Co-fondatorul Wikipedia critică X, platforma deținută de Elon Musk

19.11.2023
Co-fondatorul Wikipedia critică X, platforma deținută de Elon Musk

Jimmy Wales, cofondatorul Wikipedia, a făcut o remarcă ironică la adresa lui Elon Musk și a platformei sale de social media, X, susținând că aceasta nu reprezintă o sursă de încredere pentru informații corecte. În cadrul unui eveniment recent, Wales a menționat faptul că modelele mari de limbaj (LLMs) precum ChatGPT, Bing și Bard, care alimentează chatboți, folosesc Wikipedia pentru informații exacte, în locul platformei X.

Raportul publicat de Fortune menționează că Wales a făcut aceste declarații în timpul Summitului Web din Lisabona. Întrebat despre părerea sa privind LLM-urile care se bazează pe date din Wikipedia pentru a se antrena, Wales a răspuns că este mulțumit că aceste modele citesc Wikipedia și nu Twitter (acum numit X), pe care nu o consideră o ”sursă excelentă de adevăr”. Comentariile sale au fost urmate de aplauze din partea audienței, iar Wales a adăugat, în glumă, că „îi place să-l atace pe Elon Musk”

Elon Musk râdea de Wikipedia în urmă cu o lună

Wales a menționat, de asemenea, că nu a auzit încă despre Grok, chatbotul AI pe care Musk îl propune ca parte a abonamentului X Premium. Relația dintre Musk și cofondatorul Wikipediei a fost adesea subiect de știri. Luna trecută, Elon Musk a făcut o remarcă la adresa Wikipediei, sugerând că site-ul ar trebui să-și schimbe numele în Dickipedia și a adăugat că va dona 1 milion de dolari website-ului dacă aceștia vor accepta schimbarea numelui conform sugestiei sale.

Musk a împărtășit și o captură de ecran de pe pagina principală a Wikipediei, unde site-ul solicita donații în numele lui Jimmy Wales. Într-un alt incident, Wales a criticat decizia lui Musk de îi restricționa pe criticii președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pe X, chiar înainte de alegerile cruciale. Guvernul turc i-a cerut lui Musk să restricționeze conținutul pe X, cerinței căreia acesta i-a dat curs. Wales a dezaprobat mișcarea, subliniind că Wikipedia s-a confruntat cu o situație similară, dar a apărat libertatea de exprimare al companiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult