Aplicaţia săptămânii: Desktop Notifications for Android

01.11.2014
Aplicaţia săptămânii: Desktop Notifications for Android

Platformă software: Android

Companiile precum LG, Samsung sau Apple au implementat pe telefoanele sau tabletele lor nişte servicii proprietare care permit distribuirea notificărilor, mesajelor sau a altor forme de interacţiune digitală între terminalele utilizatorului. Fără a putea rivaliza cu LG QPair, Samsung SideSync, Apple Continuity sau cu replicile universale precum Pushbullet, Desktop Notification for Android este un produs extrem de simplu care permite schimbul de notificări între terminalele Android sau recepţionarea acestora direct în browser.

Pentru a putea funcţiona, aplicaţia necesită doar aprobarea manuală a accesului la sistemul de notificări şi autentificarea cu contul Google. După finalizarea acestor doi paşi simpli, aplicaţia este gata pentru a trimite mai departe toate notificările ajunse în Notification Area. Opţiunile sunt spartane, utilizatorul putând alege doar aplicaţiile pentru care vor fi retrimise notificări şi putând limita traficul făcut de acestea doar la conexiunea Wi-Fi.

Schimbul de notificări între mai multe telefoane sau tablete Android se face în mod automat, recepţionarea acestora direct în browser necesitând instalarea suplimentară a unor extensii pentru Chrome sau Firefox. În cazul Google Chrome, utilizatorul nu va trebui decât să se autentifice cu acelaşi cont Google, în timp ce extensia pentru Firefox va necesita introducerea unui cod de validare care este afişat în cadrul aplicaţiei de pe telefon. Acest ultim sistem de verificare este însă util şi utilizatorilor Google Chrome deoarece extensia permite introducerea a cel mult trei coduri de securitate, ceea ce facilitează supravegherea a trei conturi diferite în acelaşi timp.

Desktop Notifications foloseşte Google Cloud Messaging pentru trimiterea mesajelor, ceea ce înseamnă că vitezele de propagare sunt destul de bune. De cele mai multe ori, notificările vor fi afişate cu o întârziere de 3-5 secunde, ceea ce este satisfăcător chiar şi atunci când este vorba de o informaţie urgentă precum un apel telefonic. Se poate întâmpla ca mesajele să fie livrate uneori cu o întârziere mai mare care poate ajunge şi la 15-20 secunde, însă pe perioada de test nu am întâlnit latenţe cu adevărat deranjante.

Deoarece funcţionează ca o extensie pentru Notification Area, aplicaţia Desktop Notifications va prelua şi va retransmite toate mesajele ajunse aici: apeluri telefonice în curs sau pierdute, mesaje noi SMS sau Facebook Messenger, email-uri, actualizări Google Now, actualizările de aplicaţii şi orice altă informaţie de aceeaşi natură. Informaţiile afişate de notificările desktop nu sunt foarte bogate, însă cantitatea de text este suficientă pentru a ne face o idee despre expeditor şi subiectul mesajului.

Gradul de interactivitate este însă foarte scăzut. Utilizatorul poate vedea notificările noi, poate şterge mesajele citite (propagarea inversă către terminale a acestei acţiuni neavând însă mereu efect) şi, în cazul anumitor tipuri de mesaje precum Facebook Messenger, poate deschide aplicaţiile locale sau paginile Web asociate.

Un produs gratuit uşor de setat şi utilizat, Desktop Notifications poate că nu oferă prea multe, însă este un produs excelent în cazul în care folosiţi mai multe telefoane sau tablete Android şi căutaţi o metodă simplă pentru unificarea sistemului de notificări. Integrarea cu sistemul de notificări din browser este un avantaj indiscutabil, utilizatorul având astfel sub ochi toate mesajele importante primite fără a fi nevoit să extragă telefonul din buzunar ori de câte ori primeşte o înştiinţare nouă.

Aplicaţia Desktop Notifications for Android este gratuită şi poate fi descărca din Google Play.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News