Aplicaţia săptămânii: FictionBookReader

04.10.2014
Aplicaţia săptămânii: FictionBookReader

Platformă software: Windows Phone

Ideea de a citi cărţi electronice pe un telefon mobil poate că nu este prea atrăgătoare la o primă vedere, această activitate părând mai degrabă potrivită pentru tablete sau ebook reader-e. Unele telefoane oferă deja ecrane cu diagonală de 6”, deci tot atât cât faimosul Amazon Kindle, iar pasionaţii de lectură care au optat pentru un telefon-gigant cu Windows Phone precum Lumia 1520 sau Lumia 1320 vor descoperi că aplicaţia FictionBookReader este un partener de nădejde.

FictionBookReader nu este un produs nou pe platforma Windows Phone 8, însă creatorul aplicaţiei a trecut de etapa dezvoltării software pe cont propriu şi, odată cu migrarea contului asociat din Windows Phone Store, a lansat o versiune complet refăcută care foloseşte un mediu grafic nou şi simplifică managementul cărţilor.

Utilizatorii care îndrăgesc mediul grafic riguros şi ordonat Windows Phone vor fi mulţumiţi sa constate că autorul a respectat liniile de design Microsoft, FictionBookReader oferind un hub central care oferă o Panorama cu patru ecrane, un App Bar şi o spaţiere bună a elementelor grafice şi a textului. În cele patru ecrane, aplicaţia oferă o listă a celor mai recent accesate cărţi, o galerie în care cărţile pot fi sortate după autor, gen, serie sau pot fi aranjate manual pe categorii, un ecran în care sunt oferite opţiunile de import şi o listă a descărcărilor active.

Aplicaţia este compatibilă cu formatele Fb2, ePub, Mobi, PDF şi TXT, acoperind astfel cele mai multe dintre cerinţe. Cărţile pot fi importate direct din OneDrive , modul de lucru fiind însă cam greoi şi gândit mai degrabă pentru lucrul cu un număr foarte mic de fişiere, sau pot fi importate cu tot cu director din memoria internă sau de pe cardul SD. Pentru cei care vor să acceseze resurse online, este oferit suport pentru cataloagele Web în format OPDS.

Mediul grafic pentru lectura efectivă oferă o paletă bună de opţiuni. Aplicaţia permite particularizarea culorilor pentru font sau fundal şi o serie de teme prestabilite, tipul, dimensiunea şi spaţierea fontului, alinierea, despărţirea automată în silabe, reglarea marginilor orizontale şi verticale a textului, a marginilor dintre paragrafe şi a indentării. Navigaţia poate fi şi ea particularizată după dorinţă, ecranul fiind împărţit în 9 zone care pot fi asociate cu saltul la pagina următoare, cu saltul la pagina precedentă sau cu afişarea meniului.

Opţiunile disponibile în timpul lecturii permit lăsarea unor semne multiple de carte, marcarea, partajarea, traducerea sau adnotarea unui pasaj de text, căutarea în cadrul cărţii şi afişarea cuprinsului. FictionBookReader este o aplicaţie universală disponibilă şi pe platformele Windows 8 şi Windows RT, aplicaţia oferind şi opţiunea sincronizării tuturor datelor utilizatorului. Aceasta este de altfel şi sursa de finanţare a aplicaţiei, utilizatorii trebuind să plătească 2,5€ anual pentru activarea acestei funcţii.

Alte opţiuni utile oferite în acest mod  de lucru mai sunt posibilitatea reglării luminozităţii, saltul rapid prin pagini şi alegerea rapidă a unei teme noi. Performanţele produsului sunt bune, acesta neavând probleme deranjante de performanţă nici măcar pe telefoanele mai vechi precum Lumia 920, singurul loc unde se remarcă loc de îmbunătăţiri fiind viteza comutării între modurile orizontal şi vertical de lucru.

FictionBookReader este un produs gratuit care poate fi descărcat din Windows Phone Store sau Windows Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News