Politicienii europeni răspund amenințărilor Meta: „ne descurcăm și fără Facebook”

08.02.2022
Politicienii europeni răspund amenințărilor Meta: „ne descurcăm și fără Facebook”

Meta, compania care controlează Facebook, Instagram, WhatsApp și divizia de realitate virtuală a Facebook, fosta Oculus, a avertizat autoritățile europene că ar putea să oprească serviciile de social media precum Facebook și Instagram din UE, dacă nu va putea păstra datele pe serverele din SUA. Răspunsul politicienilor europeni pentru compania lui Mark Zuckerberg nu a întârziat prea mult, iar acesta este că Europa se va descurca și fără acces la serviciile sale.

Meta a amenințat cu oprirea Facebook și Instagram în Europa

Noile reguli referitoare la confidențialitatea datelor a cetățenilor din Uniunea Europeană vor necesita ca datele colectate de către companii să fie stocate pe servere din Europa. Astfel, date referitoare la preferințele utilizatorilor, folosite în livrarea de reclame către aceștia, sunt acum transferate către SUA, lucru care nu va mai fi posibil odată cu intrarea în vigoare a noii legislații. Meta a anunțat deja că ar putea să se afle în imposibilitatea de a mai oferi servicii precum Facebook sau Instagram în această eventualitate.

Conform Bloomberg, Ministrul Finanțelor al Germaniei, Robert Habeck și Ministrul Finanțelor al Franței, Bruno LeMarie, au declarat că Europa se va descurca și fără aceste două rețele de socializare. Habeck spune că a trăit fără Facebook și Twitter pentru patru ani, după ce conturile sale au fost sparte, iar „viața a fost fantastică”, în timp ce Le Marie a confirmat că viața este „foarte bună” fără Facebook și că aceste companii ar trebui să înțeleagă că „Europa rezistă și că își va afirma suveranitatea”.

De asemenea, reprezentanții Meta au declarat ulterior că nu există în acest moment planuri pentru retragerea serviciilor din Europa. Astfel de probleme au apărut și în trecut, atunci când au intrat în vigoare alte regulamente precum GDPR. De altfel, reprezentanții Meta au recunoscut că o astfel de decizie va afecta afacerile companiei, inclusiv la nivel financiar.

Compania a avut parte de cea mai mare scădere a sa la bursă

De altfel, Europa este una dintre puținele piețe pe care Facebook încă reușește să crească, în timp ce afacerile Meta au primit o lovitură serioasă pe bursă în urma raportului financiar pe anul 2021, unde au fost anunțate pierderi de 10 miliarde de dolari pentru divizia de realitate virtuală și metavers. Pe de altă parte, acțiunile luate de Apple pentru blocarea urmăririi activității online a utilizatorilor au dus la încasări mai mici pe reclamele service utilizatorilor de dispozitive cu iOS.

Acțiunile companiei au scăzut în preț cu 25% într-o singură zi din aceste cauze. Renunțarea la una dintre piețele cele mai importante pe care Meta activează ar afecta deopotrivă încasările companiei, dar ar afecta negativ probabil chiar mai mult prețul acțiunilor.

sursa: Bloomberg, Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult