Facebook amenință că va bloca site-urile de știri din Canada, așa cum a făcut și în Australia

24.10.2022
Facebook amenință că va bloca site-urile de știri din Canada, așa cum a făcut și în Australia

După ce a cedat în fața autorităților din Australia în urmă cu doar câteva luni, Meta, compania care deține Facebook și Instagram, amenință că va bloca partajarea de știri pe platforma sa în Canada. Autoritățile canadiene au propus o nouă lege, numită C-18, care ar obliga platformele online de socializare să negocieze contracte cu publicațiile de știri ale căror articole sunt publicate în fluxurile lor.

Canada dorește să oblige giganții tech să plătească pentru acces la conținutul site-urilor de știri

Chiar dacă a cedat în alte regiuni (după ce a obținut concesiuni), Meta nu pare să considere că aceasta trebuie să fie regula la nivel mondial. Astfel, compania intră în același „dans” pe care l-a prestat și în Australia, amenințând cu blocarea, apoi blocând temporar, după care a ajuns la înțelegeri cu autoritățile și companiile de știri, pentru a plăti practic pentru conținutul furnizat de aceste entități.

Reprezentanții Meta din Canada sunt în special supărați de această dată pentru că nu au fost invitați să vorbească în cadrul întâlnirii pentru dezbaterea acestei legi. Google a fost însă una dintre companiile care au participat. Se pare însă că autoritățile canadiene sunt încă supărate pe Meta după ce în 2019 Mark Zuckerberg și Sheryl Sandberg au ignorat invitațiile comitetului de etică al parlamentului. Meta sugerează că această lege este direcționată clar spre afacerile sale.

„Întotdeauna am abordat legăturile cu autoritățile publice canadiene în raport cu această legislație cu onestitate și dezbatere echitabilă, așa că am fost surprinși să nu primim o invitație pentru a participa, în special în urma comentariilor publice ale membrilor legislativului care spun că această lege este țintită spre Facebook”, a publicat Meta pe blog-ul oficial.

Compania spune că în spiritul transparenței, dorește să avertizeze încă de pe acum că „există posibilitatea să fim forțați să luăm în considerare dacă să continuăm să permitem partajarea de conținut de tip știri în Canada”.

Politicienii canadieni spun însă că doresc doar înțelegeri echitabile între rețelele de socializare și publicațiile de știri:

„Tot ce le cerem giganților din tehnologie, precum Facebook, este să negocieze înțelegeri echitabile cu publicațiile de știri, de pe urma cărora profită.”, a declarat Pablo rodriguez, Heritage Minister în guvernul Canadei.

Meta susține însă că știrile reprezintă o sursă foarte mică de venituri, raportate la alte metode prin care își monetizează platforma online.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult