul consumă mai puțin de 10% baterie într-o zi obișnuită. Este important de menționat că eu nu sunt tocmai un utilizator „heavy” pentru un astfel de smartwatch, pentru că în general nu practic activități sportive, nu merg în expediții pe munte și nu am făcut niciodată scufundări. De altfel, nici nu știu să înot. Așa că, la capitolul monitorizare sportivă nu am prea multe de spus. Probabil că nici mulți dintre colegii mei de breaslă nu vor putea testa cele mai interesante capabilități ale lui Watch Ultimate, precum cele de scufundări, sau cele de drumeții. Din acest motiv, mi se pare că toate aceste funcții avansate sunt foarte de nișă, iar numai cei care fac astfel de activități constant ar putea vorbi despre cât de bune sunt, de fapt. Având în vedere că Huawei are deja experiență de mulți ani în domeniu și că produsele sale sunt printre cele mai bine vândute din piață, pot presupune că cei care le folosesc sunt mulțumiți de ceea ce oferă. Important de reținut este că atunci când folosești toți senzorii, precum GPS, altimetru, giroscop și cele pentru monitorizarea sănătății împreună, autonomia va scădea. Huawei estimează cam 65 de ore de autonomie în modul expedition, deci poți fi plecat mai bine de două zile pe munte fără a necesita o încărcare, cu majoritatea senzorilor în funcțiune.

Huawei Watch Ultimate diving

Totuși, pe partea cealaltă, faptul că un ceas care costă de la 3.500 lei în sus are cam aceleași funcții precum un ceas la jumătate de preț, ar putea să nu atragă prea mulți utilizatori să facă upgrade. Marele diferențiator este modul de scufundări, ceva ce în România nu este tocmai o activitate foarte populară. De asemenea, modul de expediții, care poate înregistra trase montane, nu a fost disponibil pe perioada testării. Huawei a promis un update care adaugă acest mod, care nu a venit însă la timp înainte de a redacta acest review. De altfel, ceasul a putut fi testat doar pe Android și HarmonyOS prin intermediul unei aplicații beta, și apoi a aplicației oficiale după un update. Aplicația de iOS a refuzat să conecteze ceasul chiar și cu cea mai recentă versiune software. Cel mai probabil, această problemă se rezolvă odată cu lansarea ceasului în magazine și disponibilitatea unei noi versiuni de Huawei Health.

Dar există și alte limitări software cauzate de sistemul de operare de pe modelele GT. Acesta asigură autonomie ridicată, într-adevăr, însă selecția de aplicații compatibile este foarte limitată, undeva la câteva zeci de aplicații, nu sute sau mii. Funcția de a putea răspunde la mesaje pe aplicații de chat prin intermediul unei tastaturi sau prin dictare tot nu a fost implementată, fiind disponibile doar „quick replies” dintr-o listă predefinită de mesaje, care este și personalizabilă, iar integrarea cu Strava și alte servicii pentru activități sportive se face printr-o aplicație terță de smartphone, nu există integrare directă cu respectivele aplicații. Astfel, apar niște pași în plus în utilizarea lor.

Huawei Watch Ultimate front flat

Watch Ultimate are într-adevăr un ecran foarte mare, de 1,5” și luminozitate de 1.000 nits, fiind ușor de citit în lumina soarelui, dar are alte dezavantaje precum lipsa unui sistem de plăți funcțional în România. În alte țări, Huawei oferă integrare cu sistemul de plăți Curve, care poate fi integrat în aplicația Wallet. În România însă, aplicația Wallet nu este disponibilă (sau cel puțin așa zice aplicația de mobil Huawei Health, întrucât Wallet poate fi deschis pe ceas, dar fără o metodă de a adăuga carduri). Și nici nu există o variantă cu 4G, care să permită ceasului să preia apeluri sau să ofere acces la funcții de navigație, sau streaming de muzică, în lipsa unui smartphone.

Și mai rămâne un semn de întrebare, la care Huawei nu a oferit un răspuns concret: perioada de suport software. Nu avem o promisiune fermă de 2, 3, 4 sau mai mulți ani de actualizări. Tradițional, Huawei a oferit câțiva ani de update-uri pe ceasurile sale, însă acele modele nu au fost niciodată atât de scumpe în trecut. Atunci când dai 200-300 de euro pe un ceas, poate că 1, 2 sau 3 ani de actualizări sunt de ajuns, însă deja când cheltui spre 800 de euro pe un astfel de dispozitiv, promisiunea că nu va rămâne în urmă rapid este cu siguranță o necesitate. Sper să primim o declarație oficială în acest sens, care să liniștească posibilii clienți care nu vor să riște să rămână cu un ceas neactualizat.

Huawei Watch Ultimate harmony os

În cele din urmă, nu pot să zic că mi-a displăcut să port Watch Ultimate la mână în ultimele câteva săptămâni, dar nici nu pot spune că îi voi simți lipsa foarte mult. Pentru mine, experiența față de modelele anterioare Watch GT nu a fost foarte diferită, iar plățile cu ceasul sunt o funcție care contează mai mult pentru cazul meu de utilizare decât accesul la un mod de scufundări avansat sau materiale de construcție de lux. Ba chiar faptul că acest model este mai mare m-a cam incomodat în anumite situații, așa cum am descris și mai sus. Consider că o versiune mai mică, cu funcții similare, și chiar și o versiune feminină (bănuiesc că nu doar bărbații fac scufundări sau merg pe munte), ar fi binevenite.

Concluzii

Atunci când trag linie însă, mi se pare că evoluția de la GT 3 Pro la Watch Ultimate nu este una majoră. Cei care sunt într-adevăr pasionați de ceasuri și își doresc unul „smart”, construit cât mai bine,  și cu un design mai apropiat de ceasurile tradiționale, vor găsi în Watch Ultimate un produs unic: un smartwatch care arată și care „se simte” ca un ceas „adevărat”. În schimb, cei care vor un dispozitiv care să permită înregistrarea scufundărilor de până la 100m, dar care să fie și potrivit de purtat la un costum la un eveniment, nu au foarte multe alternative. În schimb, fanii smartwatch-urilor pot primi o experiență similară de la modele mai ieftine, iar cei care vor funcții precum conectivitate 4G, plăți și o plajă mai largă de aplicații, au la dispoziție ceasurile altor brand-uri, care vin cu dezavantajele lor, precum autonomie semnificativ mai mică.

Huawei Watch Ultimate front

Huawei pare să aleagă în cazul lui Watch Ultimate, cu bună știință, calea unui produs „de nișă”, exclusivist, care are un public restrâns, dar bine definit. Acei utilizatori cu siguranță nu vor fi dezamăgiți de acest produs. De altfel, mă bucur că există astfel de dispozitive pe piață, întrucât și ceilalți producători vor încerca probabil în viitor să creeze modele concurente cu capabilități similare, iar în cursa pentru „cel mai bun produs”, clienții sunt cei care au de câștigat întotdeauna.

Huawei Watch Ultimate este disponibil în perioada de lansare într-un pachet special, care include și căștile FreeBuds Pro 2, la același preț de bază, plus câteva bonusuri pe Huawei Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult