Parler, alternativa „de dreapta” la Twitter, a fost scoasă de pe Play Store și App Store. Amazon îi închide serverele

10.01.2021
Parler, alternativa „de dreapta” la Twitter, a fost scoasă de pe Play Store și App Store. Amazon îi închide serverele

Închiderea conturilor de social media de pe majoritatea platformelor importante pare să aibă un efect în toată industria de tehnologie. Acum că Donald Trump nu mai poate publica conținut online pe Twitter și Facebook, platformele sale principale de comunicare în social media, acesta caută o alternativă. Mulți dintre conservatorii, republicanii și persoane al căror conținut ar putea fi considerat nepotrivit pentru rețelele de socializare tradiționale s-au mutat pe Parler, o alternativă care susține că nu va cenzura pe nimeni și că susține dreptul la exprimare liberă. Se pare însă că fix această atitudine de neimplicare a dus la reacții negative din partea Google, Apple și Amazon.

Aplicația Parler a fost eliminată de pe Play Store și App Store

Parler este o alternativă la Twitter. Design-ul și modul de funcționare sunt similare, însă Parler nu aplică un cod de conduită pe platforma sa. Conținutul poate fi rasist, poate include injurii la adresa altor persoane, iar utilizatorii pot face amenințări cu moartea fără să fie pedepsiți cu ștergerea conținutului sau suspendarea contului.

Apple și Google au decis să scoată aplicația din magazinele lor de aplicații, Google Play Store și App Store. Astfel, utilizatorii de iOS nu vor putea accesa Parler decât dacă se autentifică din browser, în timp ce utilizatorii de Android vor trebui să obțină aplicația în format APK din alte surse.

Atât Google, cât și Apple au cerut celor de la Parler să instaureze un sistem de moderare a conținutului dacă doresc să se întoarcă pe magazinele de aplicații. Fără posibilitatea de a proteja utilizatorii de injurii, amenințări cu moartea sau alt tip de conținut problematic, Parler va rămâne fără o aplicație oficială pe cele mai mari magazine digitale din lume.

Amazon aplică „lovitura fatală”

Mai mult, și Amazon a luat Parler în vizor. Compania a anunțat că va opri accesul Parler la serverele Amazon Web Services, pe care este momentan serviciul găzduit. Această acțiune va avea loc astăzi, 10 ianuarie, înainte de miezul nopții. În cazul în care Parler nu găsește alt serviciu de hosting dispus să găzduiască serviciul, acesta va fi inaccesibil pentru utilizatori.

Motivul pentru care toate cele trei companii au decis să acționeze atât de agresiv împotriva Parler, este conținutul publicat pe platformă în ultimele câteva zile. Amenințările cu moartea curg pe platformă fără nicio problemă, inclusiv la adresa vice președintelui Mike Pence, care nu s-a supus presiunilor din partea lui Donald Trump în cursul zilei de miercuri, 6 ianuarie. De asemenea, o mișcare mai agresivă „Patrioților” este încurajată pe platformă, aceștia plănuind un marș pe străzile din Washington DC pe 19 ianuarie, cu o zi înainte de predarea mandatului de președinție către Joe Biden. Cei care doresc să organizeze acest marș sugerează că vor fi înarmați.

John Matze, CEO-ul Parler, spune că există posibilitatea ca după ce Amazon va opri accesul serviciului la servere, ar putea dura o săptămână până când acesta va fi din nou operațional. Totuși, acesta susține că există multe companii care se luptă pentru a găzdui Parler și consideră că acesta a fost un atac coordonat de către companii, special pentru a coincide cu suspendarea conturilor lui Donald Trump.

De altfel, Trump susținea joi, înainte ca Twitter să îl suspende de pe platformă că are multe alte opțiuni pentru rețele de socializare, iar mulți dintre susținătorii lui au presupus că este vorba tocmai de Parler.

sursa: BuzzFeed

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult