Aplicația Google Messages, afectată de un bug care poate cauza supraîncălzirea telefoanelor cu Android

25.04.2022
Aplicația Google Messages, afectată de un bug care poate cauza supraîncălzirea telefoanelor cu Android

Preinstalată pe majoritatea telefoanelor cu Android, aplicația Google Messages conține un bug care poate determina supraîncălzirea procesorului și descărcarea rapidă a bateriei.

Folosită pentru gestionarea mesajelor SMS, aplicația Google Messages a mai atras atenția și în trecut pentru activități „suspicioase”, utilizatorii din Statele Unite, India şi alte câteva ţări europene reclamând că telefoanele cu Android trimit SMS-uri automate către numere de telefon folosite de Google. Dacă în acea situație, investigațiile au arătat că „problemele” erau de fapt verificări de rutină făcute de Google cu scopul revalidării numărului de telefon adăugat la configurarea iniţială a contului de utilizator, de data aceasta se pare că problemele sunt reale și destul de serioase.

Manifestat pe unele telefoane Android, atunci când utilizatorii folosesc pictograma „aparat foto” pentru a adăuga atașamente în timpul redactării mesajelor, bug-ul poate duce la supraîncălzirea, blocarea sau descărcarea rapidă a telefonului.

În mod normal, această acțiune ar trebui să deschidă meniul de captură al camerei foto, înlesnind obținerea unei poze care să fie apoi atașată mesajului de trimis, totul fără să părăsești aplicația Messages. În schimb, pe unele telefoane meniul de captură fie nu apare deloc, sau în urma folosirii acestei funcții procesul asociat rămâne blocat. În cele din urmă, activarea permanentă a camerei foto și încărcarea suplimentară pe procesor duce la încălzirea telefonului, cu rezultate mai mult sau mai puțin grave, în funcție de particularitățile hardware-ului respectiv. Spre exemplu, un telefon echipat cu un chipset performant și cameră foto mare consumatoare de energie ar putea fi copleșit în scurt timp de excesul de consum și căldura generată.

Vestea bună este că bug-ul sesizat pare că se manifestă destul de rar, iar Google ar testat deja un remediu într-o versiune beta a aplicației Messages, fiind doar o chestiune de timp până ce problema va fi rezolvată pentru toată lumea, printr-o actualizare distribuită cu ajutorul Play Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult