Elon Musk propune realizarea unei rețele de socializare care asigură „libertatea de exprimare”

29.03.2022
Elon Musk propune realizarea unei rețele de socializare care asigură „libertatea de exprimare”

După Donald Trump, care chiar a lansat o clonă de Twitter de curând, sub forma platformei Truth Social,  și Elon Musk dă semne că și-ar dori să își pornească propria companie de social media. Acesta critică Twitter de mai multă vreme și acuză platforma de cenzură și lipsa libertății de exprimare. Având însă în vedere faptul că platformele alternative la cele mainstream nu reușesc să prindă prea multă tracțiune, iar Musk nu se dedică multor proiecte, este posibil să nu vedem niciodată acest „nou” Twitter.

Elon Musk critică Twitter pentru cenzură

Musk a criticat platforma Twitter chiar prin intermediul contului său de Twitter, vorbind în primul rând despre libertatea de exprimare:

„Libertatea de exprimare este esențială pentru o democrație funcțională. Credeți că Twitter aderă riguros la acest principiu?”, a întrebat Musk pe contul său. „Având în vedere că Twitter funcționează ca o piață publică de facto, eșecul de a adera la principiile libertății de exprimare slăbește fundamental democrația. Ce ar trebui făcut?”, a continuat Musk. „Este o nouă platformă necesară?”, încheie miliardarul.

În viziunea sa, Twitter, sau alternativa care permite libertatea de exprimare, ar trebui să nu cenzureze conținutul disponibil. Totuși, Twitter este o companie privată, iar serviciile sale sunt condiționate de termene și condiții, pe care toți utilizatorii le acceptă la înscrierea unui cont. Accesul la cont este condiționat inclusiv de anumite tipuri de conținut pe care nu le poți publica pe platformă, sau comportamente pe care nu le poți avea. Twitter interzice abuzurile de orice fel, de la hărțuire la mesaje care incită la violență fizică sau verbală.

De fapt, acesta a fost și motivul pentru care Donald Trump a fost interzis pe Twitter permanent, întrucât a încurajat manifestațiile violente de pe 6 iunie 2021, când susținătorii săi au pătruns în clădirea Capitoliului din Washington în încercarea de a opri validarea voturilor alegerilor din toamna anului 2020. În urma violențelor, patru persoane și-au pierdut viața.

Alternativele la Twitter nu au avut succes

Truth Social, platforma lui Trump, s-a lansat cu o serie de probleme tehnice, iar utilizatorii săi s-au confruntat deja cu probleme de „cenzură” pe platformă, regulile sale fiind similare cu cele de pe Twitter. Astfel, este greu de crezut că Elon Musk ar putea să își înființeze o rețea de socializare proprie care să nu elimine mesajele problematice, fără ca aceasta să devină rapid un loc nefrecventabil.

De asemenea, notorietatea lui în social media ar fi mult mai mică pe o platformă de acest gen. Este greu de crezut că ar putea avea din nou 79,4 milioane de urmăritori pe o platformă alternativă, așa cum are în prezent pe Twitter. Un exemplu în acest sens este însă și faptul că Trump, fondatorul Truth, a publicat până acum un singur mesaj pe platforma sa, care se bucură de numai 300.000 de vizite pe zi. Platforma încă nu permite multor utilizatori să își înscrie conturi, fiind realizată o listă de așteptare, în timp ce accesul din afara SUA este blocat, momentan. Truth funcționează doar pe iPhone și nu are o versiune web.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult