Alegere ciudată din partea Google? Telefoanele lansate cu Android 13 vor depinde de o tehnologie Huawei

29.05.2022
Alegere ciudată din partea Google? Telefoanele lansate cu Android 13 vor depinde de o tehnologie Huawei

Contrar așteptărilor, influența Huawei nu s-a răsfrâns doar pe segmentul 5G, Android 13 depinzând și acum de o tehnologie dezvoltată de producătorul chinez.

Aparent, dacă doar primești actualizare la Android 13 pentru un smartphone livrat cu o versiune anterioară de Android, nu te lovești de tehnologia dezvoltată de Huawei. În schimb, altfel stau lucrurile dacă cumperi un telefon complet nou, livrată cu versiunea Android 13 instalată direct din fabrică.

Riscând controverse mai mult sau mai puțin justificate, Google a decis să meargă înainte cu o tehnologie Huawei selectată, cel mai probabil, înainte ca interdicțiile comerciale impuse de SUA să-și facă simțită prezența. Și mai interesant este că tehnologia respectivă ține strict de partea de securitate Android.

Concret, Google a decis ca începând cu versiunea Android 13 să schimbe sistemul de fișiere folosit în mod implicit cu ceva numit Read-Only File System (EROFS), creat de un inginer pe nume Xiang Gao, într-o perioadă când acesta figura pe lista de angajați Huawei. Deși a fost teoretic blocat în afara ecosistemului Android prin aplicarea sancțiunilor impuse de SUA, sistemul de fișiere EROFS a apucat să fie integrat cu nucleul Linux (pe care este bazată și platforma Android), ajungând deja pe milioane de telefoane Huawei. Aparent, problema pentru Google ar fi că unele dintre cele mai importante mecanisme de securitate Android 13 depind de sistemul EROFS (și implicit de păstrarea legăturii cu Huawei).

Un alt atu al sistemului EROFS este că suportă compresia fișierelor (pentru reducerea spațiului de stocare ocupat cu instalările Android) într-un mod care nu implică penalizări prea mari de performanță.

Vestea bună ar fi că sistemul de fișiere EROFS este opțional, doar dispozitivele concepute de la bun început pentru Android 13 venind cu această tehnologie inclusă. Iar pentru restul, singurul dezavantaj sesizabil va fi o dimensiune ceva mai mare a imaginii de instalare Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult