Folosește Instagram camera pentru a te spiona fără să știi?

26.07.2020
Folosește Instagram camera pentru a te spiona fără să știi?

Facebook a intrat în atenția tuturor în ultimii ani din cauza colectării de date de la utilizatori, de multe ori fără aprobarea lor directă. Astfel, faptul că mai mulți utilizatori de iOS se plâng acum că Instagram ar putea să activeze camera fără știrea lor pentru a spiona nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Totuși, reprezentanții Facebook spun că este vorba despre un bug, iar rețeaua de socializare nu activează camera fără să înștiințeze utilizatorii.

Mai mulți utilizatori de iOS raportează că Instagram pornește camera pentru a spiona

Se pare că iOS 14 beta dă bătăi de cap multor dezvoltatori de aplicații, în special în rândul rețelelor de socializare. După ce noile funcții Apple de intimitate a dezvăluit cât de multe aplicații încercau să acceseze conținutul din clipboard, printre care și TikTok, se pare că acum sistemul său nou de securitate dezvăluie și când camera sau microfonul sunt folosite în fundal.

Mai mulți utilizatori care testează iOS 14 beta au observat că simpla deschidere a aplicației și utilizarea ei în mod normal, nu pentru a face poze, activează camera. Astfel, Instagram pare că folosește camera în fundal, fără să anunțe în prealabil utilizatorul. Se pare însă că situația nu este tocmai gravă, iar acesta este un simplu bug. Reprezentanții companiei spun că Instagram nu te spionează prin activarea camerei:

„Accesăm camera doar atunci când utilizatorii cer asta, de exemplu, atunci când treci de la Feed la Camera. Am găsit și vom rezolva un bug în iOS 14  beta care indică eronat pentru anumiți utilizatori că folosim camera atunci când nu o facem. Nu accesăm camera în acele instanțe și niciun fel de conținut nu este înregistrat.”

Această situație dezvăluie din nou riscurile utilizării unei versiuni beta de software. iOS 14 nu este încă gata de lansare, iar aplicațiile disponibile pe App Store nu sunt optimizate pentru această versiune. Astfel, diverse incompatibilități pot apărea. Pentru a evita astfel de situații, unii dezvoltatori de aplicații, precum Niantic, aleg să blocheze complet accesul la aplicațiile lor pe versiuni beta atât de iOS, cât și de Android.

sursa: TheVerge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult