Aplicaţia săptămânii: Flickr Central

Aplicaţia săptămânii: Flickr Central

Platformă software: Windows Phone

În ciuda faptului că anumiţi fotografi cu pretenţii s-au mutat către meleaguri mai însorite precum 500px, serviciul Flickr al celor de la Yahoo rămâne încă una dintre cele mai populare servicii pentru găzduirea imaginilor deoarece oferă un spaţiul de stocare extrem de generos şi un mediu de lucru familiar. Din păcate, Yahoo este una dintre companiile care nu s-au catadicsit să dezvolte aplicaţii pentru platforma Windows Phone, însă acolo unde suportul oficial lipseşte, Flickr Central îl suplineşte cu succes.

Mediul grafic al aplicaţiei este simplu, producătorul orientându-se mai degrabă către funcţionalitate decât către artificii estetice cu utilitate discutabilă. Ecranul principal Dashboard oferă butoane care conduc către fotografii, contacte şi grupuri, la care se adaugă cunoscutul browser Explore, meniul pentru upload, un câmp pentru căutare şi jurnalul activităţilor personale sau ale prietenilor.

Navigaţia în cadrul galeriei personale este organizată pe taburi, utilizatorul având la dispoziţie întregul Photostream, lista de imagini favorite şi lista albumelor. Browser-ul pentru imagini afişează comentariile şi permite scrierea unui comentariu nou, vizualizările, albumul din care face parte imaginea, drepturile de autor setate în momentul upload-ului şi lista persoanelor care au marcat-o ca favorită. Pe lângă aceste informaţii, utilizatorul are la dispoziţie opţiuni pentru modificarea titlului, descrierii sau tag-urilor, pentru inspectarea parametrilor EXIF, pentru ştergere şi pentru mutarea într-un alt album.

Managementul albumelor este ceva mai limitat, utilizatorul putând crea albume noi, dar neavând la dispoziţie opţiuni pentru ştergerea acestora sau pentru modificarea denumirii şi descrierii. La fel ca în cazul imaginilor individuale, utilizatorul poate vedea comentariile, vizualizările şi numărul de imagini sau fişiere video stocate. Utilizatorul poate plasa online imaginile făcute cu telefonul mobil, aplicaţia oferind atât opţiunea de backup automat a fişierelor noi din Camera Roll cât şi posibilitatea alegerii imaginilor deja salvate local, însă nu permite şi upload-ul fişierelor video.

Managementul contactelor permite vizualizarea imaginilor, favoritelor şi albumelor, iar utilizatorul poate alege drepturile de acces (Friend sau Family) sau opţiunea Unfollow. În cazul grupurilor, utilizatorul are acces la lista de imagini, la lista membrilor şi la discuţii.

Secţiunea Explore, care permite descoperirea de imagini noi, oferă cam toate funcţiile de care utilizatorul are nevoie. Acesta poate vizualiza imaginile recomandate, la poate salva în lista de favorite, poate alege să urmărească un autor şi poate folosi câmpurile pentru comentarii. În cazul în care utilizatorul caută ceva anume, secţiunea Search permite regăsirea conţinutului propriu, a celui partajat de prieteni, a celui partajat în cadrul grupurilor sau a celui disponibil public în cadrul întregului serviciu Flickr.

   

Deşi interfaţa nu respectă prea mult din liniile de design Modern UI, autorul a folosit din plin funcţiile oferite de sistemul de operare Windows Phone. Aplicaţia Flickr Central se integrează în meniul Share şi poate fi aleasă ca destinaţie din orice altă aplicaţie, foloseşte la rândul ei meniul Share pentru partajarea imaginilor (sau mai bine zis a adreselor Web ale acestora) prin intermediul mesageriei, emailului sau a oricărei alte aplicaţiilor instalate capabilă să partajeze un URL, poate fi aleasă ca furnizor de imagini pentru Lock Screen şi se integrează în cadrul Photos Hub pentru accesul mai rapid la imaginile dorite.

Performanţele Flickr Central sunt satisfăcătoare, însă produsul este departe de fluenţa care caracterizează aplicaţiile Windows Phone. Acest aspect şi cele câteva limitări menţionate mai sus sunt singurele critici care pot fi aduse aplicaţiei, însă cum aceasta este gratuită, lipsită de bannere publicitare şi suficient de complexă, aceasta rămâne oricum cea mai bună soluţie pentru accesarea Flickr de pe un telefon Windows Phone.

Flickr Central este un produs gratuit care poate fi descărcat din Windows Phone Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult