Facebook amenință că părăsește Europa în urma unei investigații din Irlanda

22.09.2020
Facebook amenință că părăsește Europa în urma unei investigații din Irlanda

Facebook pare să întâmpine probleme în Irlanda, țara unde își ține sediul european. În urma unei investigații a autorităților irlandeze, compania a fost somată să nu mai trimită informații despre utilizatorii europeni în Statele Unite ale Americii. Desigur, această cerere are implicații mari pentru Facebook și platformele sale, iar compania amenință că ar putea chiar părăsi Europa dacă autoritățile de aici obligă compania să nu mai comunice datele către serverele sale americane.

Autoritățile Irlandeze cer Facebook să nu mai transfere date europene către SUA

Comisia pentru Protecția Datelor (DPC) din Irlanda a cerut companiei Facebook să oprească transferul de date ale utilizatorilor din Europa către serverele din SUA. Motivul este faptul că guvernul american ar putea accesa oricând aceste date, din orice motiv, lucru care ar încălca drepturile cetățenilor europeni. Desigur, Facebook protestează și amenință chiar cu părăsirea întregului continent european, în cazul în care o decizie finală este luată în acest sens.

„Nu este clar pentru Facebook, în acele circumstanțe, cum vom putea oferi în continuare serviciile Facebook și Instagram în Uniunea Europeană.”, a declarat Yvonne Cunnane șefa diviziei de protecție a datelor din cadrul Facebook Irlanda.

Cunnane spune că are prea puțin timp pentru a acționa în urma deciziei DPC și că această decizie este luată de o singură persoană, Helen Dixon, comisarul care conduce organizația.

„Faptul că o singură persoană este responsabilă pentru întregul proces este relevant pentru Facebook, referitor în special la procesul investigativ inadecvat care a fost realizat și la independența procesului de decizie.” a continuat Cunnane.

Mai mult, compania acuză autoritățile irlandeze de tratament special, întrucât nu obligă și alte companii americane să se supună acelorași reguli.

„Această situație ridică suspiciuni că Facebook nu este tratată cu egalitate. Dacă numai Facebook este sub investigație și subiectul suspendării transferului de date către SUA, această situație creează o distorsiune în rândul concurenței.”

Facebook spune că retragerea din Europa nu este o amenințare, ci o consecință

Totuși, reprezentanții Facebook spun că „retragerea din Europa” nu este o amenințare, însă dacă această decizie a DPC va fi aplicată, serviciile sale vor întâmpina probleme:

„Facebook nu amenință că se retrage din Europa. Facebook și multe alte afaceri, organizații și servicii se bazează pe transferuri între UE și SUA pentru a putea funcționa.”

Adevărul este că această decizie nu ar împiedica obligatoriu modul în care Facebook funcționează, însă ar împiedica anumite componente ale rețelelor Facebook și Instagram atunci când vine vorba despre reclame. Având datele europenilor sau altor utilizatori disponibile și pe serverele din SUA, clienții pot vinde reclame din SUA către utilizatori din toată lumea, instant. Lucru care s-a dovedit a fi și periculos, în urma reclamelor ale unor actori de stat cu caracter politic, care au influențat alegerile democratice în ultimii câțiva ani.

Facebook însă se laudă acum cu 410 milioane de utilizatori în Uniunea Europeană și cu 208 miliarde de euro în vânzări realizate prin platformele sale, încercând probabil să sugereze autorităților că o retragere ar avea un impact major asupra utilizatorilor și economiei.

sursa: Vice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult