Adobe cumpără Aviary. Adaugă unelte avansate de editare în aplicaţii de mobil

23.09.2014
Adobe cumpără Aviary. Adaugă unelte avansate de editare în aplicaţii de mobil

Adobe este unul dintre cei mai mari producători de aplicaţii profesionale pentru editare foto şi video, însă acest lucru este valabil doar pentru piaţa software dedicată PC-urilor. În spaţiul mobil există deja alte aplicaţii mai populare decât soluţiile sale, iar cu ajutorul achiziţiei companiei Aviary, Adobe doreşte să îşi mărească prezenţa pe această piaţă.

Practic, Aviary SDK, pachetul de uneltele de editare proprietare cu suport pentru dispozitive mobile, va fi integrat în Creative SDK, soluţia Adobe. Astfel, companiile care produc aplicaţii pentru manipularea imaginilor vor putea folosi API-urile Adobe pentru a crea fişiere compatibile cu suita Creative Cloud. Astfel, aplicaţiile pentru mobile vor putea exporta imagini în formate recunoscute de aplicaţii precum Photoshop CC sau Illustrator CC, dar vor putea şi accesa serviciile Creative Cloud precum stocarea fişierelor pe serverele Adobe.

Odată cu compatibilitatea cu formatele profesionale Adobe, vin şi avantaje precum extragerea de layer-e din fişiere PSD, accesul la algoritmul Content-Aware, care poate corecta imperfecţiuni folosind tehnici de clonare şi multe alte funcţii prezente până în prezent doar în aplicaţiile Adobe pentru PC sau dispozitive mobile.

Momentan, Adobe abia a confirmat achiziţia, dar se pare că a integrat deja Aviary SDK în Creative SDK. Compania a şi pornit o sesiune beta pentru dezvoltatori, pentru a testa compatibilitatea cu aplicaţiile bazate pe Aviary deja existente şi plănuieşte să lanseze noul SDK public în lunile care urmează. Acest nu lucru nu poate decât să ne bucure, întrucât vom primi acces la funcţii avansate de editare foto pe telefoane şi tablete în aplicaţii pe care probabil le-am cumpărat deja.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult