Android 13 poate fi instalat în versiune Beta 1

01.05.2022
Android 13 poate fi instalat în versiune Beta 1

Google a anunțat prima versiune Beta de Android 13, pregătind terenul pentru următoarea revizie majoră de Android. Cu funcționalitate incompletă și pe alocuri, complet absentă, prima ediție Android 13 Beta poate fi instalată doar pe câteva modele de telefoane din seria Pixel.

Deși, procedeul nu implică resetarea telefonului la setările de fabrică și pierderea oricăror fișiere păstrate în memoria acestuia, entuziasmul ar trebui măcar temperat la vestea numeroaselor funcții Android incomplete, sau pur și simplu absente. Spre exemplu, funcția de căutare integrată nu este disponibilă după actualizarea la Android 13 Beta 1, iar alte elemente ale sistemului de operare ar putea să dea rezultate impredictibile. În orice caz, putem spune cu certitudine că experiența de utilizare nu este tocmai ideală, rămânând multe aspecte de corectat sau îmbunătățit.

Chiar dacă Google a renunțat la marketing-ul cu nume de prăjituri, compania a continuat să dea astfel de nume interne noilor versiuni de Android. Astfel, Android 13 este cunoscut în cadrul companiei drept Tiramisu. De altfel, față de anii precedenți, compania nu mai ascunde acest nume de desert, ci îl menționează direct în software.

Lista telefoanelor compatibile cu Android 13 Beta 1

  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL
  • Pixel 4a
  • Pixel 4 5G
  • Pixel 5
  • Pixel 5a
  • Pixel 6
  • Pixel 6 Pro

Noutățile aduse de Android 13 nu sunt majore, însă pe parcursul dezvoltării, software-ul va tot primi noi capabilități. Probabil cea mai evidentă schimbare, pe care utilizatorii o vor sesiza imediat, este posibilitatea de a personaliza pictogramele altor aplicații prin intermediul interfeței Material You. Dezvoltatorii vor avea în Android 13 opțiunea de a oferi o versiune alb-negru a pictogramei principale, care poate fi apoi adaptată prin Material You la paleta de culori a fundalului ales pentru ecran.

Dincolo de interfața cosmetizată, pe lista scurtă a noutăților intră avantaje precum setări de limbă individuale, care nu sunt dependente la limba setată în meniul telefonului.  De asemenea, vei putea accesa noi setări rapide în meniul din partea de sus a interfeței fără să părăsești aplicația în care ești, iar de Android vor putea folosi și elemente grafice mai avansate, fără a apela la capabilitățile de accelerare 3D oferite de GPU.

Android 13 este așteptat pentru lansare în toamna acestui an.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult