BlueSky: un nou concurent Twitter de la Jack Dorsey, fondatorul rețelei originale

02.03.2023
BlueSky: un nou concurent Twitter de la Jack Dorsey, fondatorul rețelei originale

Jack Dorsey, fondatorul Twitter, care s-a retras din vechea sa companie de câțiva ani deja, a anunțat lansarea Bluesky, o alternativă „descentralizată” la vechea sa rețea de socializare. Practic, BlueSky dorește să recreeze atmosfera originală de pe Twitter, folosind un design foarte similar, dar și funcționalitate care imită platforma de micro-blogging, dar pe bazele unui protocol cu sursă deschisă și cu posibilitatea de a crea alte sub-rețele pe aceeași platformă.

BlueSky dorește să ofere servicii de socializare „descentralizate”

Descrierea seamănă foarte mult cu cea a Mastodon, o altă alternativă Twitter care a prins puțină tracțiune în ultimele câteva luni, odată cu preluarea conducerii Twitter de către Elon Musk. BlueSky dorește să asigure utilizatorilor mai bun control al datelor personale, dar și posibilitatea de a folosi rețeaua așa cum dorești. Fie că ești conectat la BlueSky, sau la alte sub-rețele create pe platforma BlueSky, poți avea un singur cont pe care îl poți migra de pe una pe cealaltă. Acesta se numește Authenticated Transfer Protocol (AT Protocol) și este un element fundamental al BlueSky.

În prezent, BlueSky este disponibil într-un beta privat. Inițial, accesul la rețea era oferit strict dezvoltatorilor software, pentru testare, însă acum aplicația este publică și pe Apple App Store și poate fi descărcate de către oricine. Totuși, accesul la aplicație este disponibil doar pe bază de invitație, deci nu vei putea să creezi încă un cont.

Faptul că aplicația este listată însă pe un magazin sugerează că este într-un stadiu avansat de dezvoltare și că în viitorul apropiat ar putea să deschidă ușile către mai mulți utilizatori care doresc să testeze o nouă rețea de socializare.

Există acum posibilitatea de a te înscrie pe o listă de așteptare, pentru acces la BlueSky, atunci când va primi mai mulți utilizatori pentru înscriere. Nu este clar dacă funcționalitatea completă cu multiple „servere” este încă funcțională, sau dacă ai acces doar la rețeaua principală de socializare, în stil Twitter.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult