Adobe anunță o versiune de Photoshop care poate rula în browser

27.10.2021
Adobe anunță o versiune de Photoshop care poate rula în browser

Photoshop, una dintre cele mai folosite aplicații de editare foto din lume, este acum disponibil într-o variantă beta și în variantă browser. Abonații Adobe Creative Cloud vor putea deschide proiecte în Photoshop de pe orice computer și de oriunde, fără să fie necesară instalarea aplicației native pentru Mac, PC sau iPad. Pentru început, uneltele disponibile pentru editare vor fi limitate, însă cele populare vor fi adăugate în timp prin noi update-uri.

Photoshop ar putea fi accesat de pe orice tip de computer în Chrome sau Edge

Adobe spune că utilizatorii de Photoshop vor putea să deschidă proiecte în varianta de browser doar dacă folosesc Google Chrome sau Microsoft Edge. Ambele aceste browser-e au la bază proiectul open source Chromium, deci probabil că și alte browser-e care folosesc această bază ar putea să le folosească. Totuși, compatibilitatea nu este garantată decât cu aceste două soluții.

Suportul pentru alte browser-e, precum Firefox, a fost promis, însă va veni mai târziu. Având în vedere că Adobe a colaborat cu Google și Microsoft pentru a se asigura că totul funcționează corespunzător, probabil că este nevoie și de colaborare din partea Mozilla pentru a face Photoshop să funcționeze pe browser-ul lor. Nu a fost însă menționat Safari, browser-ul celor de la Apple.

Photoshop este doar primul pas în dezvoltarea aplicațiilor Adobe către browser. Compania va lansa alături de acesta și o versiune web Illustrator, iar în timp va adapta și restul aplicațiilor din pachetul software Creative Cloud la acest format. Printre cele mai importante care ar putea rula în browser ar fi Premiere, editorul video al companiei, care ar putea ușura munca multor utilizatori, mai ales dacă grosul procesării pentru fișierele video are loc pe serverele companiei. Ai putea astfel să editezi clipuri video în browser de pe un Chromebook, pe baterie. De altfel, Adobe a cumpărat de curând Frame.io, un serviciu de editare video în cloud, care ar putea deveni baza pentru Premiere în browser.

sursa: Adobe, via Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult