TikTok recunoaște că datele utilizatorilor din alte țări ajung în China

04.07.2022
TikTok recunoaște că datele utilizatorilor din alte țări ajung în China

În urma acuzațiilor că TikTok colectează date despre utilizatori pe care le trimite apoi în China, compania ByteDance, care deține rețeaua de socializare a recunoscut că face asta. Totuși, reprezentanții companiei neagă faptul că toate datele ajung în China și că guvernul de la Beijing ar avea acces la aceste date. Acestea ar fi folosite doar pentru îmbunătățirea algoritmilor care stau la baza experienței de utilizare a aplicației de mobil.

CEO-ul TikTok spune că guvernul chinez nu are acces la aceste date

Conform ByteDance, anumiți angajați TikTok din China, care dețin anumite protocoale de securitate interne pot accesa datele utilizatorilor din alte țări precum Statele Unite ale Americii. Aceștia pot vedea clipurile video publice pe care aceștia le urcă pe TikTok, cât și comentariile acestora. Totuși, CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, susține că aceste informații nu sunt partajate cu guvernul Chinei și totul este protejat de sisteme de securitate „robuste”, conform unei scrisori adresate autorităților din SUA obținută de Bloomberg.

TikTok deja începuse așa-numitul „Project Texas”, prin intermediul căruia, datele utilizatorilor din SUA erau mutate pe servere din centre de date de pe teritoriul SUA ale Oracle, iar infrastructura cloud urmează să treacă pe cea oferită tot de Oracle. Astfel, toate datele care țin de utilizatori SUA vor rămâne în SUA.

Totuși, acest răspuns nu pare să calmeze acuzatorii TikTok, ci mai degrabă pare să le confirme acuzațiile:

„Răspunsul TikTok conformă că fricile noastre despre influența Partidului Comunist Chinez erau fondate. Compania chineză ar fi trebuit să recunoască acesta lucruri de la început, dar a încercat să acopere aceste activități în secret. Americanii trebuie să știe că dacă sunt pe TikTok, China Comunistă are datele lor”, a declarat pentru Bloomberg senatorul din Tennessee Marsha Blackburn.

Blackburn și ați 8 senatori au acuzat TikTok anterior de colectarea de date și accesarea lor din China în trecut, iar șeful FCC din SUA a cerut săptămâna trecută eliminarea aplicației de pe App Store și Google Play Store pentru încălcarea regulamentelor platformelor. Momentan nu au fost luate măsuri concrete împotriva TikTok.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult